До Дня Незалежності в Ужгороді "молитовно" лунатимуть пісні на слова закарпатських поетів від Петра Матія

Із тисяч народів і народностей світу лише близько двохсот спромоглися вирости в нації – створити власні держави, визнані світовою спільнотою. Серед них і Україна. Яким довгим і тернистим був той шлях для нашого народу, скільки сил і життів покладено за право мати свою національну державу! 25 років незалежності – це лише мить, незначна частина нашого минулого.

До Дня Незалежності в Ужгороді "молитовно" лунатимуть пісні на слова закарпатських поетів від Петра Матія

Ми маємо свій герб, прапор, гімн і державну мову. Проте останні роки засвідчили: не так важливо проголосити незалежність, як її зберегти і відстояти. За короткий час ми пережили безліч потрясінь, а заразом кожен громадянин відчув особисту причетність до долі країни. Майдан і Революція Гідності, відродження національної свідомості нашого народу та мужність і самопожертва його захисників дають нам всім надію, що Україна не лише встоїть у цій нерівній боротьбі, а стане міцнішою. І кожен з нас зобов’язаний докластися до цієї перемоги – хто зброєю, хто волонтерською допомогою, хто сумлінною працею в ім’я розбудови і процвітання нашої Батьківщини. 

До цієї визначної ювілейної дати готуються й артисти Закарпатської обласної філармонії: практично всі творчі колективи установи вже повернулися з відпусток і неодмінно долучаться до відзначення головного державного свята. Зокрема, народний артист України Петро Матій саме до цієї події приурочив свій сольний авторський концерт.

Один із найвідоміших і найдосвідченіших закарпатських співаків продовжує вражати не лише вокальними даними, а й молодечим темпераментом та творчим діапазоном. Соліст Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, він часто виступає і як самостійний виконавець або у складі ансамблю солістів «Гармонія» Закарпатської обласної філармонії, працює в Ужгородському музичному училищі ім. Д.Задора, пише музику, видає книжки, очолює журі кількох обласних пісенних фестивалів. Співоча кар’єра Петра Матія триває вже майже півстоліття, а голос досі не втратив сили, свіжості і рідкісної краси тембру. А коли артистові стало затісно у рамках свого звичного репертуару (закарпатські, словацькі, італійські народні пісні, романси, українська класика, оперні арії, твори закарпатських композиторів тощо), він сам почав складати пісні на слова відомих поетів краю. Серед улюблених авторів співака – П.Скунць, В.Вароді, В.Густі, Ю.Чорі, Ю.Шип, В.Кузан, В.Товтин та ін. Наразі у творчому доробку Петра Петровича – 7 музичних альбомів, 7 пісенних збірників, автобіографічна книга «Перевесла моєї долі» і безліч відпрацьованих концертів. Його голос, без перебільшення, звучав у кожнім куточку нашого краю. Не менш захоплено зустрічали талановитого закарпатця на всіх теренах колишнього Радянського Союзу та за кордоном – у Словаччині, Угорщині, Німеччині, Польщі, Франції, Італії,  Канаді. 

«Молюся за Україну» - так назвав народний артист України Петро Матій свій авторський концерт з нагоди 25-ліття Незалежності України, який відбудеться 21 серпня о 17.00 у Закарпатській обласній філармонії. Співак виконає власні пісні на слова закарпатських поетів. Зі вступним словом перед глядачами виступить письменник і культуролог Василь Габорець (саме його вірш став заголовною піснею програми). Концертмейстер – Лариса Голубєва. Ведучий – Василь Матола. У концерті також візьме участь ансамбль солістів «Гармонія» (керівник – заслужена артистка України Оксана Хархаліс). Назви пісень говорять самі за себе – «Земле моя рідна» (сл. С.Біляка), «Моє древнє, праславянське місто» (сл. П.Скунця), «Красен краю мій» (сл. В.Густі), «Село моє» (сл. В.Товтина), «Ти ніби казка» (сл. В.Кузана),  «Там, де твій народ» (сл. Ю.Шипа) та ін. Цю концертну програму артиста висунуто на здобуття Обласної премії ім. Д.Задора. Нагадаємо, Петро Матій вже тричі здобував цю престижну мистецьку нагороду. 

                                            

 

Підготувала Таїсія Грись

15 серпня 2016р.

Теги: Петро Матій, концерт, пісні, поети

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини