Сліпий — не означає безпорадний, або Чому суспільство не готове повноцінно прийняти у свої лави незрячих?

Система соціального захисту — це не тільки прояв співчуття та доброчинності сильних, здорових, заможних громадян до слабких і хворих. Це свого роду страховка, соціальна гарантія того, що держава чи суспільство не покине наодинці зі своїми проблемами, коли через ті чи інші причини інваліди не матимуть змоги самостійно забезпечити свій добробут.

Сліпий — не означає безпорадний, або Чому суспільство не готове повноцінно прийняти у свої лави незрячих?

Тому питання соціального захисту інвалідів повинно цікавити не тільки самих людей з особливими потребами, а й усіх без винятку громадян. Через це й створюються різного роду організації та товариства для людей з обмеженими фізичними можливостями. Ми побували в Хустському УТОС, що об'єднує незрячих чотирьох сусідніх районів.

ТАМ, ДЕ ДОПОМАГАЮТЬ

Народження сліпої дитини у зрячих або ж втрата абсолютно нормальною дитиною зору жахає батьків. Здається, що в такому разі батькам набагато важче, ніж дитині. Принаймні людина, котрої безпосередньо торкнулося це лихо, має можливість боротися з життєвими обставинами, тоді як її батьки, не маючи досвіду сліпоти, опиняються у повній розгубленості. Вони б і раді допомогти, а ось чим — не знають. По досягненні дитиною шкільного віку батьки починають замислюватися, що ж робити далі, й дізнаються про таку організацію, як УТОС — Українське товариство сліпих. Такі товариства діють по всій Україні. Хустська організація заснована першого вересня 1980 року і об'єднує незрячих І-ІІ групи інвалідності Рахівського, Тячівського, Виноградівського та Хустського районів. А на обліку в них аж 390 сліпих людей! І на кожного заведено реєстраційну картку, постійно надсилається матеріальна адресна допомога, а в самому центрі завжди готові надати ще й психологічну...

«Проблема незрячих у суспільстві залишається незмінною. Це і надання пільг по сплаті комунальних послуг, і висока вартість окулярів та контактних лінз, і, найголовніша, — працевлаштування... На жаль, більшість незрячих змирилася вже з поширеною в суспільстві думкою, що вони неповноцінні й ні на що не спроможні. Проте досить багато й таких, хто, закінчивши школу, прагне довести собі й іншим протилежне. От тоді перед ними і виникає завала труднощів. Не тому, що сліпому фізично важко щось зробити. Незрячій людині доступне майже все те, що й будь-якій іншій. Просто суспільство не готове прийняти незрячого як свого повноцінного члена», — каже голова УТОС Марія Граб.

Хустська УТОС намагається підтримувати своїх членів по максимуму: продуктовими наборами, святковими обідами, різного роду акціями, працевлаштуванням... До прикладу, п'ятого грудня на них чекає благодійний святковий стіл. У планах — відкриття комп'ютерних курсів для сліпих.

Десятеро незрячих із Хустського УТОС працюють на учбово-виробничому підприємстві, що займається виготовленням дорожніх знаків. Схоже подібне виробництво діє і у Виноградові. Але таких підприємств дуже мало, а деякі працедавці взагалі відмовляються навіть говорити про роботу з інвалідом.

Члени товариства дуже дружні й завжди підтримують один одного. Кожне зібрання супроводжується жвавими та веселими розмовами. Тут усі про всіх знають: у кого в сім'ї подія, які досягнення на роботі чи в навчанні, де очікується поповнення в родині...

До слова, в Хусті проживає 1578 людей з обмеженими можливостями, 112 з котрих — діти. Станіслав Мішук, начальник

відділу у справах інвалідів і ветеранів зазначає, що кількість людей з обмеженими фізичними можливостями в місті з кожним роком зростає. Державна установа намагається матеріально підтримувати таких людей, але багато що залежить від голови товариства. Дехто лише на державну підтримку і сподівається, а хтось активно залучає благодійні та меценатські внески.

А БУВАЄ Й ТАК...

Цікавий випадок зі свого життя розповів незрячий Петро Іванович: «Одного разу я запізнювався на роботу, а тому викликав таксі. Вийшов із будинку після того, як мені повідомили, що машина прибула. Намагаюся визначити, яка ж із припаркованих біля під'їзду, мені потрібна. Підійшов до найближчої — не схожа. Напевно, там нікого немає й давно не було: машина дуже занесена снігом. Підійшов до іншої, з якої лунада гучна музика, і стукаю у віконце. Музику вимикають, із віконця за мною вочевидь пильно стежать. Через кілька секунд віконце все ж таки опускаться, і мене запитують, що треба. Вибачившись, питаю, чи він зі служби таксі. Мій співрозмовник явно ошелешений — сліпий без поводиря відшукав потрібну машину. Я кажу, що такий досвід у мене є. Сідаю, називаю адресу і, ще більше дивуючи шофера, розповідаю, як туди зручніше під'їхати. Він певний час мовчить. Потім починає розмову зі звичайного в таких випадках запитання, чи й справді я зовсім нічого не бачу? Отримавши позитивну відповідь, цікавиться, чи завжди я їжджу на таксі. Кажу, що в основному громадським транспортом. Співрозмовник знову перетравлює отриману інформацію. Курить. А потім запитує мене щодо вживання алкоголю. Я відповідаю, що, мовляв, коли є привід, бажання й можливість, — то чому б не випити! І тут мій співрозмовник не витримує, вигукує: «Ну ти дивись!» На що я, засоромивши водія, відповідаю: «Скажіть — прямо як у людей!»

Зазвичай такі епізоди не поодинокі, але незрячі вже звикли до нерозуміння з боку оточуючих і не ображаються. Бо вважають себе цілком повноцінними людьми.

Іван Роман, Хуст
11 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини