На Закарпатті працюють над залученням інвестицій у галузі високих технологій

Відомо, що у 2005 році були внесені зміни до законодавства України щодо скасування пільг при ввезенні товарів у спеціальні економічні зони. У зв'язку з цим ряд підприємств на Закарпатті тимчасово призупинили свої інвестиційні проекти. Однак наприкінці того ж року Кабінет Міністрів України частково відновив пільги для підприємств, які зареєстровані у СЕЗ, і дозволив ввозити товари та оформляти в режимі переробки.

У відповідності до вимог Постанови Кабміну від 30.11.2005р. № 1119 дозвіл на ввезення (пересилання) товарів у спеціальні (економічні) зони та вивезення товарів за їх межі в Україні отримали лише три суб'єкти СЕЗ, два з яких розташовані у зоні діяльності Ужгородської митниці - «Джейбіл» та «Ядзакі», які до вересня 2007 року функціонували на спільній території.

Застосування норм п.1 Постанови КМУ від 17.11.2004р. № 1524 «Про порядок випуску, обігу і погашення простих векселів при ввезенні (пересиланні) на митну територію України з метою ремонту» до цих суб'єктів СЕЗ дало їм можливість значно збільшити оборотні активи та отримати більш сприятливі умови інвестування і розширення інноваційних технологій.

Відтак упродовж 2006-2007 років підприємства «Ядзакі» та «Джейбіл» здійснювали митне оформлення устаткування та

обладнання, що ввозилися на територію СЕЗ на загальних підставах, - зі сплатою податків, а сировини - під вексельну форму розрахунку. Обсяги інвестицій на територію СЕЗ «Закарпаття» тільки за поточний рік склали майже 285 млн.дол.США. Торік ці підприємства сплатили податки на суму 20,4 млн. грн. та використали вексельну форму розрахунку для митного оформлення товарів виробничого призначення на суму близько ЗО млн.грн. Однак вже через рік ситуація кардинально змінилася: податків сплачено більше - 22,5 мпн.грн., а векселями вдвічі менше - 14,7 млн.грн.

Нещодавно на Закарпатті Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистому відкритті новозбудованого заводу «Джейбіл». Сьогодні це потужне, виробниче підприємство, де працює понад дві тисячі осіб. Тут виробляють комплектуючі для пристроїв запису інформації, а також збираються модулі мобільних телефонів. Міжнародна корпорація «Джейбіл» заснована в 1966 році у м. Детройт (США). Вона має 50 заводів у 20 країнах світу, де виготовляються на замовлення електронні комплектуючі (вироби), та входить до списку найбільших американських корпорацій «Fortune 500», є 3-м у світі контрактним виробником електроніки. Свій інвестиційний проект в Закарпатській області здійснює ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», яке входить до складу американської компанії «Джейбіл».

З метою сприяння розвитку інвестиційних проектів та створення сприятливих умов при оформленні вантажів у СЕЗ «Закарпаття»,

Ужгородською митницею було створено сектор митного оформлення, який є підрозділом митного поста «Ужгород-вантажний».

Спочатку тут працювали троє працівників митниці, які виконували функції всіх відділів, задіяних при митному оформленні вантажних митних декларацій. Через навантаження їх ще називають «універсальні митники», які на фаховому рівні виконують обов'язки інспекторів одразу кількох відділів: контролю за переміщенням товарів, контролю митної вартості та номенклатури, митних платежів та ІАРМС. Це в свою чергу вимагало від «універсалів» додаткових знань та навиків, а також невпинного процесу самовдосконалення, підвищення власної кваліфікації.

Наразі у секторі митного оформлення працює вже 5 митників, якими впродовж цього року оформлено понад 6 тис. вантажних митних декларацій. Відтак, до державної казни перераховано чималу суму - понад 22 млн.грн.

У разі відновлення митного режиму СЕЗ в повному обсязі, застосування положень Кіотської конвенції про спрощення і

гармонізацію митних процедур, приведення митного та податкового законодавства України у відповідність до європейських та світових норм дасть можливість залучити додаткові інвестиції в галузі високих технологій. Серед інших світових лідерів виробництва в галузі високих технологій компанія «Джейбіл» планує й надалі вкладати інвестиції в Україні та підвищувати технологічний рівень виробництва, зміцнюючи конкурентоспроможність свого заводу. Відновлення режиму спеціальної митної зони дасть можливість спростити та пришвидшити процес митного оформлення, що призведе до сталого збільшення обсягів виробництва та створення нових робочих місць. Зокрема, при впровадженні необхідних законодавчих змін, компанія «Джейбіл» має намір підписати з українською стороною договір про реалізацію наступного етапу інвестиційного проекту в 2008 році, який передбачає будівництво 2-ї черги заводу. В теперішнє будівництво та обладнання заводу «Джейбіл» компанія вже інвестувала майже 55 млн. дол.США, що дало змогу створити понад дві тисячі робочих місць. Розширення заводу передбачає вдвічі збільшення й обсягів інвестицій, а також кількості робочих місць.

До речі, свою підтримку у залученні інвестицій в Україну та впровадженні нових сучасних технологій висловив Президент України В.Ющенко під час проведення прес-конференції після відкриття заводу. За словами начальника - Ужгородської митниці Михайла

Поради, працівниками митної установи й надалі продовжуватиметься співпраця з підприємствами, акредитованими в СЕЗ «Закарпаття», щодо дотримання ними усіх норм митного законодавства та надання допомоги при реалізації інвестиційних проектів.

Віталій Довгошей
29 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини