На Закарпатті більша частина лісу вирубана під виглядом санітарних рубок, а деревина реалізовується за заниженими цінами і зацікавленим

Прокуратурою проаналізовано матеріали та документи, зібрані у межах розслідування кримінальних проваджень і встановлено, що більшу частину необробленої деревини державні лісогосподарські підприємства, за погодженням посадових осіб Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, отримують внаслідок її вирубування під виглядом санітарних заходів.

На Закарпатті більша частина лісу вирубана під виглядом санітарних рубок, а деревина реалізовується за заниженими цінами і зацікавленим

Зокрема, згідно з інформацією Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства за 12 місяців 2015 року по головному користуванню ліспроектом заплановано проведення рубок в об’ємі 549,6 тис. м3. Згідно з планом, затвердженим Державним аґентством лісових ресурсів України необхідно було провести рубки головного користування в об’ємі 490 тис. м3. По факту, проведено 419,6 тис. м3. Заготівля деревини складає всього 1403,8 тис. м3 – 100%. З яких, головне користування  419,6 тис. м3 - 29,9 %, сплата податків становить – 20380 тис. грн. Водночас, санітарних рубок проведено всього в об’ємі 712,6 тис. м3,, сплата податків, при цьому, становить лише 27074 тис.грн.

Незважаючи на те, що план по головному користуванню недовиконано на 70 тис. м3, посадовцями державних лісогосподарських підприємств та Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства по факту проведено суцільні санітарні рубки та інші рубки догляду. У разі повного виконання плану по рубках головного користування в об’ємі 490 тис. м3, надходження до бюджету по сплаті податків мали становити  щонайменше 24  млн. грн.

Вказана різниця недовиконаного плану зрубана під виглядом проведення санітарних рубок, а необроблена деревина реалізована по заниженим цінам зацікавленим суб’єктам господарювання, що зареєстровані на території Закарпатської області та в подальшому експортована даними суб’єктами господарювання вже як лісопродукція вищого сорту та пиломатеріалів.

Таким чином, внаслідок використання даної схеми посадові особи державних лісогосподарських підприємств, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та посадові особи суб’єктів господарювання, експортери лісопродукції ухиляються від сплати податків, що лише за 2015 рік  складає суму понад 3.4  млн.  грн.

Розслідування у даній категорії справ є надзвичайно складним та об’ємним, тому до його здійснення залучено також органи ДФС, поліції, СБУ, у межах кримінальних проваджень призначено відповідні судові експертизи. 

Принагідно, нижче наведено інформацію про заготівлю деревини державними лісогосподарськими підприємствами Закарпатської області, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

03 листопада 2016р.

Теги: ліс, вирубка, санітарні рубки, ціни

Коментарі

Спец 2016-11-03 / 22:51:12
Якщо призначення санітарних рубок за старими санітарними правилами грунтувалось на обєктивних таксаційних показниках насадження зокрема повнота насадження то по навих сан правилах на якихись субєктивних переконаннях камісій де передову рользіграє популістичні погляди громадськості а не фахові підходи.І ще на всіх рівнях вихваляються як покращили ведення лісового господарства!!!

лысник 2016-11-03 / 22:42:56
Як завжди правоохоронці займаються самопіаром замість конкретної фахової боротьби з правопорушеннями.

Вікторія 2016-11-03 / 20:45:51
Звідки інфомація вже за 12 міс. 2016 року? Це планові показники, чи фактичні за 9 місяців? Також по наведених даних прокуратури, відсоток рубок ГК зріс на 12% в порівнянні з минулим роком.
Де конкретна інформація, кому і ким продавалася лісопродукція по заниженій ціні та яким чином ціна могла бути менша аукціонної?
Якщо вказана продукція за вашими даними була саме експортована, а не реалізована на внутрішньому ринку,то чому у митників не виникло питань щодо відповідності деревини супровідним документам?
Якщо вже оприлюднюєте дані, то підтверджуйте їх, а не спекулюйте фактами! І в заголовку статті мали бути всі фігуранти: і "зацікавлені" підприємці, і "зацікавлені" митники і всі інші "зацікавлені"..
А так,на мій погляд,зацікавлений лише хтось один

Лісник 2016-11-03 / 20:00:15
Що за дебільна інформація!Як визначили заниження цін якщо вони формуються на відкритих торгах-аукціонах!

НОВИНИ: Кримінал

14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 2
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 10
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
» Всі новини