В Ужгороді прес-конференцією завершили “Децентралізаційний марафон” (ФОТО)

Децентралізаційний марафон, ініційований Асоціацією міст України у рамках проекту «Пульс» зі створення 1000 об’єднаних територіальних громад в Україні, стартував у червні цього року.

В Ужгороді прес-конференцією завершили “Децентралізаційний марафон” (ФОТО)

Закарпатське регіональне відділення АМУ активно включилося у цей процес. Упродовж п’яти місяців консультанти ЗРВ АМУ провели майже 50 зустрічей з сільськими і селищними головами, депутатами місцевих рад, працівниками місцевих бюджетних організацій, представниками громадських формувань практично в усіх районах області.

Під час цих зустрічей керівник Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій, консультанти Олег Лукша та Юлія Траньович, координатор Центру розвитку місцевого самоврядування у Закарпатській області Іван Дем’янчук надавали необхідну методичну допомогу, роз’яснення та рекомендації працівникам органів місцевого самоврядування з організаційних, правових питань та питань формування місцевих бюджетів. 

«Практичним результатом нашої просвітницької та організаційної роботи на місцях стали зрушення у свідомості місцевого депутатського корпусу області та започаткування роботи по створенню ОТГ. У підсумку – 18 грудня цього року відбудуться вибори у новостворюваній Полянській сільській об’єднаній територіальній громаді Свалявського району. Позитивні висновки на створення ОТГ отримали майбутні засновники Перечинської та Іршавської ОТГ. Більше десятка місцевих рад у Тячівському, Хустському, Перечинському, Ужгородському, Мукачівському та інших районах розпочали процес створення ОТГ. Більшість жителів Закарпаття підтримує реформу. Однозначним є те, що ця реформа є невідворотною. Сподіваюсь, що в наступному році громад на Закарпатті стане більше» - зазначив керівник Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій.

Олег Лукша зазначив, що «децентралізаційний марафон мав на меті пояснити сутність,  значення і мету реформи, дійти до селищ та міст і розповісти про переваги реформування. Це є найбільшою проблемою реформ в Україні, оскільки неусвідомлене рішення поганий показник. Люди, не розуміючи для чого потрібні ці реформи, маючи достатньо низький ступінь довіри до влади, звісно, прагнуть почути від експертів та влади пояснень. Сьогодні ми провели зустріч з головами селищних рад Ужгородського району. Було багато дискусій і непорозумінь. Проте в кінцевому результаті ми досягли того, що сільські голови задумались над тим, як втілити цю ідею. Чи самостійно об’єднатись в кілька громад, чи поєднавшись з містом Ужгородом створити міську об’єднану територіальну громаду».

Упродовж марафону консультанти знайомили депутатський актив з чинним законодавством у цій сфері, покроковою методологією створення об’єднаних територіальних громад, досвідом діяльності перших ОТГ – Тячівської міської та Вільховецької сільської - які діють на території Закарпаття. «Було проведено багато часу в інформаційному полі. Було змінено тактику та збільшено кількість інформованих в перевагах реформ. В нас було поставлена ціль – не тільки інформувати й популяризувати об’єднані громади, а допомогти й тим громадам, що проходять цей шлях. Окрім вже відомих трьох громад, в 47 міських чи селищних радах відбуваються процеси. Хтось на стадії інформування, хтось вже обговорює можливі зміни» - розповів  координатор Центру розвитку місцевого самоврядування у Закарпатській області Іван Дем’янчук.

На завершення прес-конференції Іван Ревтій подякував журналістам обласних ЗМІ за тісну співпрацю по висвітленню непростого процесу децентралізації влади на Закарпатті та вручив переможцям конкурсу дипломи Асоціації міст України. Відзнак у своїх номінаціях удостоєні головний редактор обласної газети «Неділя» Оксана Островерх та головний редактор телеканалу «М-студіо» Вікторія Росул, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатського РВ АМУ.

02 грудня 2016р.

Теги: децентралізація, громада

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини