Встановивши собі доплати та премії, влада Чопа позбавила учасників бойових дій, інвалідів та пенсіонерів пільгового проїзду

Так, міськрада не передбачила в бюджеті міста коштів у повній мірі на відшкодування за проїзд пільгових категорій громадян із числа населення міста. Зате наприкінці минулого року встигла ухвалити положення про нарахування премій посадовцям міськради у розмірах, що подекуди сягають 200%.

Встановивши собі доплати та премії, влада Чопа позбавила учасників бойових дій, інвалідів та пенсіонерів пільгового проїзду

Як стало відомо Закарпаття онлайн, з 1 лютого водії приміських маршрутних автобусів, що прямують із Чопа у наближчі населені пункти, відмовлються перевозити громадян пільгових категорій на безоплатній основі. 

В управлінні соціального захисту населення Чопської міської ради, коментуючи ситуацію, такий стан справ пояснили відсутністю коштів у міській скарбниці. Як відомо, обов’язок з відшкодування коштів за перевезення пільговиків був перекладений на місцеві бюджети ще торік у рамках децентралізаційних процесів. І якщо до цього моменту питання з перевезеннями пільговиків чопські владоможці якось вирішували, то на цей рік просто не передбачили потрібні кошти на це в бюджеті. Аби відверто не порушувати закон, формально міськрада заклала на відшкодування за проїзд пільгових категорій громадян по 3 тис. грн на місяць. Повертати їх планують виключно пенсіонерам, й то не всім – по квитку в одну сторону та зворотньо в одні руки та за наявності квитків. При цьому, до відома населення рішення очікувано не довели, умисно приховавши «слизьку» й болючу тему – пасажири про зміни умов перевезень дізнавлися вже безпосердньо в транспорті.

Обурення в цьому контексті викликає ще і той факт, що, проігнорувавши право пільговиків на безкоштовний проїзд, гарантований їм державою, влада, разом з тим, не забула погодити розміри надбавок та премій чиновникам мерії. Так, скажімо, рішенням 16-ї сесії сьомого скликання № 11 від 2 листопада 2016 року «Про впорядкування умов оплати праці міського голови та його заступників на 2017 рік» депутати вирішили «на період виконання своїх посадових обов’язків, встановити надбавки за виконання особливо важливої роботи міському голові Самардак В.В. та заступникам Балог О.О., Гіжан І.С, заступнику, керуючому справами Плиска В.П., секретарю ради Чолавин М.В. в розмірі 50%  посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу років». Крім того, ухвалили «преміювання міського голови, його заступників та секретарю ради проводити в межах коштів, передбачених у бюджеті міста, на вказані виплати».

На тій же сесії депутатський корпус затвердив положення про преміювання та виплату надбавок за високі досягнення у праці та виконання особливо важливої роботи працівників апарату Чопської міської ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів Чопської міської ради. Згаданим положенням визначено, зокрема, що преміювання здійснюється щомісячно у розмірі, визначеному розпорядженням міського голови. Передбачено, що премія може складати до 200% від посадового окладу – міському голові; секретарю міської ради; заступникам міського голови; керуючому справами; до 190% - начальникам управлінь; до 180% – працівникам, що працюють на інших посадах.

Тобто, для виплат премій, логічно, мав би бути сформований преміальний фонд – щоби преміювання «проводити в межах коштів, передбачених у бюджеті міста». Премії подекуди матимуть розмір подвійного окладу – це не враховуючи надбавок «за виконання особливо важливої роботи». А тим часом інваліди, пенсіонери, ветерани війни, учасники бойових дій щоразу платитимуть 34 гривні за проїзд з Чопа до Ужгорода і зворотньо, 52 гривні за проїзд до Мукачева та назад або й усі 80 гривень у випадку, коли треба буде дістатися Берегова та повернутися потім додому.  

Як пояснили Закарпаття онлайн правники, юридично мерія Чопа законодавство не порушила: орган місцевого самоврядування не може не передбачити кошти на відшкодування за перевезення пільнових категорій громадян, однак остаточні суми на цю статтю витрат бюджету  управлінці на місцях визначають на власний розсуд. Ось місцева влада й «розсудила», що 3 тис грн на ці цілі буде цілком достатньо. Разом із тим, правники наголошують: базове конституційне право пільговиків на безоплатне пересування в громадському транспорті, гарантоване їм державою, в цьому випадку однозначно порушене. Що є прямою підставою для звернення до суду і повновлення своїх прав в судовому порядку. 

03 лютого 2017р.

Теги: пільговик, перевізник, Чоп

Коментарі

свій 2017-02-09 / 13:41:43


Видаляються коментарі, що порушують правила коментування. Коментуйте відповідно до правил, і все буде гаразд. Адмін


чоп-чоп 2017-02-07 / 17:24:34
браво в точку

свій 2017-02-07 / 17:23:26


Анонімне хамство і флуд. Коментар видалено. Адмін


чоп 2017-02-07 / 17:19:31
а ти Лариска прямо така святая так ти з Смердюком за одно а чоловічок тій де працюе а при тій владі дома сидів ПРОДАЖНА ШКУРА

Робін 2017-02-03 / 19:01:57
Мер в місяць отримує 35тис грн,а депутати лохи,от і все

Дід Микола 2017-02-03 / 10:12:13
дикунська антидержава з ідіотів, лохів і жлобів.

Лариса 2017-02-03 / 10:10:42
Они же, когда шли на выборы, тельняшки на себе рвали - мы не такие! Это предыдущая власть такая-растакая. А мы...это совсем другое. Тьху. Шариковы долбанные.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини