В Ужгороді обговорювали регіональну платформу розвитку місцевого самоврядування в контексті децентралізації (ФОТО)

Робоча зустріч міських, сільських голів і народних депутатів у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID, відбулася сьогодні в міській раді Ужгорода.

В Ужгороді обговорювали регіональну платформу розвитку місцевого самоврядування в контексті децентралізації (ФОТО)

Обговорювали регіональну платформу розвитку місцевого самоврядування щодо основних питань і проблем змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Учасники дискусії відзначали, що децентралізація потужно стартувала на державному рівні, однак суттєво загальмувала саме на Закарпатті, у нашій області не прийнято Перспективний план формування територіальних громад, створено лише дві об’єднані громади, тоді як, наприклад, на Тернопільщині – майже 3 десятки. Відтак Закарпаття у порівнянні з цією областю не отримало щонайменше 120 мільйонів гривень з держбюджету на проекти розвитку, а це гроші, які були б вкладені в дороги, школи, охорону здоров’я тощо. Чималі суми надають для об’єднаних громад і різні міжнародні проекти, наша ж область наразі на них претендувати не може.

Нардеп Роберт Горват представив десяток законопроектів, які б мали рухати децентралізацію, надавати переваги об’єднаним громадам, стосуються повноважень місцевих органів влади, фінансування, зарахування податків, питань розпоряджання земельними ресурсами тощо. Вони пройшли перше читання у Верховній Раді України і, є сподівання, будуть прийняті вже у вересні-жовтні.

Народний депутат Василь Петьовка відзначив, що на рівні центральної влади є чітке і тверде слово: проводиться об’єднання – надається фінансування, а немає об’єднання, то й гроші не дають. Тому якщо на якихось нижчих ланках іде блокування децентралізації, то вже час називати прізвища конкретних посадовців, які гальмують процес.

Учасники зустрічі просили народних депутатів не підтримувати законопроекти, які мають на меті забрати у місцевих бюджетів відрахування з надходжень від сплати акцизного податку, бо вони зараз суттєво підтримують громади, особливо сільські бюджети. Зазначали, що місцеві ради повинні отримувати певний відсоток від усіх податків і зборів.

Дискутували і про роль майбутніх префектів, наголошували, що важливо, аби працювали голови і рад, і виконкомів, щоб не було одноособової влади, а також не просто змінили «вивіски» замість голів обласних, районних адміністрацій. Акцентували і на донесенні до людей інформації про те, які фінансові вигоди і перспективи втілення проектів, поліпшення для кожного мешканця дає об’єднання громад.

Міський голова Тячева Іван Ковач, який керує однією з об’єднаних громад Закарпаття, запросив приїхати, подивитися, поспілкуватися безпосередньо в селах, наскільки змінилося до кращого життя людей.

Виступаючі наголошували, що потрібно домагатися прийняття вже у вересні на сесії Закарпатської обласної ради Перспективного плану формування територіальних громада Закарпаття. Домовилися, що попередньо вже в перших числах першого осіннього місяця, ініціюють більш широке зібрання за участю керівників області, депутатів обласної ради і ширшого кола депутатів Верховної Ради, щоб спільно досягти консенсусу про прискорення процесів об’єднання в нашій області.

За методикою Кабміну ідеться про створення 38 об’єднаних громад на Закарпатті, однак експерти оптимальними бачать 53. Серед умов, які висувають наші краяни, також гарантії територіальної цілісності областей під час процесів адміністративно-територіальних змін і не включення до змін у Конституції в цьому контексті будь-яких положень про жодну особливість статусу Донбасу.

Учасники зустрічі прийняли рішення за результатами зібрання підготувати звернення до Кабміну, Адміністрації Президента, кожного народного депутата України, хто пов’язаний із Закарпаттям і кожного депутата обласної ради, акцентували на необхідності спільними зусиллями розпочати активне об’єднання громад нашого краю.

28 липня 2016р.

Теги: самоврядування, децентралізація, Василь Петьовка

Коментарі

Михайло 2016-07-28 / 21:26:42
Ужгородському 500-гривньовому не мішало б повчитися у Петьовки, Ковача, і навіть у Кащука,... а то його цікавит лиш маршрутки і дерибан землі, на Ужгород і ужгородців забив

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини