Закарпаття: У вівторок відбулася сесія Чопської міськради

У вівторок, 18 грудня ц.р. відбулася 14-та сесія Чопської міської ради У скликання. У порядок денний пленарного засідання першим питанням було винесено «Звіт міського голови про проведену роботу за 2007 рік». На завершення року обговорили також і низку інших актуальних питань з життя територіальної громади. Вони стосуються розвитку економіки, господарської, підприємницької, соціально-культурної сфери м. Чопа.
У роботі взяв участь і виступив перед депутатами міськради голова обласної ради Михайло Кічковський.

Діловий робочий тон пленарного засідання визначив звіт міського голови Галини Цар. Вона детально висвітлила всі напрями роботи протягом року. А рік був по-справжньому трудовий, спрямований на виконання бюджету, піднесення життєвого рівня населення , зростання добробуту та вирішення соціальних питань мешканців Чопа. За звітний період відбулось 8 сесій міської ради ( із 2 - позачергові ), на яких розглянуто 117 питань та прийнято відповідні рішення по них, ухвалено 20 цільових Програм. Із них: 3 Програми - щодо розвитку житлово-комунального господарства, 8 - з різних соціальних питань. На кожному засіданні сесії міськради приймалися рішення про внесення змін до міського бюджету - 2007, вносились зміни до Програми соціально-економічного розвитку міста на 2007 рік.

Станом на 18 грудня міським головою видано 512 розпоряджень. Здебільшого вони стосувалися кадрових питань.

Відбулося 12 планових та 4 позачергових засідань виконкому, на яких прийнято 247 рішень. З них – делегованих - 104. Працював виконком Чопа над виконанням 95 доручень і 91 розпорядженням обласної державної адміністрації.

Все починається з бюджету

Галина Василівна переконана, що фундамент, на якому базується життя територіальної громади - бюджет. Тому виконання його дохідної частини було постійно в полі зору її як міського голови та депутатського корпусу міськради. Міською радою систематично проводиться аналіз податкового боргу стосовно платежів до бюджету міста. Перелік боржників направляється на розгляд комісії з питань своєчасності , повноти сплати податків, заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат. Такий підхід забезпечив позитивний результат. За звітними даними до дохідної частини загального фонду бюджету міста за січень-листопад 2007 року надійшло податків та зборів на суму 13 млн. 576,5 тис. грн. при уточненому плані 12 млн. 662 тис. грн. фактичне виконання склало 107,2%, тобто більше на 914,5 тис. грн.

У той же час до бюджету міста надійшло субвенції для виплат різного роду допомог і субсидій на житлово-комунальні послуги, пільгове перевезення, тверде паливо, виплат працівникам освіти та інших виплат, передбачених чинним законодавством, на загальну суму 2 млн. 585,6 тис грн., що складає 97,1%

Виконання плану забезпечено по всіх джерелах доходів загального фонду. За розрахунками фінансового управління доходи загального фонду міського бюджету, в цілому, за 2007 рік складають 14 млн. 954,4 тис. грн., що становить 106,4 %. У порівнянні з минулим роком доходи міського бюджету зросли на 32 відсотки.

Отож, як бачимо, у Чопі вміють, як мовиться, заробляти не лише копійку, а й гривню. Робиться це врівноважено , послідовно, цілеспрямовано.

Видатки також люблять порядки

У своєму звіті Галина Цар детально прозвітувалася депутатам щодо видаткової частини бюджету міста. Слід відмітити, що у Чопі в 2007 році забезпечена своєчасна та повна виплата заробітної плати з урахуванням підвищень мінімальної заробітної плати, введення другого етапу тарифної сітки, виплати відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам.

За кожним рядком звіту відчувалося, що міський голова знає і добре зважає на те, що видатки люблять порядки. Тоді кожна гривня з бюджету дає бажаний і потрібний результат. Ось кілька прикладів. За кошти міського бюджету забезпечено видатки на харчування 131 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. По «Програмі оздоровлення та відпочинку дітей» оздоровлено 600 хлопчиків і дівчаток.

На поточний рік видатки на соціальний захист населення міста затверджено в загальній сумі 2 млн. 662,9 тис. грн. , що на 1 млн. 563 ,1 тис. грн. більше ніж у минулому році.

За попередніми даними видатки на виплату допомог, субсидій та пільг очікується профінансувати в повному обсязі. Упродовж року була надана фінансова підтримка громадським організація інвалідів і ветеранів війни.

Протягом року на утримання міста спрямовано 2 млн. 218,9 тис. грн., що на 442 тис. грн. більше, ніж торік. Позитивних результатів досягнуто і у фінансуванні установ культури міста. Значно повніше, ніж у минулому році вдалося профінансувати видатки на розвиток фізичної культури і спорту.

Було про що звітуватися Галині Цар і в питанні управління міським господарством. Адже Програма соціально-економічного розвитку м. Чоп на 2007 рік, Програми «Питна вода на 2006-2020 роки», «Реформування і розвиток житлово-комунального господарства» виконуються стабільно й послідовно.

А ще міський голова, депутати міськради дбають і про те, щоб м.Чоп було зеленим, екологічно-чистим. На виконання Указу Президента України «Озеленення міста – спадщина для майбутніх поколінь» посаджено 580 деревцят.

Разом із громадськістю багато зроблено для поліпшення санітарного стану міста, ведеться робота щодо ліквідації стихійних сміттєзвалища та виконання рішення обласної ради «Про Концепцію комплексної системи поводження з відходами Закарпатського регіону». Інакше і не може бути. Адже Чоп - це візитна картка нашої держави. Тому, на переконання міського голови, місто повинно відповідати європейським стандартам і формою, і змістом. У цьому Галина Цар та депутати міської ради - однодумці. Свою позицію вони підтверджують спільною роботою і конкретними позитивними результатами.

Підбиваючи підсумки, треба - думати про майбутнє

Зрозуміло, що до завершення каденції ще тривалий період. Тож попереду у міського голови і депутатів багато роботи, низка невідкладних завдань і проблем, вирішення яких розраховане на перспективу. Власне про це йшлося у виступі голови обласної ради Михайла Кічковського. Він насамперед зазначив, що звіт міського голови Галини Цар обґрунтований, детальний, охоплює всі сфери життя територіального громади. Зроблено чимало. І міським головою, і депутатами. Це свідчить про взаєморозуміння щодо прийняття рішень забезпечення їх виконання. Михайло Михайлович відмітив, що завдяки цьому Чопська міська рада - одна з ініціативніших і найактивніших в області. Серед позитивів стосовно її діяльності в питаннях економічного і соціального розвитку, він виокремив предметну роботу міського голови, депутатів міськради з виборцями, широкими громадськими колами. У цьому році до міськради звернулося 1953 жителів міста. Це на 117 чоловік більше ніж того року. Про ефективність розгляду порушених ними питань свідчить те, що кожен четвертий житель міста звернувся зі своїми наболілими питаннями до міського голови, депутатів, зменшилась кількість повторних звернень, та тих, що надійшли з вищестоящих органів. Схвальну оцінку голови облради отримала практика розгляду на виконкомі, (не менше двох разів на рік) питання щодо роботи із зверненнями громадян. За підсумками розгляду даються доручення керівникам служб міськвиконкому з чітко визначеними строками їх виконання. Звідси і довіра людей до місцевої влади. Отже є та система і відповідальність, на які сподівалися люди, віддаючи голоси за своїх обранців до місцевої ради і керівника виконавчої влади міста. Але, як наголосив голова облради Михайло Кічковський, рівень роботи можна буде вважати достатніми лише тоді, коли всі жителі міста Чоп будуть жити заможно, матимуть належне місце роботи з достойною заробітною платою, а побутові умови відповідатимуть європейським стандартам. Далі доброзичливо він поділився із депутатами думками щодо невикористання можливостей і незадіяних резервів для більш активного економічного і соціального розвитку міста. А їх у Чопі чимало. Результативнішою повинна бути робота по залученню інвестицій, використанню земельних ресурсів, стимулюванню малого підприємництва тощо.

Звичайно, зауважив голова облради, що на даному етапі органу місцевого самоврядування непросто реалізувати намічені плани. Як не парадоксально, але часто причиною цього є недосконале законодавство. Притчею во язицех стали тендери, які значно більше гальмують роботу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади і т.д.

Тепер, коли вже обрано новий Парламент, Голову Верховної Ради, Прем’єр-міністра України є всі підстави вірити, що довгождане реформування місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, яка регламентує його дії, нарешті зрушить із місця.

Відтак, Михайло Михайлович стисло інформував присутніх про роботу обласної ради. Йшлося про діяльність Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, взаємодію із обласною державною адміністрацією, районними, селищними, сільськими радами, інші аспекти діяльності депутатів облради, а також про основні напрями її роботи обласної ради у наступному році.

На завершення голова облради відповів на запитання депутатів. Здебільшого вони стосувалися використання землі, розбудови туристичного комплексу, розвитку залізничного транспорту, візового режиму у зв’язку зі вступом ( із січня 2008 року) Угорщини і Словаччини до Шенгенської угоди та ін.

Зважаючи на те, що зараз усі ми в радісному передчутті наближення Нового Року і Різдва Христового, голова обласної ради Михайло Кічковський сердечно поздоровив депутатів міськради, усіх жителів міста Чоп із новоріччям, побажав їм щасливих коляд, родинного щастя, благополуччя, успіхів у роботі та всіх людських благ!

В. Чорногор, офіційний сайт Закарпатської облради
19 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини