Анулювавши ліцензію "Тиса FM", на Закарпатті знищують сучасну прогресивну радіостанцію

Про таке повідомляє колектив радіостанції, зазначаючи, що ліцензію на радіомовлення "Тиса ФМ" анульовано, а обсяг ефірного часу скорочено до 3 год. 20 хв.

Анулювавши ліцензію "Тиса FM", на Закарпатті знищують сучасну прогресивну радіостанцію

Як ідеться в повідомленні, "2005-го року на базі Закарпатської ОДТРК було прийнято рішення створити ФМ-радіостанцію. Для цих цілей була зібрана команда молодих працівників, вже маючих досвід роботи на радіо.На той час робота на обласній ТРК нагадувала подорож у минуле: в еру комп’ютерів, програми в ефір запускалися з плівок на величезних бобінних магнітофонах, а після виходу кожної програми треба було заповнити купу незрозумілих паперів, саме ж бачення розвитку радіо багатьма працівниками ЗОДТРК знаходилось на рівні 70-х років минулого століття. 

Поступово поринаючи в роботу, крок за кроком відвойовуючи клаптики ефірної свободи, почала вимальовуватися нова, сучасна радіостанція на базі громіздкої державної структури. Прийшло усвідомлення, що попри насиченість ефіру великими мережевими комерційними радіостанціями, з якими обласне радіо не конкуруватиме, потрібно створювати щось таке, чого ще не було не тільки в радіопросторі Закарпаття, а й усієї України.

Ужгород дає змогу слухати ефірне радіо одразу 3-х країн ЄС. Порівнюючи з комерційним радіомовленням України (державне радіо до уваги не бралося з огляду на безнадійну відсталість), не можна було не відмітити разючої відмінності в підходах до створення радіо в Європі та у нас. Музичне наповнення, манера ведення ведучих, інтонації, начитування роликів та джинглів – все було інакшим. 

Впевнившись у необхідності орієнтуватися на європейський підхід до створення радіо, команда почала уважно вивчати досвід колег саме з державних (суспільних) радіо декількох європейських країн. 

Саме на базі державного радіо в цих країнах вже були створені канали з передовим сучасним музичним наповненням, покликані задовольнити дуже вибагливого слухача з багатим музичним смаком (Radio FM в Словаччині, MR2 в Угорщині, Radio FM4 в Австрії, Czworka в Польщі, BBC Radio 6 Music у Великобританії та ін.). Це було особливо актуальним в умовах засилля на комерційному українському радіо низькопробної, неякісної музики, та апелювання до низьких потреб людини в гонитві за рейтингом та наживою. 

Було усвідомлення ролі саме державного мовлення як вихованця смаків слухацької аудиторії, рушія культурного прогресу, розширення кругозору у масового слухача та орієнтування на думаючих людей, як найбільш прогресивну частину суспільства. Підсумок усіх цих складових і вилився в створення радіостанції Тиса ФМ, як культурного феномену радіопростору Закарпаття.

З тих пір радіо Тиса виховало цілу масу людей на якісній музиці з усього Світу. Вдалося залучити до ефіру найбільш прогресивних та активних людей області. Співпраця з активістами, ентузіастами та промо-групами вносила свою частку в наповнення радіостанції сенсами, що давали сподівання на зростання рівня свідомості суспільства, хоча б і на теренах одного регіону. 

З моменту заснування радіостанція велику увагу приділяла сучасній українській музиці. Величезна кількість музикантів, ніде не відомих та таких, що не потрапляли в плейлисти жодних українських радіостанцій, але створювали якісний український контент, отримували підтримку і ротації в ефірі Тиса ФМ. 

Багато з таких музикантів отримали ефір, виступаючи наживо прямо в студії радіо, чого не той час не робила жодна інша радіостанція. По-суті, весь час свого існування Тиса свідомо виконувала квоти по українській музиці, на які інші музичні радіо пішли тільки зараз під примусом зміненого законодавства. Було розпочато роботу по поширенню сучасного Європейського музичного молодіжного мовлення на теренах нашої країни, що серед державних медіа було вперше і чи не таким залишається й досі. 

З часом вдалося здивувати на тільки гостей з інших областей, а й музичних та шоу-бізнесових діячів столиці, які після відвідин радіостанції Тиса ФМ висловлювали здивування: чому таке радіо існує в Ужгороді, а в Києві нічого подібного немає.

Часи змінюються і те, що зовсім нещодавно здавалося неможливим, зараз вже відбувається насправді. Та для Тиса ФМ це непрості часи. Зменшення мовлення на всіх трьох цілодобових частотах до 4-х годин, перспектива скорочення штатів та ліквідації повноцінних місцевих державних мовників поставили під загрозу існування унікального на теренах України державного радіо-проекту. 

2 роки зусиль по донесенню нашої позиції до керівництва спочатку НТКУ, а згодом новоствореного НСТУ пройшли марно. Нам казали, нас заспокоювали, що наше питання вивчається, буде розглядатися окремо, є розуміння того, що не можна нищити такий проект", - розповідають працівники радіостанції. 

Та, як це часто, на жаль, трапляється, все виявилося пустими обіцянками: ліцензії на радіомовлення анульовано, а обсяг мовлення зменшено до 3 год. 20 хв.

"Таким чином, радіостанція Тиса ФМ знищена і змушена припинити своє існування. Виявилося, що замість того, аби розвивати кращі надбання регіонального мовлення та поширювати його на всеукраїнський рівень (згідно із законом про Суспільне мовлення, один з каналів Українського радіо отримав статус молодіжного), реформа суспільного радіомовлення звелася до нищення і тих паростків сучасного державного радіо які вже існували, натомість не пропонуючи нічого взамін",- повідомляє колектив радіостанції. 

При цьому, закликають усіх небайдужих людей: слухачів, гостей радіостанції, партнерів та друзів, всіх хто знає про "Тису ФМ", чув, чи слухає радіостанцію постійно, долучитися до порятунку унікального для України проекту державного радіо. 

У радіостанції, за поширеною нині практикою, існують сторінки в соціальних мережах. Тож коментарі й відгуки під записом про ситуацію, що склалася, наразі вважатимуться підспиами на підтримку радіо "Тиса ФМ". Разом із тим, у колективі просять про поширення інформації для якнайширшого її розповсюдження. 

03 квітня 2017р.

Теги: радіостанція, ліцензія, Тиса, знищення

Коментарі

Вуву 2017-10-03 / 01:28:26
Але ж є якась одна "гніда" яка одним розчерком пера ... Все зводить на нівець ...
От йійі і треба брати "за ребра" ... І витягати на загал ... Щоб всі бачили і знали ... Хто це є.

Дід Микола 2017-04-03 / 14:13:01


Флуд. Коментар видалено. Адмін


Фенек 2017-04-03 / 12:22:52
Ганьба! Мали прогресивний радіоканал, а тепер знову доведеться обирати між тошнопафосним відлунням УРСР та конвеєрними "шедеврами" гопників і нєфтяной маладьожи.

Проблема в тім, що наші "вершителі доль" занадто відсталі від дійсності і думають, що жити в Європі - це лиш отримувати зарплати в євро та їздити ідеальними дорогами. А про якісний розвиток суспільства - інформаційний, культурний, освітній, медичний, правовий - якось забувають. От і рубають вартісні проекти, які не приносять їм бажаних статків.

Володя 2017-04-03 / 12:08:37
"поставили під загрозу існування унікального на теренах України державного радіо-проекту"

В чому унікальність ТИСА ФМ?

István 2017-04-03 / 11:45:35


Аналювали? Це - анально знищили?



Кому що болить. Одрук виправили. Спасибі за пильність. Адмін


НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини