Закарпатки взяли участь у конкурсі-огляді художнього читання "Струни серця" імені Ірини Невицької у Словаччині (ФОТО)

Поетичний конкурс-огляд художнього читання поезії та прози «Струни серця», присвячений світлій пам’яті Ірини Невицької, – це унікальна культурно-мистецька подія. Вона засвідчує, що поетичне слово потрібне людям, що воно здатне об’єднувати покоління, надає наснагу в непростих умовах теперішнього буття.

Закарпатки взяли участь у конкурсі-огляді художнього читання "Струни серця" імені Ірини Невицької у Словаччині (ФОТО)

Уперше мене зачарували «Струни серця» два роки тому у Пряшеві. Тож за можливість ще раз почути його, побувати на ХХVІІ фестивалі, що 22 квітня 2017 року відбувся у селі Удол, я вдячний управлінню культури Закарпатської облдержадміністрації та Обласному організаційно-методичному центру культури. Адже в такий спосіб відбувається практичний обмін досвідом у важливій справі естетичного виховання молоді, поширенні розповсюдженні творчості українських поетів-класиків і сучасних, збереженні й примноженні культурологічних традицій, що побутують на Закарпатті та Пряшівщині. Відрадно, що конкурс-огляд «Струни серця» проводився уже 27-й раз. На Закарпатті у смт Середнє ми щороку організовуємо аналогічну поетичну акцію – конкурс українського художнього слова «Моя весна», присвячений пам’яті Івана Ірлявського.

Як на мене, добре, що кожного року «Струни серця» дзвенять усе іншими населеними пунктами, з якими пов’язані життя і творчість Ірини Невицької. Така своєрідна естафета на користь усім, бо сприяє залученню широкого кола читачів, творчої інтелігенції, громадськості. У рамках конкурсу-огляду відбулися цікаві розмови на ці теми з головою Союзу русинів-українців Словаччини Петром Соколом, його заступником Павлом Богданом, членом Спілки українських письменників Словаччини Євою Олеар, редактором газети «Нове життя» Мирославом Ілюком. Приємно, що вони високо оцінили виступи двох представниць Закарпаття – Дарини Токар та Шевчук Каміли. До слова, вони виступала поза конкурсом. 

Каміла Шевчук, учасниця аматорського мистецтва будинку культури села Сторожниця Ужгородського району, продекламувала поезії Тараса Шевченка «Минають дні» та «Розрита могила», а Дарина Токар, студентка Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Є. Задора – вірш «Жінки, котрі в мені живуть» Надії Танчинець. Підготувала читців до культурно-мистецької акції завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури Яна Касарда-Микита.

Йшлося і про зростання популярності творчості закарпатських письменників серед українців Словаччини й українських письменників Словаччини Іллі Галайди – ініціатора конкурсу-огляду «Струни серця», Івана Яцканина, Мілана Бобака, Марусі Няхай, Йосифа Збіглея, Степана Гостиняка у нашому регіоні і в Україні. Цьому сприяють зазначені поетичні конкурси.

Від імені письменників Срібної Землі я подарував шанувальникам поетичного слова нові збірки творів своїх колег. Хочеться вірити, що окремі з них прозвучать на ХХVІІІ конкурсі-огляді «Струни серця», який у наступному році відбудеться згідно з рішенням оргкомітету у Свиднику.

Делегацію представляли провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Олеся Павлюк та завідувач відділу Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Мар’яна Григаш та автор цих рядків.

Мета заходу – виявлення талановитих особистостей та популяризація українського художнього слова. Поїздка відбулася в рамках Договору про творчу співпрацю між управлінням культури Закарпатської облдержадміністрації та Союзом русинів-українців Словаччини.

Відкриття конкурсу

Журі

Єва Олеар

Дарина Токар

Каміла Шевчук

Василь Густі, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України

25 квітня 2017р.

Теги: читання, Словаччина, русини

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини