Науковці КБЗ взяли участь у роботі міжнародної конференції у Берліні (ФОТО)

Науковці Карпатського біосферного заповідника взяли участь у роботі міжнародної конференції «Перспективи транскордонної співпраці у рамках Всесвітньої спадщини: досвід Німеччини та за її межами», яка пройшла під егідою німецької комісії ЮНЕСКО 12-13 грудня 2016 року у Берліні, в офісі Постійного представництва німецької Федеральної землі Гессен.

Науковці КБЗ взяли участь у роботі міжнародної конференції у Берліні (ФОТО)

Організаторами форуму, у роботі якого взяли участь близько ста представників національних комісій у справах ЮНЕСКО, органів державної влади, наукових кіл та громадськості з Німеччини, Польщі, Словаччини, України та інших країн, виступили Комісія Німеччини у справах ЮНЕСКО, Федеральна служба Німеччини із питань закордонних справ, уряд німецької Федеральної землі Гессен та  Секретаріат транскордонного об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Ваттове море” (Німеччина, Данія та Норвегія).

З вітаннями на відкритті конференції виступили Державний міністр федеральної служби Німеччини із питань закордонних справ професор Марія Бомер, Генеральний секретар Комісії Німеччини у справах ЮНЕСКО доктор Рональд Бернекер. керівник Департаменту Міністерства навколишнього середовища, охорони клімату, сільського господарства та захисту прав споживачів Федеральної землі Гессен доктор Каріна Кайзер та голова Ради з питань об’єкту Спадщини “Ваттове море” Ко Ведаас.

До учасників конференції зі спеціальною відеопромовою «Проблеми транскордонної співпраці в рамках Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Європейський план дій» звернулась директор Центру Всесвітньої  спадщини ЮНЕСКО Мехтільд Рослер.

На конференції з акцентом вдосконалення механізмів співпраці, правового захисту, фінансування представлено презентації транскордонних та транснаціональних об’єктів Всесвітньої спадщини до складу яких входять німецькі компоненти.

В презентаціях детально ішлося про діяльність об’єктів Спадщини: німецько-польського “Мускавер-парк/ парк-Музаковський» (доповідачі Фредерік Гансель та Барбара Фурманік із Польщі), німецько-італійського «Кордони Римської імперії»  (доктор Маркус Геншвід та доктор Хрістоф Флюгель), німецько-датсько-норвезького «Ваттове море» (Рюдігер Штремпель), німецько-словенського «Доісторичні пальові поселення в Альпах»  (Сабіна Хагман та Діана Вераніч  зі Словенії), німецько-бельгійського «Архітектурний витвір ЛЕ Корбусьера» (Фрідман Гесшвінд та Пієт Гелейнс із Бельгії) та українсько-словацько-німецького "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини" (доктор Каріна Кайзер, Манфред Гросман та доктор Яна Дуркозова зі Словаччини).

Виступаючи на конференції, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, доктор біологічних наук, професор,  заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор привернув  увагу її учасників до питань поглиблення  транскордонної співпраці у рамках українсько-словацько-німецького об’єкту Всесвітньої  спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини”.

Зокрема, наголошено, що з метою реалізації завдань, передбачених статтею 5 Конвенції про збереження Всесвітньої спадщини, Спільною Декларацією про наміри між Міністерством екології та природних ресурсів України, Міністерством довкілля Словацької Республіки і Федеральним Міністерством довкілля, охорони навколишнього природного середовища та безпеки ядерних реакторів Федеративної Республіки Німеччина, щодо співпраці з охорони та управління спільним об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)» й відповідних актів Президента та Уряду України розроблено проект будівництва на базі Карпатського біосферного заповідника Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку Карпат, який повинен забезпечувати координацію діяльності у рамках цього міжнародного транснаціонального об’єкту Спадщини. 

Але у зв’язку з економічною кризою в Україні будівництво цього об’єкту не фінансується. Тому, із трибуни цього поважного міжнародного зібрання ми звернулись до Федерального Міністерства довкілля, охорони навколишнього природного середовища та безпеки ядерних реакторів Федеративної Республіки Німеччина направити до уряду України та керівництва німецького проекту (Міхаель Бромбахер)  із фінансової підтримки розвитку природоохоронних територій України (на який німецький банк розвитку (KfW), виділив 14 млн. євро),  спрямувати в першочерговому порядку, в 2017 році, кошти на  спорудження цього надзвичайно важливого міжнародного центру. 

І по-друге. Звернуто увагу і на те, що в наступному 2017 році, виповнюється десять років із дня включення українсько-словацького об’єкту “Букові праліси Карпат» до переліку Всесвітньої спадщини. 

З цієї нагоди в Україні, у другій половині вересня 2017 року, на базі Карпатського біосферного заповідника,  за підтримки програми участі ЮНЕСКО на 2016-2017 роки, передбачається проведення міжнародної науково-практичної конференції “Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини”: історія, стан та впровадження інтегрованої системи менеджменту», яка теж має стати важливим етапом у поглибленні транскордонної співпраці об’єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

В рамках конференції, працювали три паралельні семінари, на яких грунтовно обговорено шляхи поглиблення співпраці у рамках Всесвітньої спадщини, шляхом «Фінансування крізь кордони»; «Правової охорони крізь кордони» та «Навчання крізь кордони».

Крім того, пройшло спеціальне пленарне засідання щодо обміну досвідом міжнародної співпраці. Презентовано діяльність німецького фонду фінансування Всесвітньої спадщини, організації  спеціальних «ViTour» по мережі Єропейської Всесвітньої спадщини виноградних ландшафтів, менеджменту культурної спадщини в центрально-європейській частині та організації сталого туризму в об’єкті Спадщини "Ваттове море".

Федір Гамор, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, д. б. н., професор,  заступник директора КБЗ, для Закарпаття онлайн

17 грудня 2016р.

Теги: праліси, Німеччина

Коментарі

Праліси 2016-12-18 / 17:08:30
Це якими мовами шанований професор нас представляв???
Черговий раз позориться...

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини