Закарпатки довірили Фейсбуку свої історії сексуального насильства (ВІДЕО)

#Я не боюсь сказати — флешмоб, який вчора вранці розпочала в соцмережах Анастасія Мельниченко. Дівчина відверто і в деталях розповіла про пережите насильство. Більшість випадків мають сексуальний підтекст

Закарпатки довірили Фейсбуку свої історії сексуального насильства (ВІДЕО)

«Я хочу, аби сьогодні говорили ми, жінки. Аби ми говорили про насильство, яке пережила більшість з нас

Мені 6-12 років. До нас приїздить родич. Він любить посадити мене собі на коліна. В якийсь момент, коли я вже стала підлітком, він хоче поцьомати мене в губи. Я обурююся і тікаю.

Мені 13 років. Я йду по Хрещатику, Раптом дядько, що іде назустріч, різко хапає мене між ніг. Далі відпускає мене і йде спокійно далі. 

Мені 21. Я розійшлася з психопатом. Він фоткає мене голу і грозиться викласти знімки в інтернеті.

Чи задумувалися чоловіки, як воно: виростати у атмосфері, коли до тебе ставляться як до м'яса? Ти нічого не зробила, але кожне вважає себе в праві тебе трахати і розпоряджатися твоїм тілом.»

Цей допис дав потужний поштовх українкам – за добу в соцмережах сотні постів, в яких жінки діляться часом шокуючими історіями про згвалтування і сексуальне насильство.

Мені 8. Мені 8. Я вертаюсь зі школи додому, викликаю ліфт, в останній момент в ліфт затесується пацанчик років мабуть 25ти. він везе мене ліфтом на останній поверх будинку де ми жили, потім тащить на горище і там ґвалтує.

Якби всі жінки, що пережили сексуальне насильство вийшли сьогодні на вулицю в червоному – земля б виглядала кривавою плямою.

Поділися хай не такою страшною, але неприємною історією згодилась й ужгородська журналістка Ярина Денисюк. Тиждень тому в громадському транспорті, в тісному автобусі дівчина відчула на собі чоловічу руку. Тоді подумала – може випадково, через тисняву, та ситуація повторилася.

Ярина Денисюк, журналістка:

Сьогодні це повторилося, я бачу, що це та сама людина, той чоловік. І я вже бачила, що він іншу дівчину чіпав за сідниці. То я вже впевнена, що він цим займається систематично. Потім до мене стала інша дівчина – він повернувся назад і я вже стою і бачу, що він до неї руку тягне. Він чіпав її за попу рукою. Гладив. Минулого разу він і мені пробував гладити руку. А взагалі він не тільки до попи ліз.

Дівчина впевнена, саме з таких, на перший погляд не крикливих, але не приємних ситуацій і починається вседозволеність для збоченців.

Ярина Денисюк, журналістка:

Я думаю, що страшне починається з малого. Бо такий дядько як цей буде їздити в автобусі, йому нічого не буде. Він відчує вседозволеність і він може маленьких дівчаток чіпати. Добре я можу це пережити, а якась 14-ти річна дівчинка може сприйняти це психологічно важко і її може це травмувати. А може він відчує, що таке можна робити і далі ловити десь цих дівчат.

Психотерапевт Дмитро Чамара каже, те, що українки почали говорити про ці речі – вкрай важливо. Такі акції зможуть вберегти і підтримати психіку багатьох.

Дмитро Чамара, психотерапевт:

Якщо жінка пережила побутове насильство, насильство в родини чи згвалтування, то вона стикається з соромом чи виною і це ті почуття, що заважають їй говорити. Вона блокує. І всі переживання заганяються в середину. Жінці здається, що вона один на один з проблемою. Це найбільша проблема. Найважливіше не мовчати і говорити.

Пережите згвалтування чи не здорові пестощі в дитинстві, можуть поламати людині все життя. Вона може замкнутися і нікому не довіряти.

Дмитро Чамара, психотерапевт:

Якщо жінка замикається в неї може виникнути думка, що з нею щось не так. Тоді це одні з найбільших переживань. Вона мовчатиме і буде думати, що сама винна – це я винна, я не відмовила насильнику, я не відстояла. Жінка може сильно через це мучитись. Тому перше, як я і казав – треба про це говорити, треба в цьому розбиратися.

Через сексуальне насильство до патрульних Ужгорода й Мукачева звертаються не надто часто. Поширенішими є сімейні чвари на побутовому грунті. Як правило, насильством закінчуються сварки на не тверезу голову.

Ернест Завадський, речник патрульної поліції Ужгорода і Мукачева:

Спостерігаємо негативну тенденцію. Загалом гіршою вона не стає. Такі факти мають місце разів 3-4 на 2 тижні це 100 %. Трапляються виклики в яких ідеться про насильство. Здебільшого – це щось не поділили. Звичайно грає роль стан алкогольного сп’яніння. Коли в результатах таких посиденьок маємо побиття, насильство і навіть летальні випадки.

З початку року в області розпочато всього 7 кримінальних проваджень по згвалтуваннях і задоволенню потреб неприроднім шляхом. Хоча фахівці кажуть, що ця цифра в рази більша. Просто це та тема, про яку воліють не говорити, відповідно і в поліцію не заявляти. А от психологи і психіатри закликають говорити навіть про найменші прояви агресії і сексуальних домагань.

06 липня 2016р.

Теги: сексуальне насильство, зґвалтування

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини