Золоті руки народної майстрині Єви Карабин із Нижнього Студеного (ФОТО)

У Карпатах найдовше збереглися давньоукраїнські принципи вишивання одягу. Порівняно з іншими етнічними групами, що населяють карпатський край, бойки мінімально прикрашали свій одяг і побутові речі, віддаючи перевагу функціональності, а не естетиці.

Золоті руки народної майстрині Єви Карабин із Нижнього Студеного (ФОТО)

Вишивка Бойківщини виступає досить своєрідним художнім явищем в українському народному мистецтві. В ній більше збережений давній східнослов’янський орнамент. Бойківській вишивці притаманні основні риси, які характеризують українську вишивку загалом. Вони виявляються у подібності орнаментальних мотивів і прийомів композиційної будови і колориту.

Зокрема, в бойківській вишивці широко використовуються знаки-символи, якими свої вироби оздоблювали майстри епохи Трипілля. Для бойківської вишивки характерна чітка система розміщення геометричних мотивів у вузькій стрічці, розділеній на прямокутні площини. В основі їхній лежить ромб або квадрат, які утворюють прямокутну або діагональну сітку.

Частково бойківська вишивка збереглася в гірських селах під Бескидами на Міжгірщині, що межують зі Львівщиною. Одним із таких сіл є Нижній Студений, яке ще в недалекому минулому було одним із центрів бойківської вишивки. Нині, на жаль, в силу об’єктивних і суб’єктивних причин, кількість майстринь невпинно зменшується. Молодь майже не займається традиційною вишивкою, бо не хоче, а старше покоління в переважній більшості вже не в змозі фізично.

Але є окремі ентузіасти, які не забувають і свято бережуть традиції предків, іноді навіть не усвідомлюючи цього повною мірою. До них належить й самобутня майстриня Єва Михайлівна Карабин (Кополовець) із села Нижній Студений.

Народилась 12 січня 1951 року у селі Верхній Студений у багатодітній селянській родині. Восьмирічку закінчила в Нижньому Студеному. В 1968 році закінчила Мукачівську школу-інтернат. Згодом повернулась у рідне село, працювала завідуючою клубу в селі Потік, що є присілком Студеного. З вересня 1970 року трудилася в бібліотеці у селі Верхній Студений-Буркуші. У 1976 році влаштувалася на роботу в Нижнє-Студенську сільську раду, де працювала  помічником бухгалтера. Потім – соціальним працівником в районному відділі соціального захисту до 2004 року. Того ж року вийшла на пенсію.

Вишивкою Єва Михайлівна почала займатися з 12 років. Любов до цього нелегкого ремесла їй прищепила мати, яка була вправною майстринею. Згодом вона освоїла ткацький верстат, на якому працює донині. Творчий доробок майстрині за п’ять десятиліть активної праці вражає, а її працелюбність і працездатність щиро дивує. З-під її золотих рук вийшли справжні шедеври народної творчості. Це вишивані рушники, скатертини, подушки, серветки, килими, ткані доріжки, в’язаний верхній одяг тощо. 

Вона – справжня берегиня традиційної бойківської вишивки. В орнаментах, створених майстринею, прослідковуються найбільш характерні її елементи, кольорова гама, що вирізняють її від вишивки інших етнічних груп нашого краю. Йдеться про «ромб» і «квадрат», які етнологи вважають залишками культу Сонця. Характерною є також «зірочка», що утворюється поєднанням ромбів. Кольорова гама досить стримана, в орнаментах переважають поєднання червоного й синього кольорів.

Всього, зробленого її невтомними руками, не перерахуєш. Незважаючи на поважні роки, вона й нині не сидить склавши руки, продовжує творчо працювати, займається ткацтвом, в’яже на спицях, іноді вишиває, збагачуючи своїми роботами народну культуру Закарпаття.

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

10 серпня 2016р.

Теги: вишивка, руки, Єва Карабин, майстриня

Коментарі

Ник 2016-08-26 / 13:12:50
Прекрасно! Дай їй Бог здоров'я!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини