Першовересень у мистецьких навчальних закладах Закарпаття стартує мистецькими акціями

Завтра за парти мистецьких освітніх закладів Закарпаття сядуть близько 16 тисяч учнів та студентів, із них майже 2,5 тисячі – вперше

Спільно з усіма навчальними закладами краю, свято Першовересня завтра відзначатимуть і школи естетичного виховання та культурно-мистецькі виші Закарпаття.

Зокрема, пролунає перший дзвоник у 64-ох школах естетичного виховання: це – 54 школи мистецтв, 8 музичних шкіл, 1 хорова та 1 художня школи, музична студія при Ужгородському державному музичному училищі ім.Д.Задора. Крім музичного відділення, у 42 школах працюють відділи хореографії, у 40 – образотворчого мистецтва, в 6 – театрального мистецтва.

Початкову мистецьку освіту цьогоріч здобуватимуть близько 15 тисяч учнів, із них прийнято до 0 класу – 158 учнів, до 1 класу – 1 979 учнів.

Що ж до вищої мистецької освіти, то вона в області представлена чотирма навчальними закладами.

Ужгородське державне музичне училище ім.Д.Задора у новому навчальному році надаватиме професійний вишкіл 239 студентам, із них 66 – першокурсники. Найбільш запитаними серед вступників були спеціалізації "Народні інструменти", "Оркестрові духові та ударні інструменти" і "Хорове диригування". Також, цьогоріч в училищі вперше здійснили прийом на спеціалізацію "Музичне мистецтво естради".

В Ужгородському коледжі культури і мистецтв загальна кількість студентів – 298, із яких "першачків" – 87. Фаворитами цьогорічного набору стали спеціальності "Хореографія", "Музичне мистецтво", "Сценічне мистецтво", "Менеджмент соціокультурної діяльності". З нового 2016-2017 навчального року в закладі відкрито нові спеціальності: "Музичне мистецтво", "Менеджмент соціокультурної діяльності", "Сценічне мистецтво", "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа".

До Закарпатської академії мистецтв (із 1 липня 2016 року – з правом набору магістрів) та Коледжу мистецтв ім.А.Ерделі ЗАМ вступило 173 особи й у новому навчальному році загальна кількість студентів становитиме 462. Цього разу спостерігався досить рівний розподіл між спеціальностями, та все ж найпопулярнішими виявилися "Графіка" і "Декоративно-прикладне мистецтво". Створено новий факультет – образотворчого мистецтва.

Примітно, що географія цьогорічних вступників охопила практично всі райони Закарпаття, та не лише: наші виші обрала і талановита молодь з Одеської, Львівської, Рівненської, Запорізької, Вінницької областей.

Розділити свято Першовересня мистецькі виші щиро запрошують усіх охочих:

О 9.00 у великому концертному залі Ужгородського державного музичного училища ім.Д.Задора відбудеться перший урок 2016-2017 навчального року "Від проголошення незалежності до нової України". З концертними номерами виступлять студенти 1 курсу.

Так само, о 9.00 розпочнеться урочиста лінійка на подвір’ї Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Привітання від керівництва вишу супроводжуватимуться творчими виступами студентів, буде вручено "Пам’ятки першокурсника". Відбудеться перший урок "Щоб у серці жила Батьківщина".

А о 12.30 у Закарпатському обласному музично-драматичному театрі ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв стартують урочистості з нагоди Дня знань, 70-річчя художньої освіти на Закарпатті та створення Закарпатської академії мистецтв. На святі очікують представників влади, галузей освіти та культури в краї, поважних гостей з-за меж Закарпаття. В урочистому концерті візьмуть участь академічний камерний хор "Кантус", заслужений академічний Закарпатський народний хор, фольклорний гурт "Гудацька тайстра".

31 серпня 2016р.

Теги: мистецтво, культура, Першовересень

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини