Ужгород: Церковні ієрархи Польщі та України разом з місцевою владою виступають за збереження довкілля

Лише протягом цього року уже вдруге поспіль Ужгород стає місцем проведення поважного форуму вищих церковних ієрархів різних конфесій країн Східної Європи, науковців та представників владних і громадських інституцій, які опікуються проблемами охорони та збереження навколишнього середовища.

Ужгород: Церковні ієрархи Польщі та України разом з місцевою владою виступають за збереження довкілля

Центральними темами нинішньої міжнародної науково-практичної конференції стали назріла проблематика щодо загальнолюдської відповідальності за Створіння і сталий розвиток у Центральній та Східній Європі на досвіді Польщі та України, а також спільна екуменічна відповідальність єпископських конференцій обох країн перед екологічними викликами сьогодення.

І те, що в ці дні в стінах Катехитичного духовного центру Ужгорода зійшлися до дискусії високочтимі ієрархи римо-католицьких, реформатських, православних єпархій й семінарій Польщі та України, провідні вчені, відомі науковці у сфері екології та сталого розвитку, працівники центральних та місцевих природоохоронних відомств і установ, керівники регіональних органів влади – надає нинішньому зібранню не лише особливого піднесення та урочистості, але й високої суспільної значимості і ваги у загальнолюдському, християнському вимірі.

До того варто додати, що протягом цієї триденної конференції вперше на теренах Польщі та України будуть в комплексі розглядатися найбільш актуальні та назрілі питання участі і ролі єпископських конференцій різних конфесій в сталому розвитку при тісній співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, науковими установами, освітніми закладами та громадськістю.

На цьому, зокрема, наголошувалося у вітаннях та виступах Голови комісії з питань екології та мігрантів римо-католицької конференції єпископів України, єпископа Мукачівської римо-католицької дієцезії Антала Майнека, єпископа Врацлавської римо-католицької архідієцезії Едварда Яніака, єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії, владики Мілана Шашіка, депутата Сейму Республіки Польща, професора Яна Шишко, начальника екологічної інспекції в Закарпатській області Михайла Содохи, декана біологічного факультету УжНУ, професора Віталія Ніколайчука, відомих вчених екологів, професорів УжНУ Степана Попа та Василя Комендаря.

Висловивши щирі вітання та добрі побажання високочтимим ієрархам різних церков та конфесій, усім поважним зарубіжним гостям, заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович наголосив, що обласна влада високо цінує зусилля церкви по збереженню довкілля, її активну позицію щодо екологічних викликів сучасності.

І мабуть не випадково місцем проведення нинішньої міжнародної науково-практичної конференції обрано саме наш мальовничий й унікальний Карпатський край, який по праву називають «серцем і легенями Європи» за його неповторну дивовижну природу, потужні рекреаційні можливості.

У той же час збереження унікального навколишнього природного середовища в нашому благословенному краї – питання винятково важливого, справді загальнодержавного значення.

Про це нам нагадують серйозні і масштабні виклики останніх років, що відбуваються як у результаті антропогенної діяльності, так і планетарних кліматичних змін. У цьому зв’язку досить згадати руйнівні наслідки катастрофічних паводків недавніх літ, потужні зсуви ґрунтів, гірських масивів, кліматичні катаклізми, що призвели до величезних матеріальних і моральних збитків, а подеколи і людських жертв.

Тому, регіональна влада, в особі як обласної державної адміністрації з її відповідними службами та відомствами, так і обласної ради, докладають максимум зусиль задля збереження довкілля Карпатського регіону, поліпшення екологічної ситуації в краї, утримання необхідного балансу щодо унікального біологічного різноманіття флори і фауни наших Карпат, забезпечення сталого розвитку усіх територій Закарпаття.

 У зв’язку з цим обласною радою як попередніх скликань, так і теперішнього V скликання вже ухвалено низку відповідних масштабних рішень стосовно сталого, комплексного розвитку територій краю, їх екологічної безпеки…

Зокрема, у свій час (2003 р.) було прийнято Концепцію сталого розвитку Закарпаття, а в грудні 2006 - Регіональну стратегію розвитку Закарпаття до 2015 року.

У їх розвиток також ухвалено цілу низку довгострокових цільових галузевих Програм, спрямованих на збереження і покращення нашого довкілля в комплексі…

Діють Національна Програма комплексного протипаводкового захисту у басейні ріки Тиса на 2006-2015 роки та відповідна регіональна програма.

Питання раціонального підходу до використання, збереження та відновлення головного багатства краю - лісових ресурсів Карпат, - для обласної ради та обласної державної адміністрації теж у числі найперших пріоритетів.

У підтвердження цих слів додам, що наприкінці травня – початку червня цього року з ініціативи Закарпатської обласної ради питання щодо “Екологічної ситуації в Карпатах та шляхів її поліпшення” було винесено на міжнародну арену і заслухано на 14-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

З повідомленням на Конгресі в Страсбурзі виступив голова обласної ради, член постійної делегації України на цьому поважному форумі Михайло Кічковський.

Зазначу, що пропозиції Закарпатської обласної ради були підтримані делегаціями Німеччини, Бельгії, Італії, Чехії, Ісландії, Мальти, Туреччини та Російської Федерації і рекомендовані до розгляду окремим питанням на 15-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, засідання якого передбачено провести навесні 2008 року.

Наприкінці свого виступу Василь Брензович за дорученням голови обласної ради М. Кічковського вручив Почесну Грамоту обласної ради депутату Польського сейму, професору Яну Шишко, якої він удостоєний за вагомий особистий внесок у зміцнення та розвиток українсько-польських взаємин на ниві науки, культури, охорони довкілля та активну громадську діяльність.

А завершився перший день роботи міжнародної науково-практичної конференції, яка тривала три дні, спільною екуменічною молитвою за збереження довкілля, у якій разом з церковними ієрархами взяли участь усі поважні учасники та гості форуму.

Владислав Бильов, прес-служба Закарпатської обласної ради
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини