Закарпатські лялькарі завершать 35-ий театральний сезон виставою "Дід Кузьма та юрба"

Цієї неділі, 3 липня, улюблений дітлахами мистецький колектив – Закарпатський академічний обласний театр ляльок – закриває черговий, але й особливий театральний сезон, що був насиченим цікавими для глядачів і знаковими для "Бавки" подіями.

Закарпатські лялькарі завершать 35-ий театральний сезон виставою "Дід Кузьма та юрба"

Відкрили сезон 30 серпня торік прем’єрою вистави "Співоче поросятко" Сергія Козлова (режисер – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова). Історію про Поросятко, яке жило-було у баби Одарки та полюбляло співати – майстерно втілили актори Світлана Кобзиста, Юлія Чеховська, Микола Карпенко та Олександр Бєліков. До слова, саме за виконання головної ролі у цій виставі актриса Юлія Чеховська була удостоєна звання "Лауреат обласної премії ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв" у номінації "Найкраща акторська роль у виставі для дітей". 

Мовлячи про відзнаки, колектив також пишається, що наприкінці минулого року провідній актрисі театру Світлані Кобзистій присвоєно звання "Заслужений артист України". 

Яскравою подією жовтня в Ужгороді став XV-ий Міжнародний фестиваль театрів ляльок "Інтерлялька", що на кілька днів перетворив площу Театральну на середньовічне місто майстрів, а у фойє театру було представлено неймовірну виставку ковдр для ляльок – колекція складалася з експонатів від рукодільниць із різних країн.

Мистецтво сучасного театру ляльок демонстрували лялькарі з Болгарії, Словаччини, Угорщини та різних областей України. Крім професійних колективів, свою творчість презентували студенти театральних вишів Києва та Харкова, активну участь у дійстві брали і студенти Ужгородського коледжу культури і мистецтв, що стало для молоді важливим уроком майстерності на шляху до професіоналізму.

За результатами фестивалю Закарпатський академічний обласний театр ляльок переміг у номінації "Найкраще режисерське втілення" з виставою "Тричі славний розбійник Пинтя" Олександра Гавроша (режисер Олег Жюгжда, Білорусь). 

Оскільки для більшості малих глядачів перше побачення з театром ляльок відбувається у святковий новорічний період, актори "Бавки" рік у рік захоплюють глядачів новими тематичними постановками. Цьогоріч – театралізованою інтермедією "Свято Миколая", інтерактивними виставами "Справжня піратська історія" та "Подорож у Новий рік", які продовжувалися феєричними костюмованими дитячими концертами.

Унікальною подією у театральному житті краю став випуск книги "Театр граючої ляльки Срібної землі" – до 35-річчя "Бавки". Презентували книгу в Міжнародний день лялькаря, 21 березня. Це перше помітне видання про минуле і сьогодення талановитого мистецького колективу, історію проведення унікального фестивалю "Інтерлялька", персоналії творчих працівників, подорожі колективу, його репертуар. Примітно, що не так давно книгу відзначили на обласному конкурсі "Фест-книга" в номінації "Видання з мистецтвознавства".

Крім того, наприкінці березня відбулося урочисте святкування 35-річчя створення Закарпатського академічного обласного театру ляльок. Працівники колективу одержали численні відзнаки та привітання від друзів і колег із різних країн.

Безумовно, обличчям кожного театру є репертуар. У "Бавки" він нині налічує майже півсотні вистав. Найкращі з них живуть роками – адже покоління малих глядачів змінюється кожні три-чотири роки, і, дбайливо збережені, відреставровані та відновлені, вистави з "золотого фонду" знову оживають на сцені, не втрачаючи актуальності. Цьогоріч, приміром, цілком оновили чудову виставу "Сніговички та сонечко" О.Веселова (режисер – заслужений артист України Олександр Куцик).

Один із основних напрямків роботи театру ляльок цього сезону – це практична реалізація знакового Міжнародного проекту "Мандрівні ляльки", у якому беруть участь театри ляльок Закарпатської області та Кошицького краю Словаччини. За умовами проекту, закарпатцям належало підготувати спільну театральну постановку, що ввійде в репертуари обох театрів. П’єсу "Чарівна повітряна куля" створили словацький режисер Павол Угер та драматург Іван Согел. Художником-постановником вистави є сценограф Ольга Філончук (м.Київ), автором музичного оформлення – Олександр Ухач (м.Ужгород). Вся матеріальна частина постановок для української та словацької сторони виготовлена в майстернях Закарпатського академічного обласного театру ляльок. 

У реалізації української частини театрального проекту задіяні актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок Олена Пишка, Юлія Чеховська, Микола Карпенко, Андрій Опіок та Дмитро Малий, асистент режисера – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова. 

Проект не має аналогів, тож не дивно, що на шляху його реалізації виникали і труднощі, та все ж робота йшла за всіма узгодженими планами і термінами під керівництвом директора театру Мирослава Петія. Зараз триває презентація вистави у місцях, із якими пов'язаний сюжет. В Ужгороді ж прем’єра спільної словацько-української вистави "Чарівна повітряна куля" відбудеться вже на початку наступного театрального сезону – 10 вересня.

Паралельно з роботою над новими творчими проектами, репетиціями і постановками, колектив повсякденно працює на стаціонарі, виїздах та гастролях, обслуговуючи широке коло глядачів по всій області. Не забуває і про знедолених дітей, показуючи благодійні вистави та надаючи можливість безкоштовного відвідання театру сиротам і дітям із малозабезпечених сімей, дітям із особливими потребами, дітям переселенців із зони АТО й ін. Зокрема, до Міжнародного дня захисту дітей лялькарі підготували низку доброчинних заходів, якими охопили дитячі будинки, інтернати, спеціалізовані дитячі заклади – за підтримки меценатів.

Вже декілька років поспіль при театрі ляльок працює дитяча театральна студія "Бавка" (керівник – Елла Григор’єва). Поряд із професіоналами, діти беруть участь в обласних, загальноміських святах і театральних акціях. Наприкінці травня відбувся підсумковий перегляд робіт юних акторів – вистава-концерт "Мистецтво маленьких кроків".  Крім того, проводилась творча і виховна робота, підготовлена цікава театралізована програма з дітьми ромської національності з благодійного фонду "Благо" (С.Кобзиста і Л.Кривчик).

Важливим аспектом творчої роботи колективу лялькарів є участь у форумах і фестивалях. Так, у травні на запрошення представників Самоврядування українців Будапешта театр виступив перед юними українцями Угорщини з виставою "Підкова на щастя" за мотивами казок Івана Франка. Долучився театр і до ХVІI Міжнародного фестивалю етнічних театрів національних меншин України, країн СНД та Єврорегіону "ЕТНО-ДІА-СФЕРА" в Мукачеві, презентувавши надзвичайно цікаву виставу "Коняги" Ради Москови. А місяць тому на Міжнародному фестивалі лялькових театрів "VIRVAR" у Словацькому місті Кошиці закарпатці резонансно презентували виставу "Чарівна повітряна куля" мистецького проекту "Мандрівні ляльки", після чого колектив вирушив і до Львова для участі у ювілейному X Міжнародному фестивалі театрів ляльок "Золотий Телесик" із виставою "У нашім раї на землі. Дитячий Кобзарик"  за творами Т.Шевченка, що була високо оцінена критиками.

Отже, до закриття 35-го сезону колектив прийшов із немалими здобутками, але театральний процес – безперервний і наразі вже триває підготовка до наступного сезону, відбуваються репетиції, готуються декорації та ляльки для майбутньої вистави.

Завтра ж, на закриття 35-го театрального сезону, актори зіграють балаган-мюзикл "Дід Кузьма та юрба" Олександра Кузьміна. Початок об 11.00 та 13.00.

Ніна Малишка, театрознавець

02 липня 2016р.

Теги: театр, лялькарі, сезон

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини