Екологія й виробництво на Закарпатті: Чи є зв’язок?

Пригадуєте крилатий вислів радянських часів «экономика должна быть экономной»?! Десь, колись і в якомусь нереальному світі цей вислів, може, й спрацьовував, але, як засвідчив час і гіркий досвід, у жодному випадку його не можна застосовувати до охорони навколишнього природного середовища, як нерідко нині трапляється. Щоправда, сьогодні ми будемо говорити не про те, наскільки Україні загалом та Закарпаттю зокрема не вистачає коштів для того, аби вирішити бодай найболіснїші екологічні питання (про все не говоримо - це утопія), хоча й цього торкнемося, але найбільше -про таку цікаву річ, як економіка природокористування. Розмова піде з начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрієм ПОГОРЄЛОВИМ.

Екологія й виробництво на Закарпатті: Чи є зв’язок?

— Андрію Вікторовичу, чому ми говоримо про економіку природокористування?

— Річ у тім, що під впливом людини відбуваються величезні зміни природного середовища, з чим пов'язана необхідність його охорони. Людина видобуває з надр землі корисні копалини, тільки за один рік при оранці полів, будівельних і гірничих роботах переміщує тисячі кубометрів грунту, забирає на господарсько-побутові потреби воду, спалює різноманітне паливо, виплавляє метали, виробляє невідомі у природі й нерідко ворожі їй синтетичні матеріали, розкидує на полях добрива і пестициди. І вести такий перелік можна до нескінченності - завершуючи тим, що найболісніше для таких маленьких регіонів, як наш, - створенням полігонів для відходів та вирубуванням лісів. Глибокі зміни природного середовища під впливом господарської діяльності порушують рівновагу, і це зрозуміло всім. У багатьох регіонах земної кулі подібні зміни призвели до забруднення середовища, зникнення багатьох видів рослин і тварин. Аби цього не сталося, в Україні й говорять про економіку природокористування - тобто про об'єктивно зумовлений процес залучення людиною природних ресурсів до виробничої і невиробничої діяльності, їх відтворення та охорону.

Якщо ж говорити конкретно про нашу роботу, то Держуправління охорони навколишнього природного середовища згідно з законодавством здійснює в цій галузі функціїспостереження, дослідження, екологічної експертизи, контролю, прогнозування, програмування, інформування та іншої виконавчо-розпорядчої діяльності. Тобто метою управління в галузі раціонального природокористування є реалізація законодавства, контроль за дотриманням вимог екологічної безпеки, забезпечення проведення ефективних і комплексних заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, досягнення погодженості дій 'державних і громадських органів у галузі навколишнього природного середовища.

— Саме ваше управління має планувати, як людині та природі взаємодіяти на рівні області, якими природними ресурсами користуватися і в яких обсягах. Зрештою, які найболісніші проблеми довкілля людина має найперше вирішувати?

— З метою вирішення екологічних проблем області, забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку території краю, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів, березневим рішенням обласної ради затверджено Програму реалізації природоохоронних заходів на 2007 рік. Кошти на ці заходи передбачаються в обласному Фонді охорони навколишнього природного середовища (це штрафи та плата за розміщення та утворення відходів): на цей рік на фінансування природоохоронних заходів передбачено коштів на загальну суму 976 тис. грн. На заходи з раціонального використання та збереження природних ресурсів, на розвиток природно-заповідноїсправи та екомережі у 2007 році з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища заплановано виділити 218,6 тис. грн., що відповідає рекомендаціям Координаційної Ради з розвитку національної екомережі України.

— На що повинні піти ці кошти?

— Ці гроші спрямовані на першочергові об'єкти, які визначені в області найважливішими з точки зору охорони навколишнього природного середовища. Тобто ці кошти підуть на будівництво форелерозплідника в Ужанському НПП, облаштування біотичних очисних споруд озера Синевир в НП «Синевир», реконструкцію музею гір та історії природокористування в Українських Карпатах, Карпатського біосферного заповідника, проведення науково-дослідних робіт на екологічну тематику.

До речі, також наразі Держуправлінням проводяться тендерні процедури для фінансування такого важливого для нашого краю природоохоронного заходу як «Проведення заходів щодо забезпечення екологічно безпечного зберігання непридатних ХЗЗР (збирання, перевезення та видалення)». Про це неодноразово зазначалося, і кошти на очищення нашого регіону від небезпечних пестицидів передбачені також у згаданому Фонді на загальну суму 350 тис. грн.

— Якщо ви заговорили про пестициди, то, вочевидь, варто торкнутися в цьому контексті й питання горезвісного «Преміксу», завезеного з Угорщини. Що робиться силами та коштами Фонду для вирішення цього наболілого питання?

— Це справді болісне для Закарпаття питання, і ми також працюємо над його вирішенням у межах своєї компетентності. Зокрема, наразі Держуправлінням проведені відкриті торги з «Виконання робіт із забезпечення тимчасового зберігання небезпечних хімічних речовин (суміші «Премікс»), ввезених на територію Закарпатської області з інших держав». Кошти на це на суму 200 тис. грн. також передбачені за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

—  В кожному районі Закарпаття є свої проблеми. Як визначити, котрі з них вимагають вирішення в першу чергу?

—  Це справді складна й дуже відповідальна процедура. Формування переліку об'єктів, які повинні фінансуватися за рахунок коштів Фонду, відбувається так: на звернення Держуправління районні та міські адміністрації готують запити на фінансування з Фонду, які збираються в нашому управлінні. Саме райони та міста визначають найболісніші на своїх територіях проблеми.

Зібравши всю цю інформацію, комісійно ми все це обговорюємо і визначаємо перелік об'єктів, на які будуть спрямовані кошти з Фонду. Зрештою, все це затверджує сесія облради.

— Що в контексті нашої розмови плануєте здійснити наступного року?

— Для вирішення найбільш актуальних проблем із питань охорони навколишнього природного середовища на 2008 рік до Мінприроди України ми вже надіслали п'ять запитів для фінансування природоохоронних заходів на загальну суму 14825 тис. грн.

— Чи можна конкретизувати ці заходи, і які першочергові екологічні проблеми області?

—   На першому місці в цьому переліку стоїть Програма «Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами». У її рамках заплановане проведення заходів щодо забезпечення екологічно безпечного зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин у Закарпатській області (збирання, перевезення та видалення) на суму 3,5 млн. грн., а також проведення комплексу робіт із видалення, знешкодження та захоронения відходів та небезпечних хімічних речовин (суміші «Премікс»), завезених на територію Закарпатської області з інших держав на суму 9 млн. грн. Погодьтеся, це - чи не най-гостріша проблема нашого регіону.

Другим важливим заходом є програма «Очистка стічних вод»: передбачається реконструкція двох каналізаційно-насосних станцій у місті Ужгород на загальну суму майже 2 млн. грн.

Буде проведена програма «Моніторинг навколишнього середовища та забезпечення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства». Нею передбачається забезпечення функціонування державної системи моніторингу на виконання Україною міжнародних Конвенцій та міждержавних Угод (Закарпатська область) на суму 385 тис. грн.

— Залишилося сподіватися, що в Києві у відповідних структурах зрозуміють наші екологічні проблеми, проникнуться ними й виділять такі необхідні Закарпаттю субвенції.

— Певна річ, що нам доводиться виходити з того фінансування, яке буде передбачено. Але я хотів би сказати насамкінець, що дотримання принципів раціонального природокористування доцільне в усіх регіонах, незалежно від ієрархічного рівня. Збереження спільної екологічної рівноваги можливе за умови збереження рівноваги природних систем окремих регіонів і навпаки. Крім того, проблема раціонального природокористування не може бути вирішена тільки в регіональних і навіть загальнодержавних межах. Це глобальна проблема, вона характерна для всієї планети.

Провела інтерв'ю Наталія Петерварі
04 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини