Закарпатські багатоповерхівки — найбільш пожежонебезпечні

З огляду на те, що більшість пожеж в Закарпатті стається у житловому секторі, спробуємо з’ясувати, чому наші оселі такі відкриті для стихійного вогню.

Закарпатські багатоповерхівки — найбільш пожежонебезпечні

Сьогодні у міських квартирах замість фанерних дверей часів «розвинутого соціалізму» з’являються броньовані із сейфовими замками, а вікна перших поверхів «заростають» ґратами. На жаль, турбота про «зовнішню безпеку» незрідка призводить до того, що люди забувають про ворога, страшнішого за злодіїв і хуліганів, - пожежі. У сучасній оселі джерел небезпеки вистачає: старий провід від холодильника, залишений у режимі очікування модерний телевізор чи розпалений камін…. Усі ці джерела, помножені на безтурботність наших співгромадян, регулярно поповнюють «страшну» статистику. Лише за листопад у нашому краї з 53 пожеж 40 сталося в житловому секторі. Вогонь забрав життя 10 краян з яких – двоє малолітні діти.

Усі ці трагедії спричинені порушенням безпеки самих же погорільців. Пригадую випадок, який не так давно трапився з моїми сусідами, оселя яких після євроремонту ледь не згоріла. В оновленій квартирі було все – від сучасної побутової техніки до підлоги з підігрівом. От, правда, про те, щоб замінити стару слабеньку і зношену електропроводку, яка монтувалася ще в 70-ті роки минулого століття й просто не змогла б витримати таку потужну атаку струму, ніхто не подумав. Одного дня й виник у помешканні феєрверк, що вирвався з розетки. Пожежі вдалося уникнути лише завдяки тому, що на той момент у квартирі були господарі.

Це лише один випадок з тієї маси порушень правил пожежної безпеки, на які люди йдуть, наражаючи себе та рідних на смертельну небезпеку. Втім, навіть якщо ваша квартира доведена до відмінного протипожежного стану, не поспішайте радіти. Нещодавно органи державного пожежного нагляду в ході проведення операції «Житло» в черговий раз перевірили протипожежний стан багатоповерхівок і прийшли до сумного висновку – ця проблема з часом тільки загострюється, а пожежний стан більшості будинків не викликає занепокоєння тільки у занадто байдужих людей.

Найменше порушення, з яким довелося зустрічатися під час перевірок, - захаращення евакуаційних виходів. Сьогодні у будинках коридорного типу можна знайти будь-що – від меблів до скринь, тож людям іноді, щоб протиснутися до свого помешкання, доводиться пройти справжнім лабіринтом.

А доступ до горищ та підвалів… Вони часто стають місцем проживання для безпритульних, які, як засвідчує статистика, найменше дбають про пожежну безпеку. Нерідко причиною пожеж у підвалах та на горищах стають недопалки сторонніх осіб, які, як ви розумієте, не вельми переймаються цією проблемою.

Найпростіше, що можна було б зробити – зачинити і підвали і горища. Однак в рамках проведення операції «Житло» пожежники з’ясували, що без жодних перешкод сьогодні можна потрапити до підвалів 132 будівель та горищ 281 будинку. Найгірша ситуація у цьому плані склалася у Великоберезнянському, Іршавському, Рахівському та Мукачівському районах.

А приведення житлового сектору та прибудинкових територій у належний протипожежний стан взагалі не витримує жодної критики. Майже на всіх об’єктах упродовж багатьох років не виконуються протипожежні заходи. У будинках здійснюються перепланування на зміна функціонального призначення приміщень із порушенням норм та правил пожежної безпеки; не провадиться просочення вогнезахисними речовинами дерев’яних конструкцій горищ будинків; більшість житлово-експлуатаційних організацій не забезпечені нормативною кількістю сертифікованих первинних засобів пожежегасіння, а вогнегасники, що є в наявності, не перезарядженні відповідно до інструкцій з експлуатації, що унеможливлює їхнє використання у разі пожежі.

Упродовж багатьох років для оперативно-рятувальної служби обласного центру справжньою проблемою залишається ужгородська шістнадцятиповерхівка, адже це будинок підвищеної поверховості, а відповідно й підвищеної пожежонебезпеки. Усі протипожежні заходи тут слід починати з частки «не». На даний час (незважаючи на численні приписи держпожнагляду) у будинку не замінено систему димовидалення, яка повністю вийшла з ладу, не підведено трубопровід до внутрішнього протипожежного водопроводу. Несправним залишається також і підземний протипожежний водопровід на ділянці з насосної станції до 16-поверхівки, що власне ускладнює подачу води. Непридатними для експлуатації є й резервуари для аварійної подачі води з метою пожежогасіння, відсутні кнопки дистанційного пуску води на пожежних кранах.

У 2004 році у будинку було змонтовано систему автоматичної пожежної сигналізації, яка відповідала останньому слову технічного прогресу. Для її встановлення з держбюджету міста виділили 75 тисяч гривень. Але ця робота з часом звелася нанівець, адже систему не було взято на технічне обслуговування, внаслідок чого на сьогоднішній день вона просто не працює. Тоді ж були закуплені первинні засоби пожежогасіння (вогнегасники), але зараз вони не обслуговуються, а значить мають чисто бутафорну функцію.

Найгірше ж, що сьогодні простіше відбутися адмінвідповідальністю у вигляді мізерних штрафних санкцій, які відповідно до діючих законних актів, можуть застосовувати працівники Держпожежнагляду, ніж дбати про безпеку людей.

Володимир АНДРУХІВ, провідний фахівець ВДПН ГУ МНСУ країни в Закарпатській області
12 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини