У партнерстві з науковцями УжНУ зацікавлені угорці та іспанці

Ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор із наукової роботи Ігор Студеняк та проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел провели робочу зустріч із Міністерським комісаром та виконавчим директором Угорського центру розвитку Анталом Кішшом.

У партнерстві з науковцями УжНУ зацікавлені угорці та іспанці

Говорили про нові можливості партнерської участі у міжнародних наукових проектах, співпрацю Ужгородського національного університету з вишами Угорщини та ЄС у рамках програми «Горизонт 2020». Як відомо, ця європейська програма передбачає фінансування наукових досліджень, інноваційних розробок із наступним упровадженням їх на ринку, а її загальний бюджет становить біля 70 мільярдів євро.

До слова, пан Кішш приїхав до Ужгорода разом із колегами з Іспанії, які мають реноме одних із найуспішніших фахівців у сфері підготовки й написання наукових проектів, здатних залучати фінансування євроструктур. УжНУ відвідали представники компанії «Inspiralia», яка має сотні працівників і понад тисячу контактів у наукових колах Євросоюзу. Іспанські експерти, за словами пана Антала Кішша, розглядають науковців УжНУ як потенційних партнерів майбутніх спільних наукових проектів. Вони проявляють інтерес до того, який потенціал мають закарпатські вчені, якою є база університету, чи володіють наші науковці досвідом участі у міжнародних проектах.

Володимир Смоланка поінформував, що Ужгородський національний університет активно долучився до роботи в рамках європейської науково-дослідницької програми «HORIZON 2020». Нині в УжНУ реалізовуються дві потужні наукові програми, пов’язані з цим проектом. Одна з них стосується фізичних досліджень, інша – сфери біохімії та харчових технологій.

Антал Кішш зауважив, що, коли в грудні 2014-го року створювався Угорський центр розвитку, завданням якого є моніторинг проектних можливостей і залучення брюссельських коштів в Угорщину, мало хто в сусідній країні вірив в успішність проекту. Однак цифри красномовні: за трохи більш ніж 2 роки європейських коштів залучено у 60-80 разів більше, ніж виділено урядом Угорщини.    

–  Ми вже маємо великий досвід і готові ним поділитися з вами. Більше того, в суботу в Ужгороді буде презентоване Європейське об’єднання територіального співробітництва «ТИСА», яке зможе напряму залучати технічну та фінансову допомогу ЄС для реалізації в Закарпатській області низки реформ, у тому числі й у освітній сфері. Буде підписана угода між ЄОТС ТИСА і Угорським центром розвитку. Це відкриє нові можливості для міжнародної співпраці університету.

Після зустрічі в ректораті Ігор Студеняк супроводжував Антала  Кішша на стоматологічний факультет, де відбувався семінар для вищих навчальних закладів «Горизонт 2020: можливості фінансування». У семінарі, спрямованому на розвиток іноземних партнерських зв’язків та розширення можливостей УжНУ, взяли участь також згадані вище експерти з Іспанії Джорж Сонтело та Домінго Санчес.

– Ми хочемо ще більше інтернаціоналізувати наші наукові дослідження, – підсумувала проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. – Наш університет має добрі позиції в Україні, мало який вітчизняний виш зможе похизуватися такими ж успіхами в міжнародній роботі. Але ми прагнемо більшого. Водночас не секрет, що для участі у програмі «Горизонт 2020» треба підготувати дуже складну проектну заявку. Є організації, компанії, які беруть цю роботу на себе. І це правильно: науковець має займатися наукою, а спеціально підготовлені менеджери, які вміють заповнювати аплікаційні форми, повинні займатися написанням проектів. Їх завдання – шукати університети з подібними науковими інтересами і допомагати командам учених різних вишів реалізовувати конкурентні проекти. А для УжНУ головне завдання – знайти партнерів для спільної підготовки і подання проектів. Я сподіваюся, що після зустрічі з керівником Угорського центру розвитку та іспанськими експертами буде знайдено нові точки дотику і вже найближчим часом в УжНУ будуть реалізовані нові наукові програми у рамках «Горизонту 2020», повідомляє офіційний сайт УжНУ.

26 травня 2017р.

Теги: УжНУ, партнерство, іспанці

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини