Відбулося чергове засідання правління спілки закарпатських краєзнавців (ФОТО)

На черговому засіданні правління ЗОО НСКУ, яке провів його голова, кандидат історичних наук Михайло Делеган, першим у порядку денному було питання «Про підтримку звернення депутатів Закарпатської обласної ради до Кабінету міністрів України з проханням встановити тимчасовий мораторій (заборону) до 1 січня 2017 року на введення в дію підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги».

Відбулося чергове засідання правління спілки закарпатських краєзнавців (ФОТО)

Здавалось би, що це питання не входить в компетенцію творчої  громадської організації. Але ж на одностайну думку воно стосується гідного рівня життя і побуту краян, тому члени правління стали на захист закарпатців. Не підтримати депутатів у цьому просто неможливо, вважають вони. Отже, свою позицію краєзнавці задекларували в прийнятому рішенні, яке направлено на адресу Кабінету міністрів України.

По діловому пройшло й обговорення ініціативи відомого краєзнавця Людвіга Філіпа щодо збереження будинку в Ужгороді, у якому народився, виріс і творив видатний художник Ігнацій Рошкович, пам’ятник якому встановлено на площі Театральній в обласному центрі декілька років тому не без участі зазначеного краєзнавця.

Будинок родини І. Рошковичів давно знаходиться в аварійному стані. Поруч з ним  - вулиця Капітульна, якою тисячі туристів та гостей Ужгорода щоденно прямують до Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького та обласного музею народної архітектури і побуту. Відремонтована і збережена таким чином оригінальна, з ліпниною і портиками, архітектурна будівля могла б стати ще однією привабливою родзинкою історичного і культурного набутку обласного центру Закарпатської області. Пропозиції щодо цього питання обговорено і вирішено підготувати й подати їх для розгляду керівництву обласної виконавчої влади та міського самоврядування.

У ході обговорення виступу Л.Філіпа член правління, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі вніс пропозицію встановити меморіальну дошку на будинку № 22, де проживала ціла когорта відомих письменників Закарпаття і т. ін. На ініціативу В.Густі прийнято конкретне рішення. 

Обласна організація краєзнавців постійно активно й результативно співробітничає з обласними творчими спілками письменників та художників. Нинішнього року письменницькому і художницькому осередкам виповнилося 70 років. У зв’язку з цим прийнято рішення щодо подання керівництву Національної спілки краєзнавців України (голова – член-кореспондент НАН України, професор, доктор історичних наук О.Реєнт) пропозицій щодо нагородження обласних організацій Національних спілок письменників і художників Закарпаття  Подяками за активну роботу по збереженню і примноженню культурно-мистецьких набутків, активну творчу співпрацю із обласним осередком НСКУ.

Не обійшли увагою на засіданні правління і підготовку до відзначення Дня Ужгорода. Закарпатські краєзнавці одноголосно підтримали пропозицію заступника голови правління ЗОО НСКУ, професора, доктора історичних наук Романа Офіцинського висунути на присвоєння звання «Почесний житель Ужгорода» кандидатуру члена правління, Заслуженого працівника культури України  Василя Габорця. Вклад В.Габорця у розвиток обласного центру загальновідомий і суттєвий.

Також одностайно прийнято звернення до керівництва обласної державної адміністрації, обласної ради та голови Ужгородської міської ради щодо необхідності вирішення питання про виділення необхідних коштів на відлиття у бронзі і встановлення меморіальної дошки на будинку по вул. І.Франка № 6 в Ужгороді, в якому жив відомий український скульптор, лауреат Державної (нині – Національної) премії України ім. Т.Шевченка Василь Свида.  Прийняті з цього питання рішення до цих пір не виконані органами виконавчої влади. 

Турбуючись про збереження історико-культурних цінностей, краєзнавці також черговий раз підготували звернення до органів влади щодо бюджетного фінансування у 2017 році невідкладних ремонтних робіт в музейних установах обласного центру.

Голова правління інформував учасників зібрання про результати участі членів правління  краєзнавчої організації області у роботі конкурсних комісій з добору кадрів та конкурсах на посади керівників закладів культури. 

Завершилась ділова робота правління краєзнавців розглядом заяви щодо прийому в члени ЗОО НСКУ Ігоря Орлова.

 

Василь Буковець для Закарпаття онлайн

01 вересня 2016р.

Теги: краєзнавці, Ігнацій Рошкович, Василь Свида

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини