Юні закарпатські орієнтувальники привезли нагороди з Grand Prix Polonia (ФОТО)

У перші дні липня польське місто Ярослав стало європейським центром спортивного орієнтування: понад тисячу спортсменів-орієнтувальників з 33 країн континенту, а також з Австралії у навколишніх лісах розігрували нагороди міжнародних змагань Grand Prix Polonia - 2016 та юніорського чемпіонату Європи.

Юні закарпатські орієнтувальники привезли нагороди з Grand Prix Polonia (ФОТО)

На Grand Prix Polonia стартувати міг кожен. Тут були дистанції для дітей і дорослих, для новачків і професійних спортсменів. Спортсмени змагалися на тих самих місцевостях, що й учасники чемпіонату Європи, на подібних трасах, використовуючи ті ж самі карти і контрольні пункти.  

Три дні учасники розв’язували хитросплетіння карпатського передгір’я, відшукуючи КП серед численних ярів і долинок вкритих густим лісом. Вираз про те, що для досягнення успіху треба зберігати холодну голову, цього разу сприймався у буквальному сенсі. Адже температура була 32°С в тіні (змагання розпочиналися у полудень) і нестерпна спека, та гроза зі зливою другого дня, стали додатковим випробуванням фізичної і психологічної готовності спортсменів. 

Серед призерів цих змагань були й закарпатці: учениця мукачівської гімназії Катерина Цепурдей впевнено перемогла в категорії дівчат, не старших 12 років, на двокілометровій дистанції та була третьою на трасі удвічі коротшій, а її молодший брат Владислав фінішував з другим результатом у фінальний день змагань. 

Та все ж таки головною подією тижня спортивного орієнтування у Ярославі стало проведення Європейського чемпіонату серед юніорів (спортсменів 16-18 років). Подібні змагання розігруються з 1990 року (тоді вони називалися Кубком Європи). До сучасної формули перейшли одинадцятьма роками пізніше. Дебют української збірної відбувся 1993 року у Чехії, там же мукачівець Вячеслав Мухідінов й виборов перші для нашої країни медалі. З тих пір близько двох десятків українців підіймалися на подіум, були серед них і закарпатці: у 1995-му призером естафетних змагань став Володимир Прокопець, а у 2000-му та 2001-му роках юніорськими чемпіонами континенту були Андрій Харченко у спринті та Сергій Бабич в естафеті (всі – вихованці Мукачівського КСО “Товариш”).    

На цьогорічній першості чемпіонські титули на довгій дистанції вибороли: серед 16-річних – Лотта Еерола з Фінляндії та Мельте Паульсен з Данії, серед 18-річних спортсменів – полька Зузана Моравска та чех Даніел Вандас. 

У три-етапних естафетах фіни перемогли і серед хлопців, і серед дівчат у старшій групі, а в молодшій (серед 16-річних) “золото” здобули збірні Франції (Ч-16) та Угорщини (Ж-16). 

Останній комплект нагород учасники європейського чемпіонату розіграли на спринтерських дистанціях, що були прокладені в історичному центрі Ярослава. Тут найспритнішими виявилися француз Гілем Еліас  (М-16) і Інка Нурмінен з Фінляндії (Ж-16), норвежець Каспер Фоссер (Ч-18) та полька Кінга Кролік (Ж-18). Про високі фізичні кондиції чемпіонів-орієнтувальників говорить такий факт: вже за тиждень Кінга Кролік стартуватиме на юніорському легкоатлетичному чемпіонаті континенту в бігу на 2000 м з перешкодами (на сьогодні в неї один з кращих результатів сезону в Європі на цій дистанції). 

Загальнокомандну перемогу виборола збірна Фінляндії, до чільної шістки увійшли також чехи, угорці, швейцарці, поляки і французи. 

А що ж українська юнацька збірна? На довгих дистанціях кращими серед наших у своїх вікових категоріях були Фея Цивільська з Херсону (24 місце у Ж-16), киянин Денис Войтаник (33 місце по Ч-18), Поліна Котляр з Луганщини (39 місце в Ж-18) та полтавчанин Михайло Піддубний (43 місце по Ч-18). Трохи кращими були результати у спринті: на високому 7 місці серед 97 учасників фінішував кримчанин Микита Звягін (Ч-16), 14-ю – киянка Марія Тимощук (Ж-18), 46-ю – Поліна Суркова з Харкова (Ж-16) та лише 80-м – представник Київщини Дмитро Куцан. В естафетах українці фінішували на шостому (Ч-16), дев’ятому (Ж-16), п’ятнадцятому (Ч-18)  і шістнадцятому (Ж-18) місцях, тож й у командному заліку наша збірна опинилися лише на 17-й позиції.

Втім про Україну на чемпіонаті згадували. Змагання проходили на картах створених львівськими картографами Богданом Страмиком і Орестом Котило. А голова оргкомітету чемпіонату Станіслав Лешніцкій особливо відмітив злагоджену роботу служби дистанції, яку очолював екс-львів’янин Костянтин Маясов, а провідні ролі при постановці трас виконували майстри спорту України Роман Чепіль (кандидат технічних наук, науковий співробітник одного з НДІ Академії наук України), Ярослав Пажух і Сергій Бабич.  

Наступного року у польському Вроцлаві проходитимуть Всесвітні ігри представників не олімпійських видів спорту.

Ніна Расчупкіна, фото з сайту змагань

09 липня 2016р.

Теги: орієнтування, Цепурдей, Польща

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини