В УжНУ готують фахівців абсолютно нових спеціальностей: олігофренопедагогів, фізичних терапевтів, ерготерапевтів

Загалом за останні 3 роки в УжНУ відкрито півтора десятка нових спеціальностей.

Ще 10-20 років тому закарпатці, аби здобути новітню професію, їхали в Київ, Харків, Дніпро чи Львів. Зараз усе змінилося. Нині вчитися до Ужгорода їдуть не лише наші краяни, а й львів’яни, івано-франківці, буковинці, тернополяни. Це не беручи до уваги словаків, азіатів, африканців та індусів, серед яких популярність УжНУ останніми роками зростає надзвичайно стрімко.  

Аналізуючи тенденції на ринку праці і прогнозуючи потреби у спеціалістах на перспективу, керівництво університету вибудовує стратегію розвитку вишу і працює на майбутнє, постійно відкриваючи нові спеціальності.

Статистика свідчить, що за останні 3 роки в УжНУ розпочато набір студентів на півтора десятка нових спеціальностей. Таким результатом зможе похизуватися далеко не кожен із провідних вишів країни. Причому треба відзначити, що робота в цьому напрямку ведеться грамотно: в УжНУ роблять ставку не лише на ультрамодні професії, а думають і про розвиток всіх структурних підрозділів. Яскравим свідченням цьому є той факт, що за останні 3 роки десяток факультетів розпочав набір студентів на нові перспективні спеціальності.

До прикладу, цього року у зв’язку зі значним дефіцитом фахівців уперше здійснює набір за новою спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка» фізичний факультет УжНУ. На математичному факультеті ліцензовано і з осені розпочнеться навчання на спеціальностях «Статистика» і «Системний аналіз». Кафедра приладобудування інженерно-технічного факультету з 2016 року розпочала підготовку фахівців за спеціальністю «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології». Також торік на економічному факультеті розпочали готувати фахівців нових для нашого регіону спеціальностей «Логістика» та «Митна справа і оціночна діяльність».

Активно працюють і підрозділи гуманітарного спрямування. Так, у 2015 році аж три нові спеціальності відкрито на факультеті міжнародних економічних відносин – «Міжнародна інформація», «Міжнародна економіка» та «Маркетинг». На філологічному факультеті вже вчаться перші студенти за напрямом «Реклама та зв’язки з громадськістю», а також за новою спеціалізацією «Російська мова і література, польська мова і література» (вперше в УжНУ студенти опановують нову освітню програму, що включає вивчення польської мови, польської літератури та суміжних дисциплін).

Фахівців за надзвичайно актуальним для Закарпаття напрямом «Готельно-ресторанна справа» УжНУ готує з 2015 року. Потреба в них колосальна, адже мережа готельно-ресторанних, туристично-рекреаційних та санаторно-курортних закладів області нараховує кілька сотень об’єктів, кількість туристів на Закарпатті постійно росте, а для їх якісного обслуговування не вистачає кваліфікованих кадрів.

Та ж ситуація – і в сфері освіти. Скажімо, після проведення ініційованих урядом реформ системи шкільної освіти та медицини виникне гостра потреба у фахівцях, яких в Україні раніше ніхто не випускав. А УжНУ їх уже готує. Мова про те, що, відповідно до постанови Кабінету міністрів, для дітей із розумовими вадами більше не створюватимуться особливі школи, вони навчатимуться у спеціалізованих класах загальноосвітніх шкіл. Щоб цю реформу реалізувати, потрібні підготовлені фахівці, які мають специфічні навички, компетентні працювати з такими дітьми. І нині на факультеті здоров’я і фізичного виховання Ужгородського національного університету вже популярною є спеціальність «Олігофренопедагогіка, логопедія». До речі, на цьому ж факультеті готують і фізичних терапевтів та ерготерапевтів – фахівців абсолютно нових спеціальностей, які ухвалені постановою Кабінету Міністрів України тільки з лютого 2017 року, повідомляють в Інформаційно-видавничому центрі УжНУ. 

26 квітня 2017р.

Теги: УжНУ, фахівці, спеціальності

Коментарі

доценту 2017-04-27 / 02:05:42
Вчитайтеся, джерело вказане

доцент 2017-04-26 / 21:27:52
Можна було б вказати й першоджерело публікації...

123 2017-04-26 / 14:49:38
Пiдтримую думка! I не лише таких!

Степан Крук 2017-04-26 / 12:48:46
Олігофренопедагогів вистачає! На жаль...

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини