Закарпатські письменники презентують на Форумі видавців у Львові з вагомий доробок

З 15 по 18 вересня у Львові проходитиме 23-й Форум видавців – найдавніша і наймасштабніша в сучасній Україні книжкова виставка-ярмарок.

Закарпатські письменники презентують на Форумі видавців у Львові з вагомий доробок

Усупереч загальним не надто втішним тенденціям нашого культурного життя цей форум обіцяє стати найбільш насиченим і якісним за всю історію – понад 1200 подій за участі 350 авторів і 158 видавництв у 60 локаціях. Найбільш представницькою за всю історію цих ярмарків, як на нас, є і закарпатська авторська команда, серед якої мінімум сім чоловік, включаючи обох наших Шевченківських лауреатів.

Андрій Шолтес представить аж дві нові книжки. Колись він починав як журналіст, минулого року видав першу художню книжку “T-shirtлогія”, присвячену сучасній молодіжній субкультурі і ілюстрована десятками зображень футболок з дотепними написами. Зараз же А.Шолтес презентує книгу «Фрики Європи, або Експедиція за вином», прочитає лекцію про мандри Європою ще з 90-х по музичних фестивалях та найцікавіших фриків (“чудиків”), яких там зустрів. Окремо прозвучить, за авторським визначенням, напівфестивальний роман «Остров Sziget» - як зрозуміло з назви, про найкрутіший угорський фестиваль сучасної музики, життя-буття на фестивальному острові посеред Дунаю, пригоди музикантів і слухачів.

Андрій Любка презентує щойно видану збірку оповідань «Кімната для печалі”. Щойно цими днями її презентовано на фестивалі у Чернівцях, а 13 вересня з нею можна буде ознайомитися у нашій обласній бібліотеці. На відміну від попереднього гостросатиричного аж до повного стьобу “Карбіду” це психологічна проза, дещо несподівана у творчості даного автора, можливо, вона відкриває новий етап у його творчості.

Мирослав Дочинець везе до Львова щойно виданий роман «Мафтей” – філософський детектив, що відбувається у Мукачеві 1851-1852 р. , побудований переважно на любовних інтригах, що не було характерно для попередніх романів.

Свій перший роман представить Василь Кузан – “Експрес-наречений”. Умовно її можна кваліфікувати як посібник з виживання на іршавському (ширше – закарпатському) весіллі – жорсткому і нещадному. Гострий погляд із середини не лишає невисвітленим жоден закапелок цього епічного дійства. За визнанням його видавця В.Шовкошитного, це буде справжнє відкриття для загальноукраїнського читача.

Прозвучить на форумі і серйозна монографія з закарпатської історії – "Полеглих ми так і не поховали" Михайла Фатули. Це історія 85-го полку айстро-угорської армії, формованого і базованого на Мараморощині і Угочанщині (там воював предок автора), відтворено його бойовий шлях упродовж усіх чотирьох років війни, книжка багато ілюстрована. Вона безпрецедентна в сучасній Україні, де поки немає іншої історії однієї військової частини у Першій світовій.

Також виступатиме на ряді колективних читань Томаш Деяк – автор двох збірок авангардної поезії, один з організаторів літературного процесу на Закарпатті. Укупі з двома літературними побратимами з того боку карпатських перевалів виступить Петро Мідянка, що оприлюднить свої нові, ще недруковані вірші.

Характерно, що понад половину з представлених книжок закарпатських авторів видано поза областю. Місцеві видавництва не здатні здолати крутих карпатських перевалів, тому наші письменники чинять приблизно так, як художники і 90-ті, що виїжджали до Будапешта чи Праги, писали прямо там і там же реалізовували свої картини.

Також поколінню "подвійних шістдесятників" (народилися у 1960-х і зараз стоять на порозі або й розміняли власне 60-ліття) впевнено наступають на п’яти тридцятилітні з пропагандою рідної їм молодіжної субкультури 1990-2000-х.

 

З наших видавництв традиційно будуть “Карпати” і “Патент”. Хоча й Ужгородському національного університету, який наполегливо і успішно бореться за зростання власного рейтингу не завадило би поміркувати про власну представленість окремим стендом уже на 24-му форумі.

 

Сергій Федака

11 вересня 2016р.

Теги: книжка, Форум видавців

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини