Нацполіція звинуватила російських власників "Закарпаттяобленерго" у привласненні держкоштів

Йдеться про привласнення державних коштів службовими особами компанії «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» та інших підконтрольних їм підприємств в особливо великих розмірах

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 9 червня, Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №12015000000000114 від 11.03.2015 за фактами привласнення держкоштів службовими особами компанії «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» та інших підконтрольних їм підприємств в особливо великих розмірах.

Як зауважується в документі, під час досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» (фактичні власники громадяни Росії) та підконтрольних їм підприємств (ПАТ «Київобленерго», ПАТ «Житомиробленерго», ПАТ «Закарпаттяобленерго», ПАТ «Кіровоградобленерго», ПАТ «Одесаобленерго», ПАТ «Херсонобленерго», ПАТ «Рівнеобленерго», ПАТ «Чернівціобленерго», ПАТ «Хмельницькобленерго») здійснюється розкрадання бюджетних коштів шляхом вилученням частини власного капіталу на користь інших ліцензіатів та підприємств - підрядників для безоплатної компенсації витрат, понесених обленерго по забезпеченню діяльності на ринку електроенергетики, у ході формування та виконання інвестиційної програми (детальніше – читайте нижче).

Нагадаємо, серед бенефіціарів російської VS Energy називають Олександра Бабакова (був, до речі, віце-спікером Держдуми РФ – на фото), Михайла Воєводина; Євгена Гінера. Ця група – найбільший приватний гравець на енергетичному ринку України після ДТЕК Р. Ахметова.

У жовтні 2015 року агентство «ЛігаБізнесІнформ» повідомляло, що МВС відкрило два кримінальних провадження щодо VS Energy. Одне з них щодо «штучного заниження прибутку, що привело до недоотримання державою коштів у вигляді податків і дивідендів». Причому в провадженні «фігурують в т.ч. прізвища кінцевих бенефіціарів». Один з учасників ринку висловлював думку, що проблеми групи можуть бути пов’язані в т.ч. з «стимулюванням» продати частину активів.

У лютому поточного року глава Фонду держмайна України в інтерв’ю «Економічній правді» прогнозував, що VS Energy не братиме участі в приватизації українських обленерго. При цьому він не виключав, що «вони в продажі стоять».

Як писав Finbalance, наприкінці 2015 року «Альфа-банк» та VS Energy домовилися про реструктуризацію боргів на 70 млн дол.

Витяг з ухвали Печерського райсуду м. Києва від 09.06.2016:

«Відповідно до порядку формування інвестиційної програми ліцензіатів з передачі та постачання електроенергії, затвердженої постановою НКРЕ №1627 від 13.12.2012 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.01.2013 за № 20/22552, інвестиційна програма - це план (комплекс зобов`язань на конкретний період, джерела фінансування, графіки виконання) використання коштів (капіталовкладень) та витрат у структурі тарифів на передачу і постачання електроенергії за регульованим тарифом для підвищення рівня надійності основних фондів ліцензіатів (обленерго).

Ліцензіат зобов`язаний використовувати кошти, визначені як джерело фінансування інвестиційної програми, виключно на її виконання відповідно до графіків, визначених цією програмою.

Службові особи ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» та підконтрольних їм обласних енергогенеруючих компаній з метою зміни структури обґрунтованих витрат ліцензіата (операційних витрат та витрат з прибутку) на здійснення ліцензованої діяльності, що групуються за економічними елементами і на основі яких в наступному розраховуються та затверджуються тарифи, при складанні відповідних інвестиційних програм, зазначаються недостовірні дані щодо зобов`язань підприємств - ліцензіатів із заниженням технологічних та понаднормових витрат електричної енергії за результатом реалізації інвестиційної програми.

За вказівками службових осіб ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», підприємства-ліцензіати надають неправдиву інформацію щодо обсягів необхідних інвестицій, виходячи з технічного стану основних фондів та інших активів ліцензіата.

При цьому, під час проведення конкурсних торгів, в рамках виконання відповідних інвестиційних програм на впровадження заходів зі зниження витрат електричної енергії та проведення будівельних робіт і переоснащення підприємств, вищевказаними службовими особами створюються штучні умови для перемоги афілійованих суб`єктів господарської діяльності, що в подальшому призводить до придбання товарів та послуг за завищеними цінами та неналежної якості.

Так, використовуючи низку підрядних підприємств, до актів виконаних робіт вносились відомості, що фактично не відповідали стану виконання робіт та надання послуг, а саме: ТОВ «Фірма «Релеекспорт», ВГФ «СПМК-516 ЛТД», ТОВ «Торговий дім Одеського кабельного заводу «Одесакабель», ТОВ «НІК-Електроніка», ТОВ «Елмер», ПАТ «Електро», ТОВ «Одеська мехколона № 10», ТОВ «ПЕК», ТОВ «ТКБР Стріла», ТОВ «Електра», ТОВ «Техкомплект», ТОВ «Релеекспорт», ПП «Тювик», ПП «Елко», ПП «Техкомплект», ТОВ «ЧЕСМ», ТОВ «НІК», ПП «Альянс-Маркет», ТОВ «АККУ-Енерго», ТОВ «Еней-Пласт», ТОВ «Закарпатенергокомплект», ТОВ «Елітар», ПП «Електра», ТДВ «Білгород-Дністровська Механізована Колона № 26», ТОВ «-Українська Енергетична Компанія-», ТОВ «НІК-Електроніка», ТОВ «Житомиренергобуд», ТОВ «СД Енергопласт», ПП «Промелектромонтаж», ТОВ «Елмер», ТОВ «БК «Укрбудсервіс», ПП «Акра Голд», ТОВ «Комплекселектромонтаж», ТОВ «Укрспецбуд1», ТОВ «Електро-Буд», ТОВ «Техресурс-1», ТОВ «БК «Технорембуд», ТОВ «Еллін», ТОВ «Вектор-Капітал», ТОВ «Енергомережі», ТОВ «Профі-Лайт», ТОВ «Електрік Груп», ТОВ «ЕК «Система», ТОВ «Укрспецтехніка-57», ТОВ «Енергобуд-СПМ», ПП «Ферумбуденерго», ТОВ «Кем Сервіс», ТОВ «Мережі та Системи» надавали послуги за завищеними цінами та фактично не виконували частину робіт, які в подальшому відображалися у формах КБ-2В та КБ-3.

Частину грошових коштів, вказані підприємства перераховували за удаваними правочинами на розрахункові рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «ЕКСТЕ», ТОВ «Рестрой», ТОВ «Торгівельно-будівельна компанія «Буделектрокабель», ТОВ «КЕТЗ», ТОВ «Промсервіс компані», ТОВ «Маркосс», ТОВ «ТК «Київська брама», ТОВ «Санпромінвест», для переведення у готівку, виведення з документального обігу та розподілення між учасниками протиправного механізму.

Вказаний механізм, в свою чергу, дозволяє змінювати структуру обґрунтованих витрат ліцензіата на основі яких розраховуються та затверджуються тарифи на передачу і постачання електричної енергії.

Також, у вище вказаній протиправній діяльності можуть бути задіяні інші підконтрольні службовим особам ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» підприємства, а саме: ТОВ «Східно-європейська готельна компанія», ТОВ «Севастопольська генеруюча компанія», ПАТ «Українська інноваційно-фінансова компанія», ТОВ «Українська інноваційно-фінансова компанія», ТОВ «НАК ПЛЮС», ТОВ «Енергобудпроект-3», ТОВ «Енергобудпроект-1», ТОВ «Перспективні Інвестиційні Програми», ТОВ «Інженерні мережі», ТОВ «Служба технічного контролю», ТОВ «ФК-ЗБЕРІГАЧ», ТОВ «Прем`єр-Гольф-Клуб», ТОВ «Компанія з управління активами «Реноме-2008», ТОВ «Венчурні Інвестиційні Проекти», ДП «ЛД-Україна», ТОВ «ОЛСТАР ХОСПІТЕЛІТІ ГРУП (ЮНІОН)», ТОВ «Незалежна Інвестиційна Агенція», ТОВ «Нова Фінансова Компанія», ТОВ «Паритет-П», ТОВ «СЛУЖБА ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ», ТОВ «УІФК-Волинь», ТОВ «Центр Управління Проектами - Буча», ТОВ «Нова Фінансова Компанія», ТОВ «Інвестконцептгруп», ТОВ «Охоронна Фірма «ЕСКАЛАДА», ТОВ «Інвест Брок», ТОВ «Ірпінь-Бупроект-Плюс», ТОВ «Будінвест - ЛД», ПАТ «Готель «Ореанда», ПАТ «Готель «Премєр Палац», ТОВ «Готельний комплекс «РУСЬ», ТОВ «Мунлайт ІСТ», ТОВ «Реноме Енерголайн», ПАТ «Південна Генеруюча Компанія», ПП «Індастрі-2007», ТОВ «ЕНЕРГО-ТРЕЙД», ТОВ «Комплектенергопоставка», ТОВ «Енергокомплект», ТОВ «Перший Адміністратор Пенсійного Фонду», ТОВ «Універсальна Стратегія Розвитку», ТОВ «НАК ПЛЮС», ТОВ «КАРБОН МЕНЕДЖМЕНТ», «Всеукраїнське об`єднання організацій роботодавців у галузі електроенергетики», ТОВ «Будівельна фірма «КОНТУР-М», ПАТ «Закритий Недиверсифікований Венчурний Корпоративний Інвестиційний Фонд «Енергетичний», ТОВ «ЗПІ ІНТЕРНЕШЕНЛ (ЮКРЕЙН) ЛІМІТЕД»

 

04 липня 2016р.

Теги: Закарпаттяобленерго, ВС Енерджі Інтернешнл Україна

Коментарі

ната 2016-07-06 / 08:01:57
Чом кацапи володіють нашою енергетикою. Не дивно що війолові відключення.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини