Готовність Великого Бичкова стати центром ОТГ гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл (ФОТО)

Промислове селище Великий Бичків Рахівського району має давню і багату на славетні події історичну минувшину та культурні традиції. У кінці XV ст. містечко було центром Великобичківської домінії, що займала територію від Ясіня на північному сході, до Грушова на південному заході, а з входженням Закарпаття до складу Чехословаччини стає одним з найбільших робітничих і культурницьких центрів краю, за що чеські урядовці називали його «Малим Харковом», за аналогією з тодішньою українською столицею. То ж цілком закономірно, що сьогодні, у пору «великої децентралізації», Великий Бичків безальтернативно, при усіх «розкладах», розглядається як сформований центр спроможної об’єднаної територіальної громади.

Готовність Великого Бичкова стати центром ОТГ гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл (ФОТО)

Нині у Великому Бичкові проживає 9400 мешканців, багато з яких трудяться у традиційній для селища сфері – деревообробці, яка сягає своїми коренями початку XVIII ст., коли селище було одним з центрів лісової і деревообробної промисловості та лісосплаву. Як свідчать історичні документи, у 1720 році у В.Бичкові звели потужну лісопилку, на якій майстри виготовляли дошки для Белградських верфей і діжки для Солотвинських солекопалень. Сьогодні їхні правнуки працюють на потужному деревообробному підприємстві фірми ІКЕА, невеликих лісопилках та займається різноманітним приватним бізнесом. Багато великобичківців нині трудиться на заробітках у Чехії, Португалії, Іспанії, Німеччині, а зароблені у ЄС гроші вкладають у родинний бізнес вдома.

Консультанти Закарпатського РВ АМУ на чолі з виконавчим директором Іваном Ревтієм провели у цьому колоритному селищі інфопункт. Під час розмов на центральному майдані з його жителями йшла мова про сутність децентралізаційної реформи в Україні, її специфіку на Закарпатті, що зумовлена природно-рельєфними чинниками, близькістю кордонів, компактним проживанням в окремих поселеннях різних національних меншин та іншими суттєвими факторами. Співбесідниками консультантів стали представники різних вікових категорій, професій та політичних поглядів, однак вони були єдиними у тім, що далі «бути так, як є» - неможливо. Суспільство прагне змін, основна з яких – пріоритетний розвиток територій, делегування повноважень і відповідальності громадам, справедлива бюджетна політика.

Власне про це йшла мова й згодом у приміщенні селищної роди, куди на зустріч з консультантами селищний голова Йосип Божук запросив депутатів, керівників освітніх і медичних закладів селища, небайдужих громадян. «Сьогодні у вас, разом з вашими сусідами, є реальна можливість створити міні-район, який об’єднає в одну не лише спроможну, але й цілком успішну громаду ще 6 сільрад з чисельністю населення у 27 тис. - сказав на початку зустрічі І.Ревтій. – Їдучи вашими селами сьогодні ми наче мандрували одним велетенським супермаркетом – попри не найкращі часи підприємливі і працьовиті люди розвивають приватний бізнес, дають роботу землякам, платять податки і хочуть одного – аби їхні гроші працювали на розвиток рідних містечок і сіл. Нині таку нагоду й дає об’днання в ОТГ».

Вислухавши аргументи консультантів, присутні розпочали активний діалог. Аудиторію цікавили питання розмежування повноважень після створення ОТГ, отримання освітньої та медичної субвенцій, реалізацію проектів, спрямованих докорінним чином змінити соціальну інфраструктуру населених пунктів.

Селищний голова Йосип Божук, його заступник Олег Бурса та інші виступаючі наголошували, що місцеві депутати, більшість жителів Великого Бичкова – за створення ОТГ, однак справа гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл створювати громаду і попросили у консультантів посприяти в аргументованому переконуванні сусідів, на що отримали позитивну відповідь.

Закарпатське РВ АМУ

06 травня 2017р.

Теги: Бичків, ОТГ

Коментарі

іванові 2017-05-07 / 17:22:35


А факти і аргументи можна? Чи ти спроможний тільки на анонімне хамство?


іван 2017-05-07 / 16:52:42
стаття примітивна, писала людина, яка не орієнтується ні в історії селища, ні в сьогоденні... Хто доручив цьому невігласу перекручувати факти про селище і цим само паплюжити саму ідею ОТГ? Які фото викладені в статті, що це сміхоньки-хаханьки бюджетних зівак?
За ОТГ майбутнє!!! Це анти-статяя, знайдіть грамотного писаку!!!

Василь 2017-05-06 / 08:34:29
"...однак справа гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл створювати громаду...", який ідіот відмовиться від теперішніх хабарів!

Іван з Луга 2017-05-06 / 08:11:37
Якщо виберете Льоню Куцина Ведмедя на Мера Бичкова який є кумом Бандита Блюка і контролює тут весь наркотрафік і цигаретлики шо йдуть на Румунію тоді буде всьо добре і Ми будемо за

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини