Безпека європейських кордонів: український вимір

6 грудня 2007 року в Адміністрації Державної прикордонної служби України за ініціативою країн – членів Північноатлантичного альянсу Державна прикордонна служба України презентувала сучасну систему охорони державного кордону із запобігання зовнішнім загрозам. У презентації взяли участь Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин, глави дипломатичних місій та аташе з правоохоронних питань країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Безпека європейських кордонів: український вимір

Програмою презентації передбачено ознайомлення із сучасним станом реформування Державної прикордонної служби України як правоохоронного відомства європейського зразка, його місцем у системі національного сектора безпеки, а також із зразками сучасного, інноваційного обладнання та техніки, що використовується для охорони спільного з країнами членами Європейського Союзу державного кордону України.

Оскільки наша держава прагне приєднатися до найефективнішої європейської системи безпеки, над реалізацією  цих завдань працювали усі гілки влади, в тому числі й прикордонне відомство. Вже зараз європейські експерти з безпеки, зокрема й з країн-членів НАТО, констатують, що зміни, які відбуваються у Державній прикордонній службі України, свідчать про те, що відомство досить стрімко розвивається.

У травні минулого року на виконання Указу Президента України „Про Національну систему координації співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору” Головою Державної прикордонної служби України генерал-полковником Миколою Литвином було підписано наказ, який мав на меті упорядкування співробітництва прикордонного відомства з іншими центральними органами виконавчої влади, міністерствами та відомствами, міжнародними організаціями з питань відносин з НАТО.  За півтора роки, що минули від моменту виходу наказу, експерти прикордонного відомства зробили помітний внесок у реалізацію державної політики щодо розвитку співробітництва з НАТО. А тому презентація „Безпека європейських кордонів: український вимір” є своєрідним підбиттям підсумків роботи виконаної за цей період.

Необхідність посиленого захисту інтересів України та наших європейських партнерів вимагає від прикордонного відомства забезпечення всебічного та комплексного підходу до уніфікації системи національної безпеки України до вимог і стандартів Європейського Співтовариства.

Головною метою вивчення європейського досвіду є використання сучасних можливостей щодо протидії транскордонній злочинності, зокрема тероризму, нелегальній міграції, контрабандній діяльності, розповсюдженню наркотичних речовин та зброї масового знищення .

На сьогодні Адміністрація Державної прикордонної служби України активно бере участь у переговорному процесі щодо нового базового документу про співробітництво між Україною та ЄС, в результаті роботи над яким буде створено дієву системи інтегрованого прикордонного менеджменту на спільних кордонах.

Ідучи на шляху до рівноправного партнерства з Європейськими інституціями, Держприкордонслужба  намагається втілювати найновіші підходи, рекомендації та найкращі практики Євросоюзу в організації прикордонного менеджменту. Ця робота вимагає також і відповідної підготовки персоналу, здатного оперувати сучасними технічними засобами спостереження і комунікації.

Цей процес відбувається у рамках виконання завдань Плану дій  Україна - ЄС, Україна-НАТО, а також у співробітництві з європейськими та євроатлантичними інституціями, з прикордонними відомствами країн-членів ЄС та НАТО, державами – учасницями ГУАМ та СНД, під час спільних проектів міжнародної технічної допомоги з ЄК та Урядами США, ФРН та інших держав.

На сьогоднішній день реалізується низка спільних проектів міжнародної технічної допомоги, які спрямованні на подальшу професіоналізацію українського прикордонного відомства, підвищення ефективності застосування її правоохоронних повноважень, розвиток прикордонної інфраструктури та технічне переоснащення підрозділів.

У 2007 році від Держдепартаменту, міністерства оборони та енергетики США, Європейської Комісії, МОМ, ПРООН, ОБСЄ, МАГАТЕ, Уряду Італії, Канади, Швеції та Нової Зеландії, прикордонних відомств Німеччини, Угорщини, Польщі допомогу отримали 18 прикордонних загонів та 5 загонів Морської охорони, ОКПП „Київ”, Національна академія Державної прикордонної служби та 3 навчальні центри, Центральний шпиталь та пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів „Павшино”. Відпрацювання низки проектів за сприяння Уряду США та Європейської Комісії, дало змогу підвищити спроможність підрозділів у виявляти та затримувати ядерні та радіоактивні матеріали. Крім того було отримано 12 комплектів тепловізійних засобів спостереження (як перший етап у запровадженні нової моделі охорони державного кордону України). За сприяння міжнародних організацій основну увагу було зосереджено на забезпеченні потреб Держприкордонслужби України у реалізації Концепції розвитку у правоохоронний орган європейського зразка. З Представництвом ЄК в Україні, Посольством США в Україні та Міжнародною організацією з міграції запроваджено системи управління ризиками та кримінального аналізу, а також нові підходи в роботі з персоналом.

Підсумком реалізації проектів стало отримання упродовж 2007 року технічної допомоги на суму близько 65 мільйонів гривень, що вдвічі більше, ніж торік.

Прес-служба Держприкордонслужби України
07 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини