Закарпатські "тіньовики"

Закарпаття – благодатний край для тіньового бізнесу. Для цього в регіоні є два головні ресурси – ліс і кордон із чотирма країнами Європи.

Закарпатські "тіньовики"

Масова контрабанда на закарпатській ділянці українського кордону процвітала в 1990-х. Тоді, за словами людей, які цим займалися, через митницю можна було провезти практично все. Тож народ і возив. Особливо в той золотий час, коли в країні колишнього Союзу «процвітав» дефіцит, а закордонні продукти харчування, одяг, взуття, побутова техніка тощо мали шалений попит. Заповзятливі закарпатці відкривали для себе ринки Угорщини, Словаччини, Югославії, Польщі, добиралися навіть до Туреччини. Скуповуючи там товари, вони продавали їх на Батьківщині за завищеною ціною, тому й були заповнені вітчизняні базари турецькими курточками та угорськими напівфабрикатами. Отже, «контролери» цієї золотої жили орудували мільйонами, однак досить часто дехто з так званих дрібних підприємців лише так міг прогодувати свою сім’ю.

Наприклад, бізнесмен Ольга з Мукачевого також вирішила заробити в ті 90-ті роки минулого століття –– період страшної інфляції і відкритих кордонів. Маючи на руках двох маленьких дітей, особливого вибору в неї не було, тим паче, що чоловік упродовж семи місяців на меблевій фабриці не отримував зарплату. За кордоном вона купувала недорогі європейські магнітоли й відеомагнітофони, переправляла їх додому. Митниця цьому не перешкоджала. А в комісійному магазині, де працювала, усе це продавала за подвійною ціною. Варто зазначити, що тоді така техніка була диковиною. Ользі так вдалося піднятися, що змогла зробити ремонт у своєму домі, навіть купити окрему квартиру. Однак згодом кордон почали закривати, тож ведення бізнесу довелося призупинити.

Затим Ольга перейшла до конкретного товару – шкарпеток: вони завжди потрібні й ніколи не виходять із моди. В Угорщині пара такого краму коштує за нашими мірками 3,5 грн, продавала ж його на Батьківщині – за 4,5. Прибуток становив 1 грн. З нього потрібно було вирахувати частину на новий товар, тож у кишені залишалася обмаль. «Цих грошей ледь вистачало на їжу і деякий одяг», – зізнається Ольга. До того ж потрібно було ще й за місце на ринку платити. Спочатку вона торгувала на Мукачевському автовокзалі, а потім купила місце на одному з великих міських базарів. Необхідно було платити і за патент на торгівлю (понад 100 грн. на місяць), і зі свого прибутку – за «кришу» «споглядачу».

Сьогодні такий товар, як одяг і продукти харчування, – не популярний, оскільки закарпатський ринок заполонив вітчизняний виробник, та й кордон останнім часом стає більш закритим, дається взнаки і входження сусідів до Євросоюзу, відповідно – Шенгенської зони. Проте «популярними» на контрабандному ринку зараз залишаються телефони, піратські диски, антикваріат й інші речі, які мають історичну цінність. Щоправда, останнім часом активно почали провозити і наркотики: лише цьогоріч закарпатською міліцією було порушено 60 кримінальних справ і притягнуто до відповідальності понад 200 осіб.

Особливою популярністю нині користуються й мобільні телефони. За кордоном вони значно дешевші, ніж у нас, тому і возять їх наші співвітчизники в Україну для перепродажу. При чому про якість такого товару говорити не варто: у тій же Угорщині, яка поряд із Закарпаттям, працює завод із виробництва мобілок однієї відомої фірми.

Одним із найпоширеніших і легких видів контрабанди із-за кордону були й залишаються сигарети. На початку 1990-х такий вид бізнесу процвітав настільки, що ним не займався тільки ледачий. По-перше, цей товар було легше провезти. По-друге, на ньому досить легко можна заробити. Приміром, у Словаччині. Якщо у нас пачка сигарет коштувала 3 грн, то у сусідів – як мінімум 10–15. Ось і підрахуйте чистий прибуток. Сергій С. із Ужгорода займався такою оборудкою ще студентом. Одного прекрасного дня він не пішов на лекцію, маючи намір трохи заробити грошей. Тож купив блок сигарет і перейшов кордон, до якого з обласного центру можна дійти пішки. Продавши свій товар на першому ж пункті, повернувся додому. «Я заробив того дня 20 доларів, а моя мати – вчителька – отримувала на той час 5 доларів на місяць. Щасливішого, ніж я, у той день нікого не було», – зізнається він, пригадуючи ті події. Невдовзі цим бізнесом почали займатися вже всі його одногрупники. Сергій С. у молодому віці зумів зібрати собі гроші на весілля, а затим залишив цю справу.

Якщо простий студент заробляв стільки, то що говорити про людей, які ледь не щодня їздили до тієї ж Словаччини, але вже машинами, битком набитими тютюновими виробами. Приміром, колега Сергія – Валерій – займаючись таким бізнесом, зібрав грошей і на квартиру, і на машину. Тепер їздить містом на ексклюзивному «Хаммері».

Приховує наш народ контрабанду хто як може: одні під килимком машини, другі в сидінні, треті – у верхньому одязі, штанях. Наші люди здатні видумати заради наживи будь-що.

Лише за один день минулого тижня, за інформацією Держприкордонслужби, митниками на кордоні з Румунією було вилучено 2410 пачок сигарет у пунктах «Чоп», «Ягодин» і «Дякове». А ховали контрабанду або між дахом і стелею вагонів потягу «Київ–Варшава», або в запасному колесі автомобіля. Загалом за 2007 рік прикордонники вже вилучили 4 млн 265 тис. пачок сигарет.

Популярні також як контрабанда бензин і солярка. Довести, що вони везуться на продаж – не можна. Мовляв, заправився, їду за кордон – а що тут такого? У сусідній Угорщині й Словаччині цей товар коштує як мінімум удвічі дорожче.

Особливою популярністю серед контрабандистів користується алкоголь. Він разом із сигаретами був ледь не найбільш затребуваним на Заході. Наша дешева горілка дуже котирувалася – ще б пак, поляк або чех міг її купити удвічі дешевше, ніж у себе вдома. На цьому бізнесі заробляли чимало українців, зокрема й багато сьогодні впливових у нашій країні осіб.

До речі, користується успіхом у закарпатців і фальсифікація алкоголю. Основний центр виробництва – південні райони області, зокрема Тячівський і Рахівській райони. Селяни на цьому заробляють непогано. До того ж ледь не кожен володіє «механізмом» фальсифікації алкоголю, що уможливлює отримання досить значного прибутку. Свідчення цього – як мінімум кожна «румунська» сім’я має по два авто й розкішний особняк. У цьому може переконатися будь-який турист, проїжджаючи дорогою на Рахівщину.

Через кордон можна провезти не тільки контрабанду, але й людей. Перевезення нелегалів не суто локальний бізнес, а швидше за все – міждержавний. Однак з примхи долі всі дороги сходяться на Закарпатті, тому місцеві жителі й тут відіграють свою роль. У більшості випадків – це провідники, адже вони знають кордон як свої п'ять пальців.

Із деяких джерел стало відомо, що робота провідника коштує від 800 до 1000 доларів за один «провід». Працюють лише люди, що знаються на цій справі, іноді до цього залучають навіть підлітків – адже їм не загрожує кримінальна відповідальність. Та виконують свою роботу «провідники» не завжди сумлінно. Наприклад, можуть нелегалів висадити посеред поля з огорожею і гратами й пояснити, що за нею Європа, а насправді всього лише Берегівській район.

Так, нещодавно було затримано «провідника» з Ужгородського району, який у своєму ВАЗ-2107 перевозив 4-х осіб із Пакистану й Індії без документів на право перебування в Україні. Пізніше до них приєдналися ще четверо, також із Пакистану і Бангладеш.

За останній рік закарпатським управлінням СБУ порушено 25 кримінальних справ, по яким проходив 31 організатор каналів нелегальної міграції, до суду передано справи по 33-м особам – 21-у з них засуджено.

Ще одним головним нелегальним заробітком на Закарпатті є ліс. Головний ресурс регіону використовується місцевим населенням на всі застави. Особливо це стосується гірських районів – Воловецкого, Міжгірського і Рахівського. До того ж, місцеві жителі використовують рідну природу не тільки для опалювання своєї хатини, але й для продажу. Наприклад, переправляють ліс за кордон як пиломатеріали. На Заході місцева сировина дорожчає, тому дешевий закарпатський ліс ще матиме попит. Сертифікати на експорт місцеві шахраї легко підроблюють за допомогою сканера, щоправда, останнім часом цю технологію довелося вдосконалити.

Отже, за перший квартал нинішнього року самовільне вирубування лісу становило лише 500 куб. м, що значно менше, ніж минулого. Така динаміка пояснюється посиленням дій правоохоронних органів і поліпшенням захисту сертифікату походження. За інформацією управління лісового господарства, на Закарпатті лісники самі приховують факти нелегальних вирубок. За результатами перевірки, з’ясувалося: лісів вирубано на 1,5 тис. куб. м більше, ніж показали лісники на місцях. У зв’язку з цим порушено чотири кримінальних справи. І це при тому, що майже кожен новий держчиновник як в області, так і в країні, прийшовши влади, присягається, що наведе лад з вирубуванням лісу і контрабандою на кордоні. Однак, натомість, зменшується лише статистика, а нелегальний бізнес набуває нової форми. І проблема тут не в людях, 60% яких заробляють лише для того, щоб себе прогодувати. Проблема тут у тих, хто не в змозі дати можливість тим людям забезпечувати себе інакше. Тому тіньовий бізнес процвітатиме й далі в найзахіднішому регіоні країни.

Денис Фазекаш, "Главред"
12 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

Макс 2007-12-12 / 21:06:00
Аборіген 12/12/2007 20:33


Хто?

Аборіген 2007-12-12 / 20:33:00
Народ! Хто на Закарпаті кришує вирубку лісу і контробанду!

Ярік 2007-12-12 / 17:37:00
Схоже, що вирубка лісу - державна політика. "Заборонити рубати ліс в Карпатах, все одне, що заборонити шахтарям добувати вугілля", - із офіційної промови в Чернівцях голови Департаменту лісового господарства України, мукачівця, Олексія Дмитровича Пристаї.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини