Закарпаття разом із Словаччиною працюють над активним обміном інформацією

У минулому році за підтримки Норвезького фінансового механізму у Пряшівському краї (Словаччина) розпочався проект «Інформація для громадян та співпраці». У березні в Ужгороді заплановано провести спільну українсько-словацьку конференцію, головними темами якої стануть: місцеве самоврядування, освіта та туризм.

Закарпаття разом із Словаччиною працюють над активним обміном інформацією

Реалізує проект компанія Clinicum в Кежмарок спільно з партнерами: компанією DJ Nautilus (Братислава) та Ужгородським прес-клубом. До співпраці залучено багато професійних і громадських організацій, державних установ та мас-медіа. Координують проект Міхал Бенадік (за сумісництвом голова Асоціації регіональних видавців періодичної преси в Словаччини Мартін) та Мілош Немечек, публічний менеджер проекту, співробітник DJ Nautilus. 

Як розповів Міхал Бенадік, «Суть вже вкладена у назву проекту: «Інформація для громадян та співпраці». Ці три компоненти містять величезний  потенціал для розвитку співробітництва «Словаччина-Україна». Поступ відчутний, але обидві сторони неодноразово підкреслювали, що нинішній стан співробітництва далеко не відповідає інтересам і потребам Словаччини або України, а також можливостям співпраці. І це шкодить всім зацікавленим сторонам. Ми як журналісти та видавці вважаємо інформацію ключем розвитку багатьох процесів.  Стан інформування про Україну в Словаччині, відомості про вже існуючі форми співпраці не є достатніми, не кажучи вже про можливості  розвитку. Тому наш проект об’єднав багатьох людей, організації у підготовці та створенні інформації та механізмів її поширення: за допомогою статей та додатків у трьох регіональних тижневиках Східної Словаччини: Гуменне, Стропков і Вранов, у двох національних професійних журналах: InStore - журнал про торгівлю та логістику, Generacie - журнал для літніх людей; на регіональному ТБ Zemplin і, звичайно ж, на спеціальному веб-сайті про співпрацю «Словаччина-Україна». До сфери діяльності проекту належать також конференції та семінари. Дві конференції та п'ять семінарів вже відбулися в листопаді 2016 року в Пряшеві, на яких також були присутні представники посольства України в Словаччині, Торгово-промислової палати, представники громадських організацій та державних установ Закарпатської області. Очікуємо на активну співпрацю з нашим партнером Ужгородським прес-клубом-- центром для закарпатських регіональних мас-медіа, тому що розвиток співпраці є необхідною умовою для покращення потоку інформації на українському боці кордону".

Мілош Немечек каже: «Норвезький грант підтримує у всій Європі розвиток прикордонних територій, які контактують з країнами, які межують з Європейським Союзом. Для Словаччини це східний кордон з Україною, який проходить біля Кошицького та Пряшівського країв. Раніше ми вже реалізовували менший проект по обміну інформацією,  який був дуже успішним. Але тоді у нас не було партнера в Україні. Після перерви ми повторили його. Крім медійної та комунікативної частини проекту, також важливо створювати мережі установ і організацій. Ми визначили їх легко, обирали тих, хто має вирішальне значення для громадянського суспільства: державні, неприбуткові організації, мас-медійні. Для економіки є важливими державні установи, бізнес-структури, в нашому випадку – це торгово-промислові палати і конкретні підприємці. Тому на наших заходах були представники Міністерства України енергетики та вугільної промисловості україни, з організацій, які працюють у сфері транспорту, туризму та інших областях", повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

24 лютого 2017р.

Теги: обмін, інформація, Словаччина

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 4
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини