В Ужгороді відбулася акція на захист і за всебічний розвиток української мови (ФОТО)

У День української писемності та мови в Ужгороді відбулася акція на захист і всебічний розвиток української мови.

В Ужгороді відбулася акція на захист і за всебічний розвиток української мови (ФОТО)

Не зважаючи на дощ, захід зібрав місцеву інтелігенцію, молодь, студентів та підростаюче покоління, яких згуртувала  Закарпатська обласна філія Всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови» під гаслами: «Мова – код нації! Русифікатори – це сепаратисти! Одна держава – одна державна мова! Геть русифікаторів з державних посад! Захистимо мову, буде й рідна держава!».

Очільниця Закарпатського обласного представництва Ірина Гармасій привітала усіх присутніх зі святом української писемності та мови та у своєму виступі зазначила, що ВО «Рух захисту української мови» по всій Україні волає про загрозливий стан функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

«Це та подія, про яку сьогодні згадують не тільки в класах кожної школи та вишах України, щоб нагадати про те, що українська мова це наша найбільша цінність, а й має привертати увагу вулиці на захист нашої рідної української мови. Ми маємо на меті нагадати громадськості про ст. 10 Основного Закону: «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує український розвиток та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Ми вимагаємо від влади приведення законів та інших нормативно-правових актів у відповідність та виконання ст. 10.» – Наголосила у виступі Ірина Гармасій.

Підтримати вимоги статті 10 Конституції України прийшли громадські діячі.

Володимир Піпаш, голова Закарпатського обласного об’єднання ВО «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка зауважив: «Часто ми чуємо навіть з боку влади, що не так важливо, хто на якій мові розмовляє. Під цим нюансом й ігнорується відміна закону КК (Ківалова й Колісніченка), яким, фактично, завдано потужний удар українській мові. Ми, на щастя, не Білорусія, і український народ існує. І  українська мова, можливо, навіть в супереч владі чи принаймні не за сприяння влади, потихеньку розвивається. Стосується це питання й нашого міста Ужгорода, бо пригадую яка була ситуація у 80-ті роки і яка нині, то певні позитивні зміни відбулися.»

Як зазначив Іван Хланта, заслужений діяч мистецтв України, "«Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давне життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування». І голос і слова нашої рідної мови ідуть між люди, бо створені Всевишнім, як писав Тарас Шевченко. Оскільки ми сприймаємо те, що Господь створив світ і всі народи, в тому числі й український народ, і дав йому прекрасну і мелодійну співочу мову, якою ми повинні славити Господа. На жаль, і до цього часу цього ще немає. Адже останні 20 років Господа славлять в основному у церквах Української православної церкви московського патріархату то церковно-слов’янською мовою, то російською. Але у Святому письмі сказано, що потрібно спілкуватися із Всевишнім зрозумілою мовою, а для українців це є українська мова. Найбільшою зброєю проти московських окупантів, російських агресорів і вбивць є саме наша українська мова. Коли ми будемо нею добре володіти, пропагувати й поширювати її на кожному кроці, то ми тоді непереможні».

Микола Вовк, заступник голови Закарпатського обласного об’єднання ВТ «Лемківщина» розповів: «Олесь Гончар, вказуючи на нашу рідну прекрасну мову і мову кожного регіону України говорив, що ми повинні берегти її, тому що це збагачення, як букет лісових квітів, коли їх збирають. Плекаймо мову, адже кому як не вам, молоді,  потрібно звертати на це увагу. Не вживати лайливих слів, які часто застосовують ніби для зв’язки слів».

Як зазначив, своєю чергою, Томаш Лелекач, голова Закарпатської організації МГО «Сокіл», «Хотілось би нагадати, що нація – це кровно-духовна спільнота мертвих, живих і ненароджених. Є дві складові: кровна – це наше генетичне спільне походження, спільні предки, а духовна­ – це мова, якою ми молимось, якою матір читає казки та співає колискові. Закликаю в першу чергу молодь ставати на боротьбу і захищати рідну українську мову, оскільки не може бути та існувати патріот держави, який не знає та не послуговується своєю мовою. Це або невіглас, або окупант. Тому, прошу вас не переходити з російськомовними громадянами на російську мову, які чудово розуміють українську мову. Не принижуйтесь, відкиньте усі імперські комплекси меншовартості, які нам нав’язала Росія».

Акція відбулася в особливий для Закарпаття день ще й тому, що 9 листопада 1938 року народилися збройні сили Карпатської України – Організація Народної оборони «Карпатська Січ», які в нерівній боротьбі стояли на захисті своєї держави і мови. У Законі № 1 новоствореної держави 1939 р. було записано, що державною мовою Карпатської України є українська мова.»

Юне дарування Антон Матей, вихованець ГО МАЛіЖ та літстудії «Первоцвіт» (керівник Маріанна Пак-Салай), студент комерційного технікуму, привітав ужгородців авторським віршем «Рідний край» із першої збірки «Той, хто проходить крізь час».

Учасники акції наголосили на тому, що Ужгород потерпає від іноземних назв та реклами. Що цю проблему не вирішує ні міська влада, ні обласна. Ніхто це не контролює, навіть всупереч Закону України «Про рекламу», в якому прописано, що дозволяється робити оголошення чи рекламу мовами національних меншин, однак передусім текст має бути написаний державною мовою, а за бажанням нижче його перекласти будь-якою мовою.

Насамкінець голова Закарпатської ОФ ВО «Рух захисту української мови» Ірина Гармасій закликала всіх підтримати електронну петицію на офіційному Інтернет-представництві  Президента України «Про захист і всебічний розвиток української мови». Представники громадського сектору скріпили підписами звернення громадськості Закарпаття до влади, в якому, зокрема, йдеться про те, що в освіті на всіх рівнях та вишах мовою викладання має бути українська мова, державні службовці всіх рівнів мають здавати іспит з української мови, вступні тести ЗНО мають складатися виключно державною українською мовою і ніяких  винятків для національних менших не має бути та інше, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі ЗОФ ВО «Рух захисту української мови».

Фото Анатолій Скакодуб

10 листопада 2016р.

Теги: мова, акція, захист

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини