В Ужгороді обговорювали можливість збереження й оприлюднення матеріалів із фондів обласних закладів культури (ФОТО)

Сьогодні на базі Закарпатської академії мистецтв відбувся круглий стіл, присвячений проблематиці доступу до матеріалів, що зберігаються у фондах обласних закладів культури.

В Ужгороді обговорювали можливість збереження й оприлюднення матеріалів із фондів обласних закладів культури (ФОТО)

В обговоренні взяли участь керівники закладів, управлінці в галузі культури, а також ініціатори – група науковців, краєзнавців, істориків та митців, котрі працюють із фондами закладів культури, архівів тощо.

Дослідники історії мистецтва і крайової школи живопису ведуть значну пошукову й інформативну  діяльність на підтримку розвитку та популяризації мистецтва Закарпаття. Запорукою ж поступу в цьому напрямку є, зокрема, забезпечення доступу до художніх і краєзнавчих фондів обласних закладів культури. А що особисто працювати з певними експонатами й джерелами через об’єктивні причини та ризики неможливо – йдеться про створення електронної бази з подальшим розміщенням її на спеціалізованому Інтернет-ресурсі, розробка якого – теж планується. Організацію ж процесу з залученням передових технологій готова взяти на себе Фундація розвитку закарпатського мистецтва. Все, що необхідно – надання відповідного дозволу та доступу від зберігачів фондів і, за можливості, методичний супровід. 

Присутні на зустрічі дослідники підтвердили, що нині доступ до потенційних об’єктів досліджень, які зберігаються у фондосховищах закладів культури, справді дещо обмежений і обтяжений багатьма факторами, подекуди – навіть суто побутовими, як то вимушеність долати значні відстані задля доступу до інформації, відсутність належних умов для роботи з документом тощо. Цебто, "осучаснення" доступу до таких надбань лише пожвавило б зацікавленість ними і, як наслідок,  популяризувало б крайове мистецтво, заклади культури, Закарпаття в цілому. 

Разом із тим, не слід забувати, що не вся інформація підлягає оприлюдненню. Приміром, мистецтвознавець, викладач Закарпатської академії мистецтв Оксана Гаврош наголосила, що до чималого пласту інформації доступ, безперечно, може й має бути якнайповніший, і посприяти цьому можуть як в академії, так і в обласних музеях та книгозбірнях. Кожен із цих закладів має власні напрацювання, якими охоче поділиться з громадськістю – наукові вісники та монографії, каталоги й альбоми в електронному варіанті. Втім, поширення і вільне використання деякої іншої інформації може суперечити законодавству, зокрема, порушувати право інтелектуальної власності тощо. Відтак, до вирішення питання слід підійти максимально виважено. 

В свою чергу, керівники закладів повідомили, що робота з оцифрування фондових матеріалів була ініційована на державному рівні і триває вже не перший рік. Однак, зважаючи на об’єм роботи, процес доволі повільний, а тому відмовлятися від допомоги професіоналів нелогічно. Та, знову ж, потрібно більше конкретизувати засади співпраці, обговорити очікуваний результат, зрештою, визначити відповідальних осіб по різні сторони проекту.

Таким чином, наприкінці круглого столу учасники домовилися про проведення наступних, більш конструктивних перемовин, наслідком чого, ймовірно, стане утворення Координаційної ради за участі представників установ культури Закарпатської області та дослідників, яка і відповідатиме за впровадження згаданих інноваційних підходів, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

31 березня 2017р.

Теги: культура, фонди

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини