Закарпаття: "Зелені картки" теж бувають "лівими"

Наша держава стала членом міжнародної системи «Зелена картка» (яка наразі об'єднує аж 44 країни) і дістала право видавати власні страхові сертифікати під цією назвою ще в 1998 р. Та не всі ще сповна розуміють роль цього факту. Багатьом хіба відомо, що в разі виїзду водія транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, на територію іншої держвави, що має членство в даній системі, вітчизняним законодавством передбачена обов'язковість придбання саме української «Зеленої картки».

І наші прикордонники не проґавлять іншонаціональну, адже саме на них покладений контроль за наявністю та справжністю «Зелених карток» у водіїв, котрі прямують за кордон. Одначе, зауважують вони, дедалі частіше трапляються факти підробки цих документів. Хотілося б застерегти тих водіїв, котрі користуються підробками, щоб вони не «жартували» із законом. Адже, згідно з Законом України «Про страхування», гарантом членства в системі автострахування від імені нашої держави є Моторне транспортне страхове бюро України (МТСБУ). За його дозволом видавати «Зелену картку» в Україні .мають право лише 14 страхових організацій, при цьому розміри страхових платежів є однаковими для всіх страховиків і залежать від типу транспортного засобу та строку дії «Зеленоїкартки». її бланки, виготовлені за єдиним зразком, встановленим для всіх країн - членів системи, належать до бланків суворої звітності і тому мають відповідні ступені захисту. За підробку бланків «Зелених карток», збут і використання підроблених страхових сертифікатів винні несуть покарання за ст. 358 Кримінального кодексу України. Крім цього, поліцейські служби зарубіжжя в разі пред'явлення підробленого страхового сертифікату можуть застосувати до його власника заходи, встановлені законодавством цієї країни. А там, скажу вам, за це по голівці не гладять. Варто зазначити, що протягом останніх років спостерігається тенденція до спаду зловживань у цій сфері, водії закордонного прямування зрозуміли, що ліпше вже мати надійний страховий сертифікат перед виїздом у Європу. У 2003 p., скажімо, було зафіксовано понад 200 фальшивок. Тогоріч мною разом з інспекторами Чопського прикордонного загону було виявлено і вилучено 40 підробних страховок, а за десять місяців ц. р. -12. Це саме зрозуміли і власники автівок, які мають десь шість транспортних засобів, а придбали декілька років тому «Зелені картки» у шахраїв. Таким треба зробити корективи в поведінці. Про те, що безпечніше їхати за кордон з нормальним страховим сертифікатом, постійно розмовляємо з водіями на пункті пропуску «Малий Березний - Убля». І бачимо результати: водії автівок закордонного прямування перестали ходити за полісами до «надійних людей», а звертаються лише до філій провідних страхових компаній краю.

Бажано, щоб разом зі страховим сертифікатом був і відповідний чек касового апарату, взятий після його придбання. Втім, за цим самі компанії слідкують.

Разом з тим, водіям варто «придивитися», до якої страхової компанії вони звертаються. Зокрема - чи має вона свій власний павільйон. Якщо так - значить діє на цілком законних підставах, сплачує належні податки тощо. Адже зустрічаються і такі факти, коли страхові агенти займаються фальсифікацією, беруть для реалізації під дахом своєї фірми непевні сертифікати інших компаній. На жаль, не всі страхові компанії мають свою службу безпеки, яка б контролювала прийом на роботу агентів.

Крім цього, трапляються випадки, коли страховий агент наробив фальсифікацій, а директор філії його просто звільняє, на даючи ходу тривожній справі, щоб самому не наражатися на неприємності. Від цього «фальсифікаційна хвороба» тільки прогресує. Втрачає і держава в цілому, і прості водії зокрема. Бо цей агент іде в іншу страхову компанію, хвалиться попереднім досвідом і продовжує не завжди чесно заробляти гроші.

При перевірці страхових сертифікатів нами неодноразово були виявлені певні порушення. Ніяких компаній. Чоловік випив доброї закарпатської кави і бадьоро зайшов до одного з них. Страховий агент, дуже досвідчена жінка, оцінила автомобіль та його скромного водія і зрозуміла, що дядько вперше за своє життя «засвітився» на кордоні, ще ніколи не купував "Зеленої картки". Тому запропонувала купити сертифікат не своєї страхової компанії, якій належав павільйон, а зовсім іншої: мовляв, він «ще надійніший». Валерій І. з'їздив до Італії і без проблем повернувся до рідного міста. А вже через два місяці на тому ж автомобілі, з тим же страховим сертифікатом і до цієї ж країни рушив інший водій - Віктор К. В Італії його спинила для перевірки місцева поліція. Всі документи були в порядку. Крім, як ви вже здогадалися, «Зеленої картки». Водія та автомобіль заарештували, звинуватили в підробленні страхового полісу, що тягне за собою, згідно з італійським законодавством, кримінальну відповідальність. І водій утримувався під вартою до того часу, поки з України не приїхали адвокат та власник автомобіля...

Цей випадок зайвий раз засвідчує, що всім водіям, які прямують за кордон, слід бути дуже уважними при купівлі «Зеленої картки».

Володимир Бужан, представник МТСБ України в Закарпатській області
03 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини