Книговидавництву на Закарпатті перещкоджають відсутність сучасної поліграфічної бази, брак працівників та... графоманія

Відсутність сучасної поліграфічної бази, брак технічних працівників та, нерідко, графоманія – це те основне, що заважає розвитку книговидавництву в Закарпатті. До цього варто додати також постійне подорожчання енергоносіїв, паперу та інших витратних матеріалів. Попри все це, в області таки виходять книги, яким надають європейської ваги.

Книговидавництву на Закарпатті перещкоджають відсутність сучасної поліграфічної бази, брак працівників та... графоманія

Щотижня, а то й частіше заходить до найбільшої ужгородської книгарні 28-річна місцева жителька Любов Стеценко. Каже, улюблений куточок у магазині – закарпатські видання та книги місцевих авторів. Тут і літературно-художні доробки, і громадсько-політичні, і краєзнавчі видання, і науково-популярна та образотворча література, а також і популярні детективи – твори на будь-який смак. Останнім часом, каже Любов, власне закарпатських видань стає більше, і справжні цінителі друкованого слова нерідко на них заздалегідь «полюють».

Любов Стеценко: «Я дуже чекала, приміром, коли буде надрукований «Словник закарпатський прізвищ», Павла Чучки. Як з’явився – купила. Тепер, знаю, готують до друку зібрання творів відомого закарпатського поета, на жаль, він уже помер, Петра Скунця. Постійно слідкую за закарпатськими книжковими новинками».

Цьогорічний книжковий прорив

Унікальне дослідження «Закарпатський іконостас» Михайла Приймича, фотоальбом «Живопис. Графіка» всесвітньо відомого художника Гаврила Глюка, «Педагогічні твори» першого президента Карпатської України Августина Волошина, які порівнюють з ідеями Сухомлинського... – ці твори з-поміж трьох десятків книг, які побачили світ цього року в Закарпатті. Представники обласної ради кажуть, що півмільйона гривен на це знайшли в місцевому бюджеті, а цьогорічну книговидавничу роботу називають «справжнім проривом», бо, скажімо, торік книг вийшло втричі менше.

Про проблеми з книгодрукуванням розповів начальник управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації Віктор Дрогальчук: «Ми могли менше видати але більшим тиражем на ці гроші. Але я думаю, навіть якщо одна книга видана в одному екземплярі якщо вона вже зроблена – це вже зафіксована пам’ять, і вона не пропаде. Хай навіть півтисячі, тисячу це вже щось для області. Зміняться обставини, в тому числі економічні, прийдуть інші після нас – і вони вже будуть мати з чого робити, множити, розвивати».

Бракує сучасного устаткування

Віктор Дрогальчук зізнається: книговиданню в області заважають дві основні проблеми. Перша – графоманія, друга – брак технічних можливостей.

«Друга проблема дуже непроста для області – це проблема технологій книгодрукування. Тут дуже слабка у нас технічна база. І, як не дивно, слабкий кадровий і людський ресурс. Дуже мало грамотний технічних працівників, коректорів, літературних редакторів», – наголосив Віктор Дрогальчук.

Нині в Закарпатті працюють 36 суб’єктів книговидання, лише окремі з них мають поліграфічні технології, і то, здебільшого, застарілі. Закарпатські книги переважно друкуються у Києві чи Львові. До речі, на Львівщині, кажуть фахівці, навіть маленькі райони мають сучасніші видавництва, яких не має в усьому Закарпатті. Ситуацію в області може врятувати лише приватний інвестор, але такого на горизонті поки що не видно...

Надія Петрів, Радіо Свобода
30 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини