Депутат Закарпатської облради від KMKSZ вважає "дискримінацією" інформацію про рівень володіння державною мовою педагогів-угорців

Президент Закарпатського угорського інституту імені Ф. Ракоці ІІ приєдналася до узгоджених виступів в ЗМІ представників угорської громади Закарпаття, спрямованого проти посилення статусу української мови відповідно до практики, що існує в країнах Європейського Союзу.

Депутат Закарпатської облради від KMKSZ вважає "дискримінацією" інформацію про рівень володіння державною мовою педагогів-угорців

Спілка угорських педагогів Закарпаття («KMPSZ») обурена діями Департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації щодо розсилання циркуляра, у якому обласна влада закликає районні управління освіти та заступників директорів шкіл з угорською мовою навчання підготувати списки педагогів, у яких містилася б інформація про рівень володіння українською мовою, – про це телефоном заявила угорському інформаційному агентству «MTI» голова «KMPSZ» Ілдіка Орос в четвер, 26 січня.

За словами І.Орос, наразі ще діє попередній закон про мову, до того ж обговорення нового законопроекту (насправді їх є кілька - ред.) ще навіть не розпочалося, а обласний департамент освіти на вказівку Міністерства освіти, науки, молоді та спорту вже розіслав циркуляр з цинічним, на її думку, підтекстом керівництву угорських шкіл та управлінням освіти з проханням скласти списки педагогів, враховуючи їхній рівень знань державної мови.

Зі слів І.Орос, педагоги, яких стосується дане питання, та «KMPSZ» обурені такими діями. На її думку, з одного боку, це порушує права особистості, а з іншого – директори шкіл та їхні заступники не мають уповноважень визначати рівень знання української мови своїх працівників, отже, зрозуміло, що керівництво навчальних закладів не в праві визначати мовну компетентність підлеглих.

Ілдіка Орос вважає, що цими діями українська держава спростовує свої раніше прийняті рішення. При цьому вона наголошує, що вчителі угорськомовних шкіл викладають свій предмет не українською, а угорською мовою.

Наостанок, високопосадовець висловила обурення стосовно дій органів управління освіти: замість того, щоб, на її думку, займатися питаннями професійної підготовки угорських педагогів та оцінкою їхньої роботи, «дискримінаційно» намагаються дізнатися про рівень володіння державною мовою. «KMPSZ» письмово висловить свій протест проти дій Міністерства освіти України, – повідомила Ілдіка Орос.

Ілдика Орос є депутатом Закарпатської обласної ради від обласної організації "КМКС" Партія Угорців України та президентом Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ.

Раніше викладач української мови цього вишу Єлизавета Барань під час Міжнародної наукової конференції «Українська мова у світі» зазначила, що 40% студентів-угорців Закарпаття через незнання української не змогли б викликати "швидку".

При цьому нещодавно на Закарпатті уповноважений Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини вирішував питання угорської меншини.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, у цьому контексті з подачі керованого з Будапешта Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) у незаконний спосіб було "протиснуто" через облраду відверто лобістське політичне звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин у проекті закону "Про освіту".

Як з'ясувало Закарпаття онлайн, безпосередньо цей документ "протискав" перший заступник голови облради Йосип Борто, котрий є очільником Закарпатської обласної організації "КМКС" - Партії угорців України". Жодного обговорення текту заяви в депутатських комісіях, як цього вимагає регламент Закарпатської облради, не відбулося. Більше того, президія облради, яка розглянула його напередодні сесійного засідання, визнала недоцільним винесення цього документу на голосування депутатів. Однак, всупереч цьому рішенню, Й.Борто вніс проект рішення до переліку інших звернень, і воно було проголосовано пакетом, без обговорення в сесійній залі.

Прийняття цього документу спровокувало відповідну реакцію в середовищі українців Закарпаття.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайнна тлі перемоги Трампа і майбутнього візиту Путіна Угорщина перейшла до активної "антиукраїнської" риторики.

А Угорщина заявила про потребу відмінити санкції проти Росії і не розглядає її як загрозу.

28 січня 2017р.

Теги: угорці, державна мова, Ілдика Орос,

Коментарі

РУХ-прес 2017-02-03 / 12:33:18
Знову угорській національній меншині в особі п. Ільдико Орос щось не подобається в діяльності департаменту освіти. Мабуть треба відзвітуватися перед Будапештом, за допомогу угорським організаціям для ослаблення і так ослабленої України. Нічого дискрімінаційного в листі департаменту немає. Ситуація з володінням угорцями державною мовою жахлива і з кожним роком погіршується. Це на руку угорським антиукраїнським силам, всяким "Йобікам" та іншим шовіністам. Вони сплять і бачать як знову відновити велику Угоршину з приєднаням до неї і Закарпаття. А ця криклива паніка з угорського інституту проводить політику спрямовану для приниження українців в себе в дома та підтримання в українців комплексу меншовартості. Вона не враховує, що час вже не той та й нове покоління вже не те що середнє і сарше. Нічого в антиукраїнців всіх мастей і напрямків не вийде.

Byby 2017-01-30 / 21:48:11
Tu hochesh skazatu shcho tu dajiesh takuy(i) dozvolu komy i jakojy dymkojy(u) bagatitu

Tibor 2017-01-30 / 14:53:39
Byby

Багатійте, багатійте думкою, як ... це Вам дозволено...

Byby 2017-01-29 / 23:15:03
To tibora ......vash karavan mozhe ruhatus* v dvoh naprjamlah 1.v storony hynijii 2.abo v ty storony v jaky vam ljybjazno byde zaproponovano ryhatus*

Byby 2017-01-29 / 23:10:11
Ot vlasne ......rez nazcional*ni kyl*tyrni tovarustva i sybotnjyo - nedil*ni shkolu konstutyzcijno garantyjiet*sja vuvchennja nazconal*nuh mov.......vsi detzhavni shkolu povunni provodutu navchannja vuklychno detzhavnoju movojy...i zce konstutyzcijno garantovano ...........

Byby 2017-01-29 / 22:30:54
Po vsjomy pidvodjachu pidsymok.....bylob dobre shchob ministerstvo osvitu Ykrajiinu nadislalo ofizcijnogo lusta - zbernennja do ilduku oros na jakuj vona povunna datu vidpovid* : 1. Jakojy vushchoju osvotoju vona volodijie 2.chu dajie pravo zcja vushcja osvita zaymatus* pedagogichnoju dijal*nisti i ocholjyvatu zcej navchal*nuj zaklad (ygors*kuj instutyt f.rakozci......jakshcho ni vona ni pedkolektuv tbt ves* navchal*nuj zaklad ne pidporjadkovyjyt*sja ministerstvy osvitu Ykrajiinu.......to todi zce putannja vusjchogo rivnja....." na jakij pidstavi na terutorijii Ykrajiinu dijie vushchuj ychbovuj zaklad Ygorshunu jaksho vin ne pidporjadkovyjoet*sja Ykrajiins*komy zakonofavsty i vzagali nijakum Ykrajiins*kum zakonam !?

Це я 2017-01-29 / 21:32:57
Пан Форестер, угорський прем'єр восени торік просив Гройсмана, при зустрічи в Будапешті, дотримуватися Конституції України у відношенні до угорців.

Стаття 10 "... В Україні гарантується вільний розвиток, використання і
захист російської, інших мов національних меншин України."

Стаття 53 "... Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно
до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на
вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах
або через національні культурні товариства."

Стаття 22 "... Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути
скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних
законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і
свобод."

Угорські політики не намагаються примусити Україну виконувати свої примхи.
Виключно закликають виконувати свою власну конституцію, не допускати порушення конституційних прав нацменшин.

Якщо хтось цього не може осягнути, то вже вибачте!

Це я 2017-01-29 / 20:32:08
Ви так і не зрозуміли нічого з того що відбувається навколо вас, містер Форестер!
Ми проживаємо на своїй риторії, в тих селах і містах, де проживали наші пращури століттями назад. Нарід зі своїх домівок тікає під час погромів. Ви хочете казати, що свідомо створюються умови в Україні для нацменшин, щоби вони асімілювалися або покидали свої домівки?
Як активистка Ніцой сама пояснює, зміни у мовних та освітніх законах потрібні для асіміляції меншин. А політика примусової асіміляції меншин є дикістю. На мою думку, письменниця дитячик казок повинна привчати дітей доброті. А своїми діями у відношенні до нацменшин пані Ніцой демонструє свою ницість.

Tibor 2017-01-29 / 16:08:39
Форестеру
Ми не злякались... Ми угорці не таких переживали. Хай собака гавкає, а угорський караван рухається так як ми захочемо!

форестер 2017-01-29 / 14:48:06
Тібору

Те, що я відписав Це я, є відповіддю і на ваш коментар

форестер 2017-01-29 / 14:47:11
Що таке "далекоглядність" у вашому розумінні, пане Це я? Це те, що навіюється зараз в середовищі угорців Закарпаття діяльністю Угорської держави - дипломатичних установ, спецслужб, фінансуванням, свідомо активованими контактами з угорськими регіонами і т.д.?

При злагодженій роботі українських держаних інституцій все це вже щезне як дим і виникнуть інші "далекоглядності" і "доцільності". Більш узгоджені з тривалою перспективою розвитку Української держави в її нинішніх кордонах. А не нафантазовані угорським ревізіонізмом, який виразно сквозить навіть із цього вашого коментаря... :)

Власне, Україна вже почала діяти в цьому напрямку, і саме в цьому вся суть угорських істерик в ЗМІ (закарпатських і угорських), Європарламенті, ОБСЄ і т.д. Мадяри істерикують, щоби відвернути те незворотнє, яке неминуче станеться зі зміцненням Української держави. Того свавілля угорських інституцій і персоналій на Закарпатті, яке мало місце в часі ослаблення Української держави, вже не буде. Користуйтеся наразі ситуацією, коли тут, на Закарпатті, ще самодурствують у владі екс-міліціонери і екс-митники, які думають, що вони можуть визначати політику, грунтуючись на власних розуміннях і доцільностях, а не висновках фахівців - аналітиків, дипломатів, спецслужб. Це все минуще. І вже минає.

Тому часу у вас залишилося зовсім мало. І декому, у зв'язку з зафіксованим деструктивом у підривній діяльності щодо України, треба вже помалі витягати з тайника свій мадярський утлевел і пакувати валізи... :)

Це я 2017-01-29 / 13:54:23
З раціональної точки зору потрібно вивчити українську мову.
Але як це клеїться з далекогляністю, не знаю.
Багато угорців вважають, поки мову вивчуть, вже потреба відпаде.
Можливо, якраз недалекоглядність підказує батькам віддавати своїх нащадків до шкіл з українською мовою навання. Це такий тип пристосуванців: зараз такий тренд. Прийшли би румуни, вони би в румунські дітей переводили.
А більшість угорців записують дітей до угорських шкіл. Чеська ера закінчилася на Закарпатті зі своєю чеською мовою, радянська так само з російською. А угорська школа служить нам дотепер. Декому з ідейних українців, або просто недоброзичливим очі мозолить. Ми свою школу відстоїмо! Чого би не коштувало.

Tibor 2017-01-29 / 11:28:19
Для сорри
Переважна більшість угорців де факто не ідентифікують себе з Україною , тому для них взагалі не існує поняття державної мови, є основна своя мова і все. Звичайно вони і не претендують на державні позиції за виключенням угорських шкіл, але це є надбанням не України, а ще радянських часів. З раціональної точки зору, я вважаю, що не вивчити українську та російську мову, знаходячись між представниками цих етносів є недалекоглядністю, але це моя особиста думка і навряд чи потрібне мовне ґвалтування.

gucul 2017-01-29 / 10:24:49
жодного Закарпатця не прийняли Мадяри в своє громадянство поки не здав екзамен на знання мадярської мови а тут вони шось белькочуть вонячим ротом цієї депутатші мадярської

Byby 2017-01-29 / 01:44:09
Kolus* byla popyljarna taka pisnja v jakiy bylu taki rjadku....." molodum vezdjie y mas doroga ....starilam y nas vezde pochjet......garni slova.....znachut* prujshov toj chas kolu v zcij zcaruni trba navestu " porjadok" ......i ne takuj jak hoche htos* zvidkus* z drygogo boky parkany.....a takuj jakuj nam potribno

Byby 2017-01-29 / 01:37:21
Til*ku..... (do zce ja )......bagato vchuteliv otrumalu spochatky duplomu pedychulushchv dani sovjiets*ki chasu i z togo chasy nijakuh atestazcij chu pereatastazcij ne prohodulu .....
Shche pevna chastuna otrumala duplomu pislja zaochnojii formu navchannja......tak i sudilu jak v gnulomy boloti.....a teper prujshov chas....inshuj chas......y nas dostatnjo moloduh vupysknukiv YZHDY z pedosvitojy jaki vil*no vologijyt* dvoma movamu ot vonu teper i povunni prujtu v hunns*ki skolu i pochatu novitnij prozces navchannja

Byby 2017-01-29 / 01:25:15
Te sho odnomy liku to drygomy trytuzna.......mu ne anlija.....a anljija ne ykrajiina.....misterstvo osvitu povunno znajtu prodymane rishennja vuhodjachu z tojii sutyazcjii jaka sklalas* v nas a ne das* v anglijii chu slovachchuni.......v kozhnij krajiini jie svoja derzhavna movna polituka jak bazyjiet*sja na (v pershy chergy )gerzhanuh prioritetah.......i te shcho tyt zce ne tam ....a te. Shcho tam zce ne tyt

Byby 2017-01-29 / 01:15:07
Navit* ne na pocjatkovomy rivni v molodshuh klasah ......a v sybotnjo - nedil*nuh shkolah.....i v dejakuh krajiinah za derzhanuj kosht ......a v dejakuh .....za kosht bat*kiv jaki hochyt* datu bazovi znannja z nazcional*nojii movu. Vuvchajut* istoriju. kyl*tyry. Narodni zvuchajii traduzcijii ta obrjadu. Religijieznavstvo ta traduzcijii. Prurodnuchi nayku. Geografiju. Mustezctvo .......prujmajyt* ychast* v riznuh (nazcional*nuh ) svjatah.......i zce vse za kosht bat*kivs*kogo komitety......znahodjat* riznuh mezcenativ. Sponsoriv. Provodjat* riznifinansovi akzcijii......i ministerstvo osvitu do togo vsjogo . nichogo nemajie (tbt vidnoshennja)

Це я 2017-01-29 / 01:11:27
Деякі тут, за прикладом активистки Ніцой, поширюють неправдиву інформацію про те, що в країнах ЄС немає освіти на всіх рівнях, лише на початкових. Брехня. І сорри це знає, бо на його прохання в коментах до іншої сатті я наводив приклад Словаччини та Румунії, де діють університети з угорською мовою навчання.
Або наводять приклад Англії. А яку ви заєте нацменшину в Англії?

Це я 2017-01-29 / 00:50:21
Чомусь у статті "забули" процитувати чи не основні слова Ілдіко Орос: всі вчителі на Закарпаттіі, у мадярських школах у тому числіі, мають дипломи, видані українською державою. Отже, посадовці з освіти не визають українські дипломи за повноцінні! Це нонсенс!
А якщо так вже хочуть перевіряти, нехай перевіряють профпридатність вчителів української мови. Не змогли за рік досягти прогресу - с пляжа!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини