Цього року на Закарпатті притягнуто до відповідальності 12 … працівників департаменту з питань виконання покарань

Днями відбулась міжвідомча нарада керівників прокуратури Закарпатської області, УМВС України та Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Цього року на Закарпатті притягнуто до відповідальності 12 … працівників департаменту з питань виконання покарань

Приводом для її проведення стали результати прокурорських перевірок, щодо додержання законодавства кримінально-виконавчими інспекціями Державного департаменту України з питань виконання покарань в Закарпатській області при виконанні вироків у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських та виправних робіт, а також при звільненні від відбування покарання з випробовуванням.

Протягом року на обліку територіальних підрозділів кримінально-виконавчих інспекції відділу  департаменту з питань виконання покарань в області перебувало більше 4 тис. осіб, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

Позитивним моментом є те, що у цьому році на 11% менше громадян перебуває на обліку, як засуджені до покарань не пов”язаних з позбавленням волі. Відбулося це за рахунок застосування Закону України «Про амністію» від 19.04.07. Зазначений Закон застосовано до 383 засуджених, з яких 40 жінок та 32 неповнолітні.

Основна маса засуджених отримали покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Повертаючись до прокурорських перевірок, слід зазначити, що останні засвідчили, що посадовими особами кримінально-виконавчих інспекцій при здійсненні контролю за відбуванням засудженими покарань, не пов’язаних з позбавленням волі в окремих випадках допускаються порушення Кримінально-виконавчого кодексу України та «Інструкції про порядок виконання покарань».

Виявлені також окремі порушення працівниками КВІ кримінально-виконавчого законодавства.

Непоодинокі випадки, коли посадовими особами інспекції контрольні перевірки за місцем відбування покарання та за місцем роботи засудженого, не проводяться.

Мають місце і факти безпідставного направлення матеріалів для вирішення судом питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням.

Не ведеться належним чином профілактичний облік засуджених, яким призначено додаткове покарання у вигляді заборони займати певні посади або займатися певною діяльністю. Індивідуально-профілактична робота з такими особами майже не проводиться.

У контрольних справах засуджених до такого виду покарання відсутні відповідні довідки, рапорти та інші матеріали дільничних інспекторів про проведення перевірок за місцем проживання засуджених.   

На ці та інші зауваження та порушення, в.о. прокурора області Анатолій Петруня, вимагав пояснення у керівників цього відомства.

Останні визнали допущенні помилки у роботі. Головний спеціаліст з діяльності кримінально-виконавчої інспекції відділу  державного департаменту України  з питань виконання покарань в Закарпатській області Михайло Соханич пояснив свою позицію і бачення виправлення недоліків та окреслив основні проблеми при виконанні покладених на їхню службу завдань.

Зокрема, за його словами, нерідко перед підлеглими постає проблема виконання покарання, коли судді виносять вироки, виконати які практично не можливо. Адже сам вирок не відповідає санкції статті по якій засуджено людину.

На це Анатолій Петруня запропонував при виникненні таких проблем негайно повідомляти прокурора, щоб скасовувати вирок, як незаконний.

Також Михайло Соханич зазначив, що як не прикро, але серед працівників департаменту цього року 10 чоловік притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а 2 - до кримінальної (за одержання хабара).

Викликає занепокоєння  прокуратури і неналежне виконання вимог закону та низький рівень роботи співробітників ВДСБЕЗ деяких райвідділів міліції, які практично самоусунулися від участі у здійсненні контролю за виконанням вироків стосовно осіб, яким заборонено займати посади, пов’язані з матеріальною відповідальністю або виконанням організаційно-розпорядчих функцій.

Відсутність належної взаємодії кримінально-виконавчих інспекцій з органами внутрішніх справ під час виконання ними покарань, не пов’язаних з позбавленням волі зафіксовано також прокурорами міста Ужгорода, Виноградівського, Воловецького, Іршавського, Міжгірського, Мукачівського, Рахівського районів, та Берегівським і Ужгородським міжрайонними прокурорами.

Недотримання дільничними інспекторами міських та районних відділів органів внутрішніх справ вимог чинного законодавства та низький рівень профілактичної роботи із засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі сприяє вчинення вказаною категорією осіб повторних злочинів.

Про це говорить той факт, що у поточному році поставленими на облік кримінально-виконавчих інспекцій осіб, 35 скоїли нові злочини. 

У підсумку міжвідомчої наради Анатолій Петруня дав кожному учаснику висловитися з приводу налагодження належної взаємодії між органами прокуратури, кримінально-виконавчими інспекціями та органами внутрішніх справ області по виконанню вимог кримінально-виконавчого законодавства.

Він зазначив, що сьогодні нам не обійтись без здійснення  скоординованих заходів щодо попередження злочинності серед осіб, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
28 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 1
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
» Всі новини