"Хустські розбірки": "Кришуючи" корумпованого чиновника, "власники" району розгорнули війну проти неугодних

Окремі представники місцевої політичної «еліти» так прагнуть зберегти корумпованого чиновника П.Русина, що вдаються до шантажу, тиску та прямих погроз районним депутатам. Навіть провладним – від «Блоку Петра Порошенка».

Павло Русин
Павло Русин

Справжня війна розгорілася в Хустському районі навколо начальника відділу освіти та молоді Хустської РДА Павла Русина. Відомство П.Русина депутати райради звинувачують у розкраданні коштів, передбачених на ремонт котелень в селах району. Щоб перевірити ці факти, Хустська місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження. Однак у начальника освіти знайшлися впливові покровителі навіть на рівні народних депутатів від Хустщини, котрі зробили район своєю вотчиною. І, щоб зберегти одіозного чиновника на посаді, вони вдалися до тиску на неугодних, погроз та «вкидування» в інтернет компромату на найбільш активних у цьому питанні депутатів районної ради. Зокрема, в кулуарах звучить прізвище – нардепа від «Народного фронту» Валерія Лунченка, якого звинувачують в тому, що саме він ініціює і «кришує» весь негатив, що дестабілізує район і місцеву владу.

Історія з розкраданням коштів, за які мали ремонтувати сільські котельні, розпочалася з появи 5 жовтня статті під назвою «Чиновники Хустської РДА розікрали кошти, призначені для шкільних котелень».  Її опублікувало місцеве видання «Новини Хустщини», а також передрукували кілька ужгородських сайтів. 

Як повідомляється у матеріалі, депутати виявили розкрадання відділом освіти та молоді Хустської РДА коштів, призначених для ремонту шкільних котелень с. Потічок – 196 770 грн., с. Липецька Поляна – 191 110 грн., с. Залом – 198 364 грн, Вишківська ЗОШ – 198 000 грн

Як видно зі світлин вказаних котелень, ремонту там не бачили багато десятиліть. Між тим, згідно з документами, кошти на ремонт були оплачені ще в серпні місяці. На папері ремонтні роботи виконані, акти виконаних робіт підписані.

З’ясувавши таке кричуще порушення, депутати викликали поліцію. Яка опитала директорів сільських  шкіл. Всі вони стверджують, що жодних робіт з ремонту шкільних котелень станом на 4 жовтня 2016року не здійснювалося.

Відразу після з’ясування цих обставин, начальник відділу освіти та молоді Павло Русин терміново пішов у відпустку, а прокуратура Хустщини відкрила кримінальне провадження за фактом внесення службовими особами відділу освіти Хустської РДА до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки внаслідок зловживання останніми своїм службовим становищем, а саме – використання підроблених документів, що слугувало підставою для виділення коштів на оплату невиконаних робіт і, відповідно, розтрати державних коштів, виділених на ремонт шкільних котелень, в особливо великих розмірах – на загальну суму майже 600 тис. грн.

Здавалося б, має місце хороша відповідальна робота районних депутатів із розкриттям чергового чиновника-корупціонера та схвальна швидка реакція прокуратури.

Однак, як вже повідомлялося, у П.Русина з’явилися покровителі, готові його захищати, не зважаючи на такий очевидний факт корупційних дій, через які сільські школярі взимку будуть вчитися в холодних приміщеннях, або не вчитимуться взагалі. І, захищаючи «свого» чиновника, вони вдаються до дуже сумнівних методів.

7 жовтня відбулася сесія Хустської районної ради. У зв’язку з викритими фактами депутати забажали вислухати на ній звіт начальника відділу освіти та молоді, а також проголосувати за висловлення йому недовіри.

І ось тут почався «цирк». Як повідомив хустський активіст Роман Келемен на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук, депутати райради повідомили йому, що на них чиниться шалений тиск, щоб не допустити голосування за висловлення недовіри чиновнику з РДА. Депутатам пропонували або не голосувати за таке рішення, або ж взагалі проігнорувати сесію райради, незважаючи на те, що заслуховування звіту П.Русина було далеко не єдиним питанням порядку денного.

Сесія все ж відбулася, однак заслухати звіт Русина депутати не змогли – він проігнорував засідання, оскільки, як вже повідомлялося вище, дуже захотів піти у відпустку саме тоді, коли вибухнув скандал з котельнями.  

Замість чиновника зі звітом виступив депутат Хустської районної ради від «Блоку Петра Порошенка», колишній очільник міліції обласного центру Іван Цьока, який, власне, разом із колегами й розкрив цю зухвалу корупційну оборудку. У своєму виступі І.Цьока наголосив, що Хустський район посів останнє місце в області за результатами ЗНО і лише один цей факт свідчить, що начальник освіти, м’яко кажучи, не справляється зі своїми обов’язками. Історія з котельнями ж взагалі мала покласти хрест на його кар’єрі, однак його всіма силами намагаються залишити на посаді.

Голова Хустської районної ради Олександр Пацкан повідомив, що, в зв’язку з відсутністю П.Русина, його звіт перенесли на наступне засідання сесії, а тим часом в райраді створили тимчасову контрольну комісію, яка має з’ясувати, чи були порушення в роботі районного відділу освіти.

Тим часом «відповідь» депутату Івану Цьока не забарилася. Кілька сумнівних сайтів того ж дня опублікували матеріал про, нібито, казкову нерухомість районного обранця. Окрім, власне, І.Цьоки анонімні автори «проїхалися» по його дітях.

Очевидно, що цей компромат готувався на нашвидкуруч, адже «активісти» (вони вже встановлені) , викладаючи фотографії, навіть не знали, де розташовано будинок Івана Цьоки, і поставили натомість знімки будинків його сусідів.

Про це І.Цьока повідомив у коментарі для «Карпатпосту».

«Я не приховую, що володію нерухомістю. За стільки років роботи я міг збудувати будинок. Все моє майно зафіксоване у декларації, яку легко можна знайти в інтернеті. Однак справа в тому, що на фотографіях, які викладені на сайтах, не моя нерухомість. Це будинки моїх сусідів. Роблю висновок, що ці розслідувальники просто не знали, де я живу. Але дуже поспішали мене в чомусь звинуватити», – озвучує він свої припущення.

І.Цьока переконаний, що публікація з’явилася винятково через його позицію щодо Павла Русина й неіснуючих котелень. «Мені телефонували напередодні сесії і пропонували: «Або ти закриваєш рот, або ж отримаєш у відповідь». Очевидно, це і є та відповідь. Однак, я на такі погрози не збираюся реагувати. Для мене це питання є принциповим. Я переконаний, що начальник освіти, молоді та спорту Хустської РДА Павло Русин причетний до розкрадання бюджетних коштів і повинен понести за це покарання. Незважаючи на всі погрози та статті, покликані відвернути увагу від цієї справи, я маю твердий намір довести цю справу до кінця та добитися того, щоб Русин був звільнений та отримав покарання згідно з законом».

Очевидно, що крапку в цій справі повинен поставити суд. Однак фото та відеодокази виглядають настільки переконливо, що незрозуміло, на що взагалі розраховують люди, які покривають Павла Русина. Залишається сподіватися, що прокуратура чесно виконає свої обов’язки й надасть суду переконливі докази того, що чиновник, який мав би дбати про кращі умови навчання для дітей, натомість їх просто обікрав.

"Відремонтовані" П.Русином сільські котельні:

08 жовтня 2016р.

Теги: Павло Русин, Валерій Лунченко, котельні

Коментарі

Viktor 2016-10-11 / 21:41:27
Депутату .Ви такий депутат як я співак оперного театру.Ви хоча б знаєте,які повноваження ,обов"язок і права у депутата.Рівень вашоі писанини 3 клас початковоі школи .

Viktor 2016-10-11 / 21:34:50
Якщо Русин П П є чесна і порядочна людина і діяв в рамках законів Украіни то чому він спочатку втік у відпустку а потім на лікарняний ?Міг виступити на сесіі райради ,перед освітянами і громадою.Криса перша тікає з тонучого корабля шановний депутате.

Viktor 2016-10-11 / 21:31:44
Депутату відповідь.Може поясните чому прокуратура відкрила кримінальне провадження по відділу освіти Хустськоі РДА по ст.ст.191 ч.5 та 366 ч.2 КК Украіни.Чи може Ви рахуєте ,що наша прокуратура є не компетентною і по надуманих мотивах порушила ці справи.Ще одне питання .Хто користувався бюджетними коштами біля 3 місяців шановний депутате?

Депутат 2016-10-11 / 21:04:51
Я прочитав уважно всі ваші коментарі. Хочу вас запевнити що в тюрму вас писаків треба закрити за дескридитацію і наклеп. Наші депутати такі як Лунченко заслуговують на найвищу повагу. Лише завдяки йому відновлено Хуст, відремонтовано частину доріг, тощо. Представники правоохоронних органів від Закарпаття такі як Стефанишин, Шимон і інші заслуговують на найвищу повагу. На жаль наш Закарпатський менталітет нас і нашу націю погубить, через призму зависті і жадності. Коли призначають у інших регіонах своїх земляків на високі посади народ радується, у нас навпаки коли призначають земляків починають давати негативну оцінку. Ганьба Вам. Що для вас зробив нинішній прокурор Гаврилюк, кому допоміг, кого посадив. Про те у всіх лісівників обшуки провів - як ви думаєте для чого - відповідаю для залякування і власного збагачення. Так що шановні закарпатці обєднуймося і перестаньте самі себе у багнюку ....., а ті що є наші високопосадовці пишайтесь ними, підтримуйте їх і не заздрість. Не можете допомогти то не мішайте.

форестер 2016-10-11 / 16:45:07
Ця історія є корупційним зрізом сучасного Закарпаття.

Пішла жара 2016-10-10 / 15:44:18
Розкраданнями на окрузі Лунченка зацікавилось НАБУ . Детективи почали вивчати грошові потоки та зв'язки депутата з криміналітетом .

Зовдун 2016-10-10 / 14:19:19
Матвійовичу.

Іди чоловіче лікуйся, бо пропивись мізки та печінку. Все тобі ввижаються нюхачі та фури. Це витвіт твоєї хворої психіки.

Матвійович 2016-10-10 / 10:55:28
Не все буде бардак у прокуратурі і нюхачі , фури і прочі імбіцили навіть прибиральниками не будуть працювати в прокуратурі - я щиро на це надіюсь . Кайло уже допрацювася і тоже ловив звізди , а зловив копняків від народу ,а ви слідуючі ідіоти прокуратури .

Степан Степанович 2016-10-10 / 10:05:36
Матвійович це банкрот, котрий тримався зубами за крісло, а йому все одно дали копака під зад. Пішов з прокуратури як побитий пес, хоч би хтось йому квітку вручив, а то прибиральниці його проводили. Вічно старостив на усіх прокуроських пянках, а тепер усі плювали на нього.
А молоді працювали, працюють і працювати будуть, бо за ними майбутнє.

Матвійович 2016-10-10 / 09:12:43
Два прокурори один Жовнір - кличка нюхач, мама дала гроші , щоб був прокурором , інший Зовдун -кличка фура, тато дав . Оба ці місцевих прокурори набрали 15 місця в рейтингу по тестуванню по знаннях захоплються лідерськими і профеійними якостями імбіцила Шимона . Боже до чого довели гроші прокуратуру !

Зовдун 2016-10-10 / 07:44:03
Ну що ви причепилися до Шимона. Нормальна людина, толковий керівник. А хіба кращими були інші ваші земляки "пилосос" Лемак та "картавий" Бенца. Обидва рідкісні злодії, стали мільйонерами у прокуратурі. Їм ви задниці лизали, а за Івана Петровича дурницю пишете.

Хустянину 2016-10-09 / 21:09:41
Правоохоронні органи у вигляді Стефанишина, Шімона і Зовдуна під контролем Лунченка, нікому розслідувати злочини.

Хустянин 2016-10-09 / 20:59:42
Шановні земляки копати треба глибше! За Русином стоїть не тільки злодій Лунтік а і його права рука бандюк Білецький . Який контролює Підрядника Товкана, який не тільки повинен був зробити котельні в школах, а також робив центр міста !!! Нехай правохоронні органи звернуть увагу на те, що разом з реконструкцією центра Хуста у кірешах виріс будинок Білецького !!!

Менту 2016-10-09 / 20:36:25
Нічого Цьока зробити незможе бо Хустські злодюги купили Стефанишину посаду начальника обласної міліціі і Зовдуну із Шімоном у прокуратурі ще і Москалю долю несуть, рука руку миє.

Мент 2016-10-09 / 20:25:06
Добрались до бюджету і крадуть нібито то шутер на річці , а не бюджетні кошти . Ці рокосівські злодій зайшли у владу і забули що вони прості злодюги . Коли Цьока був начльником міліції то жулики були або за межами району , або в СІЗО . То що Ви стали депутатами то є не допрацювання Цьоки але пора Вас повернути там де Вам місце .

Білецький 2016-10-09 / 19:21:09
Павлій Назар Підер . Пояснюю !!! Ще недавно шнирьом у Рокосівської братви був ...

Злий дідо 2016-10-09 / 19:02:02


Хамство, тролінг і флуд. Коментуйте по суті. Коментар видалено. Адмін


Viktor 2016-10-09 / 16:56:04
Якщо Русин П П має громадянство Угорщини то згідно Конституціі Украіни та інших законів він не має права перебувати на посаді державного службовця -начальником відділу освіти Хустськоі РДА.Для Павлія Н І це є законною підставою для того,щоб звільнити Русина П П а вже правоохоронні органи нехай беруть рішення суду і арештують Русина П П ,щоб не втік.Це буде по закону .

Мирон 2016-10-09 / 15:56:21
Потрібно перевірити скільки грошей на лікарні украли, а нашого хабарника Хуського главврача давно треба у тюрьму сажати, лиш доку зять у нього у прокуратурі робит порядку небуде.

Viktor 2016-10-09 / 15:37:37
Перевірте тендерну документацію по закупівлі вугілля відділом освіти Хустськоі РДА.Подивіться по документах ,яке вугілля мало постачатись і сертифікати на нього і візьміть комісію та на місцях по школах з спеціалістами визначіть сортність завезеного вугілля.Будете мати ще один кримінал по відділу освіти Хустськоі РДА

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини