Закарпаття: 64 % перевірених суб’єктів допускали викривлення статистичної звітності

За наданими повноваженнями, у відповідності з Порядком проведення перевірок достовірності первинних даних та статистичних даних, органами статистики здійснюються перевірки стану первинного обліку та звітності безпосередньо на підприємствах і організаціях області.

Проблема достовірності звітних даних існує із різних причин. Як свідчить аналіз результатів перевірок, це недбалість виконавців статистичної звітності, недоліки в організації первинного та бухгалтерського обліку, недостатнє знання інструктивних матеріалів. В зв’язку з цим працівниками органів статистики протягом І півріччя 2006 року здійснено перевірки на 797 суб’єктах звітності, у тому числі 273 комплексно, 63 із іншими контролюючими органами.

За результатами перевірок встановлено, що викривлення у статистичній звітності допустили 64 % загальної кількості перевірених, або 510 суб’єктів. Щодо показників, то часто підприємствами подаються недостовірні дані з кредиторської та дебіторської заборгованості, чисельності та фонду оплати працюючих, обсягів реалізації товарів та послуг, вантажних перевезень та вантажообороту, обсягів оптового та роздрібного товарообороту, інвестицій, наявності та руху основних засобів.

Суттєві перекручення виявлено при перевірці товариств з обмеженою відповідальністю: “Енергоресурси”, “Веста – сервіс Ужгород”, концерн “Крокус”, ЗАТ “Ужгородський механічний завод” (м. Ужгород), Чопський ВУЖКГ (м. Чоп).

В результаті за перекручення та утаювання даних в статистичній звітності згідно статті 186,3 Кодексу України про адміністративні правопорушення органами статистики протягом І півріччя 2006 року притягнуть до адміністративної відповідальності 318 посадових осіб, з них за порушення терміну подання звітності - 35.

Найбільша кількість порушень звітної дисципліни у м. Ужгород 23,3 %.

Загальна сума штрафів становила 55,6 тис.грн., за порушення термінів подання звітності сума штрафів склала 6,0 тис.грн.Слід зауважити, що за перший випадок порушення в галузі статистики на винних накладається штраф у сумі 170 грн., повторний протягом року – 340 грн.

З метою попередження недостовірності статистичних даних, налагодження та удосконалення обліку, забезпечення якості статистичної звітності органами статистики протягом І півріччя поточного року проведено 122 наради – семінари з працівниками підприємств і організацій з питань складання статистичної звітності, проведення одноразових обстежень. Бо одержана недостовірна інформація, не виключає подальших помилкових дій, створює труднощі у формуванні правильних підходів до вирішення проблем. Тому завдання органів статистики – навчити працівників підприємств порядку складання звітності, доведення до них інструкцій, готовності надати консультацію. Другим засобом забезпечення достовірності звітних даних – перевірочна робота.

Органи статистики області продовжують здійснювати роботу по контролю за станом обліку і достовірності звітних даних. Її результати сприяють поліпшенню якості статистичної інформації та дають можливість здійснювати об’єктивний аналіз економічного та соціального розвитку області в цілому.
Заступник начальника Головного управління статистики в Закарпатській області Надія Васютинська
21 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини