В Ужгороді врочисто запрацював офіс Регіонального центру розвитку місцевого самоврядування (ФОТО)

У п’ятницю, 12 травня, за участі Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслава Негоди та спеціального радника уряду України з питань децентралізації (Рада Європи) Даніелем Попеску в Ужгороді урочисто відкрили офіс Закарпатського відокремленого підрозділу установи «Регіональний центр розвитку місцевого самоврядування».

В Ужгороді врочисто запрацював офіс Регіонального центру розвитку місцевого самоврядування (ФОТО)

Установа діятиме в Ужгороді на вулиці В.Гошовського, 2.

Як наголосив  урядовець, регіональний центр створений з метою сприяння зміцненню спроможності органів влади  та місцевого самоврядування на центральному, регіональному та місцевому рівнях. Діяльність Регіонального центру фінансується Програмою «U-LEAD з Європою», яка у свою чергу спільно фінансується Євросоюзом та державами-членами, а саме: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Швецією.

Відкриття центру розвитку місцевого самоврядування на Закарпатті сприятиме успішному впровадженню децентралізаційних реформ і цьому є підтвердження: нині на території краю майже 40 територіальних громад знаходяться на різних етапах добровільного об’єднання, зауважив директор Закарпатського центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем’янчук.

Як зазначив Бастіан Файгель – програмний директор «U-LEAD з Європою», програма розвитку складається з двох компонентів.  Перший - допоможе  створити 600 центрів надання адміністративних послуг по всій Україні. І один із пілотних центрів був створений в Закарпатті у місті Тячів. Інший  компонент, за який і відповідає пан Бастіан, спрямований на те, аби підтримати Україну у процесі впровадження реформи децентралізації на національному, обласному та місцевому рівнях. Щодо Ужгорода, то тут  створюється структура, яка буде підтримувати новостворені територіальні об'єднанні громади, а також ті населені пункти та містечка, які хочуть підготуватися до об'єднання із іншими громадами. Усе це робиться  у співпраці із гравцями на різних рівнях: обласному, центральному, зокрема, міністерством регіонального розвитку, а також у нас є партнери на місцевому рівні.

Після церемонії відкриття Іван Дем’янчук продемонстрував учасникам виставку кращих практик ОТГ Закарпаття та ознайомив з проектом Перспективного плану формування територіальних громад краю. Наголошувалося, що сильна, спроможна громада з достатньо економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми забезпечуватиме гідний рівень життя населення. На рівні потужної громади вирішуватимуться питання місцевого економічного розвитку, планування розвитку територій, утримання місцевої інфраструктури, забудови, благоустрою території, соціальної допомоги, культури, первинної ланки охорони здоров’я, середньої та дошкільної освіти, муніципальної  поліції, утримання об’єктів комунальної власності тощо

До слова, на Закарпатті утворено 5 об’єднаних територіальних громад. Перші дві – Тячівська та Вільховецька створені у 2015 році. На розвиток їхньої інфраструктури держава виділили субвенцію у сумі 15 млн.грн. Це дало можливість реалізувати 18 проектів з будівництва, реконструкції освітніх та медичних закладів, освітлення вулиць, створення ЦНАПів. Торік відбулися вибори в Полянській ОТГ, а Перечинській та Іршавській міських ОТГ вибори голів та депутатів місцевих рад відбулися 30 квітня п.р. На розвиток інфраструктури всіх територіальних громад Закарпаття цьогоріч з державного бюджету передбачено майже 15 млн.грн субвенції, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

12 травня 2017р.

Теги: центр, децентралізація, офіс

Коментарі

Михайло 2017-11-20 / 13:03:37
Було би дуже добре,щоби 30 тисяч румун Закарпаття обь"едналися в одну спроможну громаду,згідно обласного плану децентралізації.Вони би показали як можна будувати іфраструктуру своїх сіл на прикладі своїх особистих господарств.

воом 2017-05-13 / 13:29:15
А Геннадію це не подобається...

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини