В Ужгороді презентували "Сім п’єс про любов до Батьківщини" Гавроша (ФОТО)

У середу, 30 листопада, закарпатський письменник, журналіст та драматург, автор близько двох десятків п’єс для дорослих та дітей, неодноразовий номінант конкурсу «Коронація слова», «Корнійчуковської премії» та Закарпатської обласної премії імені Федора Потушняка Олександр Гаврош презентував щойно видану ним книгу «Сім п’єс про любов до Батьківщини», яка побачила світ в ужгородському «Видавництві Олександри Гаркуші».

В Ужгороді презентували "Сім п’єс про любов до Батьківщини" Гавроша (ФОТО)

У презентації видання взяли участь заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка, директор обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Василь Марюхнич, видавець Олександра Гаркуша, письменники, публіцисти, науковці УжНУ, провідні особи закарпатських театрів.

«Твори О.Гавроша є достойними і заслуговують уваги закарпатців, саме тому управління культури ОДА підтримало вихід у світ цієї книги. Кілька з п’єс ще не були поставлені в професійних театрах, але книга вже потрапила в руки відомих режисерів і, безсумнівно, матиме театральне майбутнє», - зазначив у своєму виступі Іван Канюка, а автор передмови до книги - директор Закарпатського  облмуздрамтеатру, у якому О.Гаврош нині очолює літературну частину - Василь Марюхнич наголосив, що твори закарпатського драматурга  активно ставлять і в театрах інших куточків України.

Про творчу співпрацю з автором у ході підготовки новодруку розповіла видавець Олександра Гаркуша. «Сім п’єс про любов до Батьківщини» – це вже третя книга, над виходом якої ми працювали спільно. Вона проста в оформленні та символічна. Усі персонажі видання є відомими історичними постатями, які втілюють любов до Батьківщини. Символічними є і кольори обкладинки. Багато психології є у розкритті характерів героїв, що буде цікавим глядачам», - зазначила О.Гаркуша.

До збірника увійшли сім п’єс О.Гавроша на закарпатську тематику: «Князь Корятович», «Славний отаман, Пинтя-капітан», «Люб’язнійший приятель», «Коля», «В Парижі гарне літо…», «Meine liebe Віра», «Ромео і Жасмин» головних героїв яких об’єднує любов до Батьківщини. Голова закарпатського осередку Національної спілки письменників Василь Густі висловив захоплення творчістю драматурга-патріота Олександра Гавроша і побажав натхнення для подальшого творчого шляху.

Долучилися до обговорення й інші відомі діячі культури краю, зокрема письменник і декан факультету УжНУ М.Рошко, художній керівник Закарпатського українського муздрамтеатру В. Шершун, директор обласного театру ляльок «Бавка» М.Петій, керівник літчастиною «Бавки» Н.Малишка та інші.

Вихід збірки автор присвятив 25-ій річниці Незалежності України та 70-річчю з дня заснування Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв.

 

Василь Ільницький, "День"

01 грудня 2016р.

Теги: Гаврош, п'єси, Гаркуша

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини