В Ужгороді зареєстровано 2 випадки менінгококової інфекції та 1 випадок з підозрою на гострий бактерійний менінгіт у школярів

Як наголосив начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар, про емідемію не йдеться. Було своєчасно організовано проведення епідрозстеження вогнищ менінгіту як за місцем проживання, так і за місцем навчання хворих. Загрози життю госпіталізованих немає.

В Ужгороді зареєстровано 2 випадки менінгококової інфекції та 1 випадок з підозрою на гострий бактерійний менінгіт у школярів

В Ужгороді зареєстровано 2 випадки менінгококової інфекції у школярів 6 та 7 класів та 1 випадок з підозрою на гострий бактерійний менінгіт в учня 8 класу. У навчальному закладі введено комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, у т.ч. обмежувальні заходи.

Під «обмежувальними заходами» слід розуміти не повну ізоляцію контактних учнів класу від оточуючих, а обмеження їх від тісного спілкування з друзями, знайомими;  медичний нагляд у межах карантинного періоду, який становить 10 днів. Для розірвання механізму передачі збудника інфекції запроваджено комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, які передбачають: вологе прибирання приміщення класу з використанням дезінфекційних засобів, багаторазове провітрювання, опромінювання приміщення УФ та бактерицидною лампами.

В епідемічному осередку виявлені особи, які спілкувалися з хворим протягом останніх 10 днів, 8-9 вересня працівники мікробіологічної лабораторії Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний  лабораторний центр МОЗ України» бактеріологічно обстежили їх на менінгокок. За лабораторними дослідженнями 76 контактних осіб тільки в одної дитини виявлено позитивний результат. 9 вересня цю дитину госпіталізували в обласну клінічну інфекційну лікарню.

У зв’язку з виявленням другого випадку менінгококової інфекції в учениці 7 класу,  введено комплекс обмежувальних заходів серед учнів цього класу, обстежено бактеріологічно 40 контактних осіб, лабораторні дослідження тривають. Аналогічний комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів проведено і серед контактних учнів та вчителів іншої школи через підозру на менінгіт; бактеріологічно обстежено на менінгокок 39 контактних осіб – лабораторні дослідження також тривають.

Відповідно до наказу відділу охорони здоров’я міської ради від 08.09.2016р. проводяться огляди контактних осіб зі щоденним вимірюванням температури тіла, роз’яснювальна робота з учнями, їх батьками та працівниками навчальних закладів, повідомляють в Ужгородській міській раді.

Довідка

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису. Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекції людина та здорові бактеріоносії менінгококу. Хворі з явними клінічними проявами захворювання (менінгіт, менінгококцемія) заразні лише у період перебування збудника менінгококу на слизовій носоглотки, а саме в перші дні початку захворювання. Це спостерігається лише у 18% хворих.

Механізм передачі інфекції лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу. Виділенню збудника сприяють кашель, чхання, нежить. Менінгокок дуже нестійкий в навколишньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезінфікуючих розчинів, пряме сонячне світло вбиває збудник протягом 2-8 годин, під дією ультрафіолетового випромінювання гине майже миттєво.

Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років.

Інкубаційний період  від 2 до 10 днів, у середньому він складає 3-4 дні. 

Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. До локалізованих форм відноситься менінгококовий назофарингіт, до генералізованих – менінгококцемія (сепсис), менінгіт, менінгоенцефаліт.

З клінічних форм найчастіше зустрічається  менінгококовий назофарингіт.  Початок гострий. Хворі скаржаться на головний біль, закладеність носа, нежить. Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище. Гарячка триває лише 1-3 дні.

Менінгококцемія  розпочинається гостро з ознобу, гарячки, підвищення температури тіла до 39-41°С, у частини хворих передує назофарингіт. Спостерігається виражена інтоксикація – головний біль, ломота в м’язах та суглобах, блювота. Вже через 12-48 годин від початку хвороби з’являється характерна кров’яниста висипка у вигляд зірочок, яка локалізується на тулубі, кінцівках, сідницях та обличчі.

При появі подібних ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. У жодному разі не вдаватися до самолікування. Своєчасне звернення за медичною допомогою та діагностика дозволяють врятувати хворому життя.

Профілактика менінгококової інфекції полягає в дотриманні елементарних вимог особистої гігієни, що забороняють, приміром, користуватися чужою помадою, зубною щіткою тощо. Слід також зменшити перебування у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ. Потрібно вести здоровий спосіб життя, особливо у зимово-весняний період перебувати на свіжому повітрі не менше 2-3 годин та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу. Необхідно користуватися індивідуальним посудом, серед молоді обмежити тісне спілкування.

14 вересня 2016р.

Теги: менінгокок, школярі, підозра, менінгіт

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини