Ціни на житло на Закарпатті продовжують "повзти" вгору

Чимало людей сьогодні переймаються двома питаннями — де жити і де взяти гроші на житло? Останнє набуває дедалі більшої актуальності, передусім через постійне зростання цін на нерухомість. Дозволити купити собі житло в наш час може далеко не кожен. Лише ті, хто має певні збереження. Та і їх може не вистачити, адже ціни на квартири «скачуть» приголомшливою швидкістю. Чого ж чекати далі на ринку нерухомості, ми вирішили з'ясувати в першого заступника начальника фонду держмайна Закарпатської області Володимира ШКОБИ та досвідченого ріел-топа краю В'ячеслава МІЩЕНКА.

Ціни на житло на Закарпатті продовжують "повзти" вгору

ІНОДІ КРАЩЕ, КОЛИ СИНИЦЯ В РУКАХ

Ціни зашкалюють. Ринок оренди, схоже, зовсім втратив гальма. У власників кількох зайвих зелених сотень з'являється віртуальна перспектива вибору: оплачувати оренду житла поблизу зелених паризьких галявин, або ж суворого вітчизняного «хруща» повоєнного часу — ціни практично однакові. Ще одна проблема, що постає перед молодими парами, — не хочеться жити із свекрухами й тещами. А як вже знають всі, за власні побажання сьогодні треба платити. Звичайно, про купівлю нерухомості молодими парами та приїжджими не може бути й мови. Тому цікавить нас, в першу чергу, оренда квартири.

Спочатку нас зацікавило, а чи може простий громадянин орендувати держмайно під звичайну квартиру? У таком> випадку варто звернутись де інстанції оренди держмайна. «Ех, ці бюрократи»,— спало на думку, коли нарешті втрапила до Володимира Шкоби,

першого заступника начальника фонду держмайна в області.

А виявилось наступне: потрібно починати із подання заяви на оренду того чи іншого майна. Обов'язково має бути погодження управління, на чиєму балансі знаходиться затребувана будівля, каже Володимир Шкоба. До того ж, не забудьте про незалежну експертну оцінку з рецензією на об'єкт. А вже потім вам повідомлять, яка орендна ставка на рік. В основному вона коливається від 1% до 20%. Потім розбивають місячну платню за облюбовані приміщення чи будинок. Та все це лише легенький опис того, що доводиться пройти орендарям. Надто довгі погодження, чимало доводиться оббити порогів різних інстанцій.

Нині розробляється постанова з урахуванням прибутку від майбутнього бізнесу орендаря. Крім того, видача дозволів на тимчасове користування держмайном відбувається на конкурсній основі — хто більше заплатить. А під помешкання здаються в оренду лише ті будівлі, що мають статус житлових. На жаль, їх дуже мало, і це абсолютно не вигідна справа.

Як виявилось, з держмайном «подружитися» нікому не вдасться. Тому старий спосіб з орендуванням обжитих квартир є кращим.

В'ячеслав Міщенко радить: спочатку добре пошукати квартиру для оренди, бо за одну й ту ж суму можна знайти і пристойне, і занедбане приміщення. Найбільш гаряча пора для агентств з нерухомості — осінь. Стосовно клієнтів, то 60% — студенти, нижче за щаблем молоді сім'ї. «А якщо говорити про ціни, то це вже інша історія... Про яку найчастіше й люблять говорити орендарі чи ті, що купують квартири», — посміхається ріелтор В'ячеслав Міщенко. Звісно, орендувати приміщення легше, своєрідна синиця у руках, але хто з нас не мріє про журавля?

КОЛИСКА ЖИТТЄВИХ ПРОБЛЕМ...

«Останніми роками спостерігається шалений попит на однокімнатні квартири, незалежно від того, купувати чи орендувати. До речі, ше два-три роки тому вони були чи не втричі дешевші, ніж зараз — 40-50 у. о. на місяць. Ціни на оренду двокімнатних минулоріч варіювалися від 150 до 250 у. о., трьохкімнатних — від 200 до 400 у. о. Ясно, що велику роль в оцінці квартири відіграє її стан, а сюди входить: ремонт, наявність меблів, балкона, постійної холодної та гарячої води. Ще одна фішка — плата за комунальні послуги йде окремо. Нині ж, ситуація з орендою зовсім інша: однокімнатні квартири — 150-250, двокімнатні — від 250 до 500 у. о.», — пояснює В'ячеслав Міщенко. — Звісно, що все залежить від умов і якості». Щодо купівлі даху над головою, то це зараз можуть дозволити лише ті, хто при грошах (улюблені слова закарпатського люду — Авт.). Ціни на однокімнатні квартири коливаються від 40 тисяч у. од., та й ще в такому стані, що вам доведеться вкласти ще десь тисяч п'ять «зелених» для їх більш-менш пристойного вигляду. «Двокімнатні квартири є більш вигідним капіталовкладенням, — веде далі В'ячеслав Міщенко, — коштують від 45 до 50 тисяч у. о. Трикімнатні — від 55 тисяч. Однак ще варто згадати про елітні квартири, які середньостати-стичному закарпатцю можуть тільки снитися. Вартість однокімнатної квартири елітного типу, де ви матимете власний гараж, чудесний дитячий ігровий майданчик, коливатиметься від 150 тисяч закордонної «капусти» до «безсоромної суми, яку краще не називати».

Стосовно документів для купівлі квартири, то тут вам теж прийдеться добряче побігати, називати їх не варто, бо там близько семи пунктів потрібної макулатури ще з кількома підпунктами. Якщо ж ви не маєте потрібних коштів, то починати треба з візиту до іпотечного брокера. Вони є в багатьох агентствах нерухомості. Брокер з'ясує, який банк погодиться позичити потрібну суму. Після отримання попередньої згоди банку покупець укладає угоду з продавцем і передає йому завдаток. Далі оформлюють кредит.

Якщо діяти за такою схемою, проблем не виникає.

«Проблеми, які найчастіше виникають з клієнтами, — це несплата за послуги ріелтора, — жаліється В'ячеслав Міщенко. — Однак таких «приємних» клієнтів намагаємось одразу впізнавати. Джерелом інформації для посередників між орендарями та орендаторами зазвичай є знайомі знайомих та оголошення на шпальтах газет. Нині ціни на оренду нерухомості потихеньку ростуть, але шалено угору». За рахунок житейських обставин, іронізує В'ячеслав.

Міа Стрілецька, Ужгород
12 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини