В ГПУ з'ясовують, хто дозволив словакам неофіційно вивезти з прикордонної смуги на Закарпатті деревини на понад 2 млн євро (ВІДЕО)

Прикордонники покривали вирубку лісів у Закарпатській області словацькою фірмою майже на 2 млн євро.

В ГПУ з'ясовують, хто дозволив словакам неофіційно вивезти з прикордонної смуги на Закарпатті деревини на понад 2 млн євро (ВІДЕО)

Про це в програмі "Вечірній прайм" на телеканалі "112 Україна" заявив на основі вилучених у Держприкордонслужбі документів головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"Підставою для проведення обшуків стало встановлення слідством об’єктивних даних протидії з боку керівництва Держприкордонслужби об’єктивному повноцінному розслідуванню у частині встановлення всіх винних осіб (щодо вирубки лісу у Закарпатській області, - ред.). У процесі розслідування нами встановлені посадові особи прикордонної служби Словацької Республіки, які сприяли проходженню техніки іноземної держави і вивезенню національного надбання України за межі держави без будь-якого оформлення. Сумарна вартість, за цінами Словацької Республіки, вивезеної деревини в кількості більше 7 тис. дерев складає до 2 млн євро, за оптовими цінами країни, куди були доставлені дерева", - зазначив він.

За словами Матіоса, під час обшуків у Держприкордонслужбі співробітники військової прокуратури знайшли цьому підтвердження. Він продемонстрував документи і зауважив, що у них зафаксовано і незаконний прохід техніки, і людей зі Словаччини, і таких документів безліч.

"Для покриття незаконної оборудки і грабунку держави було зроблено все, щоб слідство не отримало ці дані. За результатами цих даних, ми маємо чітку картину, що словацька фірма за участі великої кількості техніки та громадян іншої держави перебували на території нашої держави за потурання, або прямої команди, або сприяння з корупційними підставами на території України. За результатами чого, більше 7 тис дерев вивезено", - резюмував він.

Правоохоронні органи відкрили більше сотні справ про незаконну вирубку лісу, збиток від якої склав мільярди гривень. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні на брифінгу Києві.

Як зазначив Луценко, обшуки в Державній прикордонній службі провели для того, щоб з'ясувати, хто дав дозвіл словацьким лісорубам зайти на суверенну територію України, вирубати і вивезти ліс.

За словами генпрокурора, під виглядом робіт із прокладання кабелю зловмисники вирубали дерев на 800 тисяч доларів у 30-кілометровій зоні, а сліди від тракторів ведуть у бік словацького кордону.

Луценко також пояснив, що взяв справу про вирубку лісу в Закарпатті під контроль після того, як політав над Закарпаттям на вертольоті і побачив масштаби даної екологічної проблеми.

Як повідомлялося, 16 серпня, співробітники військової прокуратури із залученням спецпідрозділу поліції КОРД прийшли з обшуками в Адміністрацію Державної прикордонної служби України та її підрозділи в західному регіоні - Центр управління службою Чопського прикордонного загону та Західне регіональне управління ДПС України. Були вилучені документи службового характеру.

Генеральна прокуратура України повідомляла, що обшуки санкціоновані судом і проводяться в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого військовою прокуратурою Ужгородського гарнізону за фактами співучасті військових посадових осіб Державної прикордонної служби у численних незаконних рубках 7663 дерев цінних порід (ясен, дуб, бук) у прикордонній зоні України та їх подальшому збуті за кордон, чим завдано збитків державі на орієнтовну суму понад 19 млн грн.

У ДПСУ відзначають, що необхідність у проведенні обшуків не було, оскільки Держприкордонслужба співпрацює і надає всі дані, необхідні слідству.

 

19 серпня 2016р.

Теги: прикордонник, деревина, Словаччина, Матіос

Коментарі

Євген 2016-08-19 / 12:57:41
Радію, що нарешті вже будуть покарані верхівки, а не ті, кому сказали "Заплющити очі"!

Мурга 2016-08-19 / 08:20:15
Там полюбе вуха старого злодія костіва торчать, разом із синком з прокуратури

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини