Злочинні схеми квартирних "кидал", або Як не потрапити у шахрайські тенета

З початку 2007 року на Закарпатті зростають такі злочини, як шахрайство з нерухомістю: квартирами, будинками, земельними ділянками, автотранспортом. Шахраї підшукують людей похилого віку, неповнолітніх, одиноких, інвалідів, осіб, котрі ведуть антисоціальний спосіб життя, громадян із психічними вадами або ж простаків, що піддаються психологічній обробці.

Злочинні схеми квартирних "кидал", або Як не потрапити у шахрайські тенета

Під час здійснення квартирних афер зловмисники використовують підроблені документи, маскування та користуються вигаданими історіями.. Якимось чином злочинці легко входять у довіру своїх жертв. Для того, щоб “приспати” пильність “клієнта”, спритники задіюють цілу мережу різних працівників: банківських установ, кредитних спілок, нотаріальних контор, ЖРЕРів, архітектури, ріелторів. Нерідко у злочинних схемах фігурують й директори гуртожиків, котрі за окремі винагороди сприяють шахраям в їхній злочинній діяльності. Бувають навіть випадки, коли в махінаціях з нерухомістю замішані представники органів місцевого самоврядування. Як це роблять?

Приходить, скажімо, до Михайла Н. такий собі Григорій С., котрий проживає в іншій області, й уже з порога пропонує: мовляв, довідався в агентстві нерухомості про те, що ви продаєте помешкання. Маю намір купити вашу квартиру, дам вам за неї добру ціну. Але є одна перешкода: наразі грошей не маю і хочу взяти їх у кредит в одному з банків. Та для цього треба, щоб дати в заставу вашу квартиру. Можете не боятися, нічого в цьому страшного немає. Ми все офіційно оформимо через нотаріуса, домовимося з банком. Як тільки-но надійдуть гроші, їх одразу ж перерахують на ваш рахунок, а з банківською установою я потім сам розрахуюся. Після обіцяних рожевих перспектив Григорія (ціна ж за квартиру вельми пристойна) господар дає згоду. Затим “покупець” організовує прихід банківського експерта, котрий оцінює квартиру, яку незабаром надають цій установі під заставу. Але… згодом, отримавши від банку необхідні кошти, т. зв. покупець навіть і не думає віддавати їх власнику помешкання. За якийсь час у господаря виникають серйозні проблеми з банком, не кажучи вже про те, що обіцяних грошей йому не бачити як своїх власних вух. Якщо ж “покупець” з іншого регіону, то після отримання грошей із банку він, як правило, зникає. Подібну комбінацію спритники можуть зробити також і через підставну особу, котра після отримання певної суми також зникає з поля зору. І обдурений “продавець” залишається без помешкання та з офіційно оформленими документами на руках. Навіть у випадку звернення в суд шансів, щоб повернути житло, дуже мало.

До слова, в обласному центрі мав місце випадок, коли продавець, прочитавши профілактичну публікацію в одній із газет, завважив, що його можуть “кинути” з квартирою. Занадто знайомою була розписана схема “кидалова”. Заручившись підтримкою досвідчених юристів, він зміг уникнути афери й нормально продав квартиру.

Другий метод незаконного заволодіння помешканням може бути здійснений під приводом обміну. Уважно вивчивши свою майбутню жертву, крутій наносить візит з вигідною пропозицією обміняти будинок на квартиру за досить вигідну доплату. Продавець помешкання навіть не здогадується, що зловмисник кілька днів тому продав свій будинок іншій особі, котра повинна вселитися через кілька місяців. Оформивши через “потрібного” нотаріуса документи, покупець пропонує не тягти кота за хвіст, а одразу переселятися в дім. За короткий проміжок часу шахрай швидко продає квартиру вже іншому покупцеві й зникає у невідомому напрямку. Можна лише уявити собі подив щасливого власника недавно придбаного будинку, коли за місяць-другий до нього з’являється людина з… цілком законними документами на будинок, які оформлені дещо раніше. Як уже здогадується читач, знайти спражнього винуватця цієї кримінальної плутанини ближчим часом неможливо.

Існує ще одна схема незаконного заволодіння майном. Зловмисники намагаються знайти людей, котрі зловживають спиртним (бажано одиноких). Таких значно легше обкрутити. Намітивши жертву, комбінатори зазвичай “випадково” знайомляться з нею у “звеселяючому” закладі і після кількох чарок стають добрими “друзями”. Звісно, аферист не забуває щедро пригощати свого новоспеченого знайомого. Відтак під час задушевної розмови спритник пропонує “побратимові” купити його помешкання. Щоб викликати довіру до себе, аферист дає наперед завдаток, при цьому не забувши забрати у заставу паспорт. До слова, такий варіант спрацьовує в шахраїв бездоганно. Далі вже без відома власника житла зловмисник оформляє всі необхідні документи на себе. А одного дня любителя “зеленого змія” ставлять до відома, що в його помешканні вже інший хазяїн, а колишній господар просто-напросто опиняється на вулиці.

Звісно, крім вищезгаданих, можуть існувати ще кілька злочинних схем видурювання житла. Тому під час проведення відповідних операцій з нерухомістю досвідчені фахівці радять громадянам діяти вельми обережно: документально завіряти договір купівлі-продажу майна, виплачувати гроші лише після укладення цього договору; при зустрічах з агентами, ріелторами ретельно перевіряти документи; не купуватися на отриманий завдаток. Часто він може бути всією сумою, яку вам заплатив “кидала” за продане житло. Під час здійнення юридичних операцій з нерухомістю рекомендуємо запросити досвідчених фахівців та юристів. При виникненні найменшої підозри щодо квартирного шахрайства не зайвим буде звернутися до органів внутрішніх справ. Можна телефонувати за номером: 695-722 або ж на 02.

Сподіваємося, ця публікація для багатьох стане застереженням, щоб не стати жертвою квартирних “кидал”. Як кажуть, береженого Бог береже.

"Ужгород"
17 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини