Як Росія вирощує сепаратизм на Закарпатті

Протягом останніх кількох місяців на Закарпатті вималювалися дві чіткі теми, які Росія використовує для інформаційних вкидань. Найперша – русинська тема. Друга — так зване приниження у краї угорської нацменшини. Нещодавно в Ужгороді з’явилася навіть петиція до президента про надання у краї російській мові особливого статусу…

Як Росія вирощує сепаратизм на Закарпатті

Політичне русинство бере початок ще з минулого століття, коли на Закарпатті діяло москвофільське товариство Духновича. Саме ця організація під гаслами просвітництва у період між Першою та Другою світовими війнами самовільно використовувала царський триколор, навіть після зміни у 1917 р. царського режиму на комуністичний. Відтак русинство, яке наприкінці 80-х — на початку 90-х років під час розпаду СРСР було реанімовано тодішнім КДБ для боротьби з отриманням Україною незалежності, як один зі своїх символів нашвидкуруч скроїло триколор, скопійований з російського царського прапора (лише змінивши місцями розташування смуг і їх ширину). Істинний русинський жовто-блакитний прапор у той час їм використовувати не пасувало, оскільки під його кольорами відбувалась боротьба за незалежність України.

Згодом цей триколор був нав’язаний всім русинам, у тому числі і з проукраїнського культурологічного крила. Особливо активно утвердження триколора як русинського прапора піднімалось у 2007−2008 роках, коли Росія розпочала розкручувати сепаратистський проект “політичного русинства”. Тоді за статтею про посягання на державну цілісність України був засуджений місцевий проросійський священик Дмитро Сидор. Згодом його справу продовжив російський русинський шпигун Петро Гецко, який у часи Революції гідності проголосив себе прем’єром уявної русинської республіки та втік до Москви. Після нього на Закарпаття для потрібної картинки «приниження русинства» приїжджало чимало проросійських угорських та чеських політиків. Серед них і українофоб чеський парламентарій Томіо Окамура, який підтримує тісні зв’язки з Москвою. Періодично під приводом конференцій та «круглих столів» про права нац­меншин обговорюється якийсь особливий статус краю. Не забувають згадати і про «утиски русинства». Тим часом у столиці Карпатської України, Хусті, невідомі особи розмальовують у триколори будинки, огорожі і навіть знак при в’їзді у місто…

Угорські «друзі» Закарпаття спостерігали на «виборах» у Криму та «ДНР-ЛНР»

Так зване угорське питання на Закарпатті активно педалює­ться з 2010 року. Саме на цей час припадає найбільша за всю історію українського Закарпаття кількість виданих місцевому населенню угорських паспортів. Протягом 2010−2012 років подвійними українсько-угорськими громадянами стало близько 150 тисяч закарпатців, що становить понад 10% (!) населення області. У цей же період на Закарпаття почали навідуватися представники угорської радикальної партії «Йоббік» і розповідати про повернення краю до складу Великої Угорщини. Спочатку сепаратистські вояжі здійснював депутат Іштван Саваї. Згодом у Береговому свою приймальню відкрив сумнозвісний угорський парламентар Бейла Ковач. Останній формував в області мережу прихильників «Йоббіка» і під виглядом турботи про угорців, як нац­меншини, поповняв лави партії. Після Революції гідності цей депутат був спостерігачем на псевдовиборах на Донбасі та у Криму. Місцева СБУ заборонила згаданим громадянам в’їзд в Україну.

Тим часом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в інтерв’ю російському виданню «КоммерсантЪ» (інтерв’ю було поширено угорським виданням MNO та українським «Кореспондентом») повідомив, що Будапешт «не потерпить жодних поправок – ні до закону про освіту, ні до закону про використання мови, які погіршили б становище меншин». Хоча, як показує світова практика, вирішення мовних та освітніх питань входить виключно до компетенції керівництва кожної окремої держави. Однак глава угорського МЗС має з цього приводу власну думку. «Це не внутрішньоукраїнська тема, а питання, яке виходить далеко за межі України», — каже він. У словах Сіярта явно простежується риторика, притаманна російському політикуму. «Якщо якісь поправки чи зміни погіршать життя меншин, в тому числі угорської, то ми піднімемо це питання на рівні ЄС». Така заява є не чим іншим, як прихованою погрозою українцям. Це вже справа честі та обов’язки МЗС України. Цікаво, що Сіярто дав інтерв’ю «Коммерсанту» під час поїздки до Москви, де він залагоджував питання візиту Путіна до Будапешта…

Російські та проросійські ЗМІ пішли далі і взялися самотужки вигадувати страшилки про життя угорців на Закарпатті. У мережі з’явилося інтерв’ю начебто прем’єра Угорщини під красномовною назвою «Ми зобов’язані спасти Закарпаття від України і повернути наші історичні землі». Звичайно, це був фейк. Такого інтерв’ю прем’єр Угорщини не давав. Далі у фейку, який пішов із сайту «Міртесен», йдеться дослівно: «Сейчас этнические венгры и закарпатские русины наиболее в острой форме подвергаются унижениям и преследованиям со стороны действующей украинской власти, и мы обязаны это остановить. Мы поднимем вопрос о восстановлении исторической справедливости и воссоединении наших земель. Мы готовы к любой борьбе за ясные и справедливые цели. Наши соотечественники должны иметь достойную жизнь и светлое будущее, а не влачить жалкое и униженное существование под гнетом украинского государства», — заключил Виктор Орбан»…

Фейкові петиції та звернення

На Закарпатті агресивно обстоювати права нацменшин продовжує Партія угорців в Україні, яка діє на базі Товариства угорської культури Закарпаття. Очолює цю структуру нардеп від закарпатських угорців Василь Брензович. Останній нещодавно через депутатів облради від цієї ж партії ініціював створення лобістського політичного звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин, який депутати, без вивчення, проголосували і надіслали на адресу вищого керівництва держави.

Пізніше з’ясувалося, що текст вказаного звернення був підготовлений і потрапив до сесійної зали з ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття. А «протискав» це звернення перший заступник голови облради Йосип Борто, котрий є очільником Закарпатської обласної організації «КМКС» — Партії угорців Украї­ни. Жодного обговорення тексту заяви в депутатських комісіях, як цього вимагає регламент, не було. До того ж президія облради, яка розглянула його напередодні сесійного засідання, визнала недоцільним винесення цього документа на голосування депутатів. Однак, всупереч цьому рішенню, Й. Борто вніс проект рішення до переліку інших звернень, і воно було проголосовано пакетом.

Новітньою інформаційно-політичною технологією вкидувань, яку апробовує Росія на Закарпатті та в Дніпрі, є так звані петиції президенту. В Ужгороді петиція щодо підтримки російської мови була зареєстрована минулоріч у вересні та набрала необхідну кількість підписантів. Міський голова на неї відповів, що в Ужгороді російська мова жодним чином не утискається.

Петиція була захована у безневинну назву «Про підтримку законопроекту «Про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку та популяризації української мови та мов нацменшин в Україні». У тексті йдеться про необхідність підтримки мов нац­меншин, однак акцент таки робився на російську мову.

Цю вимогу вмить підхопили російські пропагандистські ЗМІ, а також низка проросійських інтернет-видань України, серед яких все ті ж Вести.ua”, “Голос.ua”, “Подробности.ua”, що відомі вигадуванням фейкових матеріалів про «вимоги угорців Закарпаття щодо автономії».

Цікавим було те, що зареєстрував її не ужгородець Євген Гербін, а список підписантів здебільшого містив не притаманні Ужгороду російські прізвища. Не виключено, що саме російські політтехнологи були ініціаторами такої петиції. Однак після «штучної» накрутки 251 підписанта, необхідного для розгляду петиції, за півроку жоден ужгородець так і не підписався під цією нісенітницею!

Коментуючи ситуацію навколо цієї петиції, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль каже, що Росія взялася за Закарпаття через те, що тут немає такої однорідності населення, як у Львівській, Івано-Франківській областях. “Розхитують, тому що багатонаціональне населення. Ну і друге — те, що невеличка частина населення себе не визнає українцями, а русинами”, – зазначив губернатор Закарпатської області.

“Ще раз заявляю: немає тут ніякого сепаратизму. І бути не може!” – запевнив пан Москаль. Також він розповів, що йому закидали наміри здати Закарпаття іншій державі. “Що адміністрація вже готова, хліб спекла, рушник дістала. Ну, що говорить? Кажу: ми як будем уже на кордон іти — ми вас запросимо. Або знімки вам вже потім перешлемо…” – іронізує очільник Закарпатської області.

 

Високий замок

02 лютого 2017р.

Теги: русин, сепаратизм

Коментарі

дюси 2017-02-21 / 22:45:41


Коментар видалено. Адмін


дюси 2017-02-21 / 20:16:58


З вашими сепаратистськими домислами вам треба на інщі ресурси. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


дюси 2017-02-21 / 20:07:44
губернатор вроде не молодой и наверно знает, что до 45 года здесь была очень "однорiдна масса.И не понимаю, почему я с паспортом Украины как только начинаю говорить что я "русин" сразу становлюсь сепаратистом?

Мигаль - PATRIOT"у 2017-02-13 / 13:57:23
Неборе, кібы виликый наш будитиль и русофіл Александр Духнович прочитав твойу писанину то змінив бы нараз свуй гимн и написав бы його так: Пудкарпацкийе бурйаты, оставте свуй глобокый сон
Испражнйайтесйа только руськым матом, могучі силы дасть вам он.
Пак, свойі тото за Уралов ни чужі,
вудты гунны нам русвиньство принисли.
Духовны скрепы меже нами так крепки,
азийаты суть нам братьйа навеки.
Вованчик с Востока прийди, Орбанчик из Запада йему помоги
Пудкарпацких бурйатув-русвинув от укрохунты спасти.

vasyl'ko 2017-02-07 / 22:24:49
Dybe Drbe v Kotrbe!!!!!


vasyl'ko 2017-02-07 / 22:10:54


З рекламою "русинства" - на інші ресурси. Коментар видалено. Адмін


PATRIOT 2017-02-07 / 09:10:35
"Опонентам". На боці ворога такі як ти і тобі подібні, які штучно ініціюють агресію у суспільстві та створюють напругу там, де вона недоречна. Якщо ж ти (і "іже з вами") це робиш неусвідомлено, то в тебе шановний якісь проблеми. Пошукай для нових диспутів наполеонів та македонських : вони радо тобі складуть достойну компанію.

PATRIOT 2017-02-07 / 09:04:23
Відповідь тутешнім "опонентам". Ніколи не знав, що такі вирази, як "Дикун чінгізханський", "об..рати русинів і мадяр","juda iskariot", "Небрязь продажна",- не є хамство. А так, просто підбадьорливе похлопування по плечах співбесідника. Вимога ж вести себе толерантно у диспуті сприймається з хворою піною на губах.

PATRIOT 2017-02-07 / 02:46:51


Хамство і тролінг замість аргументованої дискусії з опонентами. Коментар видалено. Адмін


PATRIOTу 2017-02-07 / 02:23:37
Чоловіче. може ти і не в курсі, але у нас не "демократичне суспільство", а суспільство у стані війни з агресором. А ти - на боці ворога, сепаратист. Тому звикай отримувати те, що заслужив.

PATRIOT 2017-02-07 / 01:44:09
Kваліфіковані філологи знають, що мова - жива, і не терпить штучних кордонів чи обмежень. Так само, право громадянина вільно висловлювати свою думку та погляди має бути невідємним та беззаперечним у демократичному суспільстві. Хоч можливо це і суперечить Вашим потаємним бажанням. Тому за кожним випадком "вольнодумства" Вам ввижаються страшні широкі проплачені плечі Агента. Мушу Вас заспокоїти: спіть спокійно.

PATRIOT 2017-02-06 / 23:02:46


Безпідставне апелювання до Адміністрації. Коментар видалено. Адмін


PATRIOTові 2017-02-06 / 22:14:46
Пане, окрім слів, вам ще й українських граматики та лексики треба повчитися, бо такий вираз, як: "переклад будь-якого слова можна пізніше" у нашій мові не є можливим. Тож п. Агенте, готуйтеся кваліфікованіше, бо інакше ваші господарі-замовники не заплатять вам за роботу.

PATRIOT 2017-02-06 / 21:33:05
На базарі торгують, домовляються, галасують, але це не місце для полеміки. Та повчання від мудрого ніколи не буде для Вас зайвим. Тому, нагадаю, що справді, переклад будь-якого слова можна пізніше, при нагоді, відшукати в словнику. А ось вихованість людина набуває тільки тоді, коли її привиють з самого народження та виплекають у дитинстві та юності.

PATRIOTові 2017-02-05 / 22:27:05
Зрозуміло, що українська мова Вам не є рідною (хоча прагнете пхатися в українські питання). Тож, хоч потрудться, взявши словника, перекласти слова, вирази із Вашої рідної. Аби не вражали такі покручі, як "піском"???, "незварення желудка"? тошо.

vasyl'ko 2017-02-04 / 06:00:06
Дикун чінгізханський, яке русинство!? Як чехи кажуть:"Dybe Drbe v Kotrbe!!!"

PATRIOT 2017-02-04 / 03:09:57
Так, саме велике "зло" для будь-якої людської спільноти - від толерантної полеміки. Бо зразу починають оголятися всі її болячки, починаючи від головної болі, незварення желудка, і аж до проблем того органу, що височіє над піском. Залишається тільки швиденько підшукати дієві ліки і оздоровити весь соціальний організм. Але для цього треба мати віру, певну кваліфікацію, знання, бажання, моральні принципи, почуття відповідальності і т.ін., - і добряче подумати. Звичайно, коли цього всього не має, тоді залишається напечатати вінтернеті:"спасати!...хапати!...имати!...!бити!..перекрити!...юди!...продажні!.." і таке подібне. Так і начальство нич не буде казати, і сміху буде достатньо. А здоровий сміх сцілює все. Чи майже все. Бо дещо зцілює тільки здорова полеміка, Любов до Ближнього і Повага до Інакомислячого.

PATRIOT 2017-02-04 / 02:05:01


Не треба відповідати Адміну. В мережі це не прийнято. Коментар видалено. Адмін


Byby 2017-02-03 / 20:16:37
Vubachte nihto rysuniv ne ob.urjie ni hyniv....bo ljydu zhuvyt* razom.....a te shcho dejaki " polituku" proplacheni spezcslyzhbamu provodjat* pidruvny dijal*nist* vu chogo nebachete

vasyl'ko 2017-02-03 / 20:01:40


З рекламою русинства - на інші ресурси. Тут територія України. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини