В Ужгороді готуються до Книжкового Миколая

У вівторок, 4 грудня, о 14.00 в Ужгородському прес-клубі відбудеться презентація програми 6-ої ужгородської книжкової виставки-ярмарку «Книжковий Миколай», що проходитиме 13-14 грудня у спорткомплексі «Юність».

В  Ужгороді готуються до Книжкового Миколая

День святого Миколаю асоціюється перш за все із дітьми та подарунками, — поділився член оргкомітету конкурсу професор Сергій Федака. На ужгородському книжковому Миколаї діти побачать багато цікавого і кольорового, чого нема у Закарпатті. А узагалі це свято, як декларують організатори, усіх, хто створює, читає та розповсюджує українську книгу. Крім того, це чудова нагода знайти для себе чи в подарунок нову книгу за ціною виробника, зустрітись із популярними українськими письменниками, побувати на численних презентаціях книг, виставках книжкового дизайну та графіки.

Мисткиня Одарка Долгош нагадала, ярмарок вже вшосте проводять громадська організація «Нова форма», обласна наукова універсальна бібліотека та управління культури Закарпатської ОДА. «Книжковий Миколай не звалився нам з неба, ми його організовуємо, при чому на громадських засадах, — зауважила О. Долгош. — Це не комерційна акція. А з кожним роком фінансовий бік справи ускладнюється ще більше». Добровільна пожертва, яку вносять видавництва для участі у ярмаркові — до 200 грн. за два дні. 8 тисяч гривень виділило управління культури, але майже половину суми забирає акція для сільських бібліотек. У результаті обласного конкурсу, 3 найкращі сільські бібліотеки отримають книги, а переможниці подарує комп’ютер із принтером Віктор Балога.

Традиційно, у рамках ярмарку проводитимуться виставки та конкурси, наприклад, «Мистецтво книги». Як прокоментувала Одарка Долгош, «Нова форма» презентує не лише літературний зміст, а й форму книги. Адже видавець, ілюстратор, художник завжди перебувають у тісному зв’язку із автором. А зміст без оформлення — це ще далеко не книга. Крім того, гості побачать фотовиставку Аліси Кондратенко, виставку перших періодичних видань на Закарпатті, виставку книжкової ілюстрації та творів живопису і графіки «Від Андрія до Миколи» — Одарки Долгош, Олени Кондратюк, Людмили Корж-Радько, Надії Пономаренко, Наталії Сіми-Павлишин. 

Людмила Григаш, директор Закарпатської обласної наукової бібліотеки повідомила, що штаб-квартира дійства знаходиться у бібліотеці. Наразі вже зареєстровано 28 учасників, у тому числі, поряд з іменитими, видавництво, яке поки видало лише одну книгу. Окрім закарпатських видавців будуть також видавництва з Києва, Львова, Івано-Франківська, Хмерницька, Тернополя. Літературні гості — Ірен Роздобудько, Юрко Іздрик, Володимир Єшкілєв, авторитетні знавці книги Галина Родіна та Костянтин Родік, науковці із Української академії друкарства, письменники із Словаччини та Угорщини.

Представлені будуть також книгарні. З року в рік на ярмаркові продається все більше книг. Проте його найбільшим досягненням організатори вважають те, що ярмарок досі живий.

Сергій Федака повідомив, що поряд з патріархами, як то лауреат премії ім. Шевченка Марія Матіос, приїде і 20-літня авторка Ярослава Литвин, яка проте видала вже 2 прозові книги.

На Закарпатті у 2007-му книг вийшло менше, ніж минулоріч, засвідчив С. Федака. Але помітний величезний якісний ривок. «Складається враження, видавці працюють на «Книжкового Миколая», намагаючись виграти у конкурсі «Мистецтво книги», припустив Сергій Федака.

04 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини