Письменництво Закарпаття: курс на виживання

Закарпатська обласна організація Національної спілки письменників України відзначила 70-річчя. Вдалося поспілкуватися з колегами зі Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей, з Пряшівщини. Проблеми в усіх приблизно однакові, хоча в кожного не бракує і своєї специфіки.

Письменництво Закарпаття: курс на виживання

Спільні проблеми в тому, що освітній рівень українців поступово деградує. Найбільш інтелектуальні вже давно за кордоном. Ті, хто лишився, переймаються не так літературою, як власним виживанням. Цільовою аудиторією наразі є студенти гуманітарних факультетів (їх кількість наразі мінімальна з демографічних причин), а також пенсіонери, котрі звикли читати давним-давно і досі тримаються цієї звички. Ну і ще середній клас, але він в Україні страшенно тоненький, хоча саме ці люди і дають якусь виручку книгарням.

Специфіка Закарпаття у тому, що можемо дещо грати на нашому туристичному статусі і пропонувати приїжджим оповіді про нашу екзотику. Ясно, що це має бути специфічна белетристика для читання у поїздах-автобусах. Туристам хочеться почитати, що тут досі якийсь “загублений світ” із динозаврами, пітекантропами і відьмами на кожному кроці. Найбільш успішні наші автори саме таку архаїку йому і пропонують. Поки це виправдовує себе, є мейнстрімом сучасної закарпатської літератури.

Натомість молодь майже не вливається у творчі спілки Закарпаття, останні поступово старішають і консервуються. Не те, що їх не хочуть приймати. Навпаки, шукають днем з вогнем. Але більшість потенційних кандидатур на рівні перших спроб так і зупиняються, не ідучи далі. Аті нечисленні винятки, що вже пробили собі дорогу, спілки особливо і не потребують. Зараз у літературі доба самотніх вовків, які воліють не гуртуватися у зграю. Щоправда, у сусідніх областях молодь до спілок все-таки іде. Значить, щось там знаходить. Очевидно, участь в обласних літературних журналах, обласних фестивалях, а головне – корисне для власного зростання спілкування.

На Закарпатті наразі ситуація дещо інше. Спроби заснування літературного журналу останніми десятиліттями робилися кілька разів (“Тиса”, “Карпатський світ”), пробували навіть літературну газету. Ясно, що в комерційному плані усе те виявилося неспроможним., бо читацька аудиторія зараз мінімальна. Подібні проекти найближчим часом можуть існувати тільки як дотаційні. Власне, в усіх інших областях журнали і сидять на обласному бюджеті, але там принаймні вже утвердилася традиція наповнювати їх більш-менш читабельним контентом. У нас же започаткувати таку традицію буде дуже тяжко, розкачка забере кілька років, за які це усе владі може просто набриднути. Досвід М.Рошка, який свого часу на власному ентузіазмі організував два альманахи літературної молоді, засвідчує, що відповідний потенціал тут є, але довго на таких разових акціях триматися не можна.

З літературних фестивалів у нас найбільш тривалим виявилися знову-таки молодіжні “Березневі коти” – одинадцять років поспіль переважно теж на ентузіазмі Віка Коврея (і кількох помічників). Останні з них вже були максимально скромними і засвідчили, що проект потребує дуже суттєвої підтримки – може, не стільки матеріальної, скільки творчої, новими обличчями.

Закарпатське сьогодення настільки складне і специфічне, що адекватно висвітлити його для читача за перевалами дуже тяжко . Простіше писати для місцевого читача, який розуміє усе з півслова, але того читача дуже мало. Особливого запиту на книжку всередині області просто немає. Ситуація ця тимчасова, із покращенням соціально-економічних реалій усе може змінитися, але дотягти до того можуть не всі.

У цілому ювілей засвідчив, що організований літературний рух в області існує. Існує великою мірою за інерцією, але і це краще, ніж взагалі нічого. Певними його віхами є відзначення ювілеїв наших спілчан, а також вихід окремих книжок (десяток-півтора за рік). Керівництво спілки робить героїчні зусилля до активізації нашого життя, проте тяжко плисти у густому киселі. Ще роки два-три треба просто забезпечити тяглість літературного процесу, грубо кажучи – просто вижити.

Сергій Федака

13 листопада 2016р.

Теги: письменник, література, НСПУ

Коментарі

2 Осип 2016-11-29 / 22:08:58
Скажіть у літературі своє слово, зробіть бодай один крок до підніжжя високої гори - таке слово, щоб була надія на неї видертися, то буде й вам щастя. Може, й земельки перепаде.

Осипові 2016-11-20 / 12:33:44
Жаба давить дотепер?

Осип 2016-11-17 / 19:53:26
У мистецтві було й буде "самотній вовк". Зграя - це не для літератури, але чому письменники не можуть обєднуватися в гурт? Якість письменницького гурту (спілки) не у кількості членів, а їх творчій потенції. А література у нас таки є і твориться щиро, а не за гонорари як у часи радянські, коли спілка регулювала кому більшу ложку, а кому сьорбати субчик китайськими паличками. Чи писали б без гонорару і видавали свої книги за власні кошти так звані генії радянського періоду, яким влада й хати, й квартири й земельку на горі високій. Шануймо сучасних письменників, вони як у часі Духновича.

Ілона Горянська. 2016-11-14 / 21:26:50
Повністю підтримую думки автора, в усьому. "Зараз у літературі доба самотніх вовків" -правильно сказано!Добре сказано, чому зараз є "найбільш успішні автори". Молодець Сергій.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини