Унікальна енциклопедія Закарпаття може бути завершена вже через 2 роки

Є на Закарпатті люди, які майже непомітні для широкої громадськості, а поміжтим роблять дуже важливі справи. Часом важливіші за ті, котрі світяться з газетних шпальтта голубих екранів. До таких «невидимок» належить і Степан Пеняк, якому цієї осені виповнилося 80 років.

Корінний ужгородець, який виріс на власному хуторі «Пенякова тоня». Випускник Ужгородської вчительської семінарії. Педагог. Історик. Директор Закарпатського краєзнавчого музею в часи його найбільшого розвою. Археолог, дослідник ранньослов'янського періоду Закарпаття. Автор багатьох наукових праць. Художник-аматор.

Своє 80-річчя учений зустрів звично - на робочому місці. Уже понад десять літ він очолює роботу над фундаментальною працею «Звід пам'яток історії та культури Закарпатської області». Цей масштабний проект задумувався ще в часи СРСР. Ідея - зафіксувати всі пам'ятки матеріальної культури на одній шостій частині планети. Але розпад Радянського Союзу не дозволив втілитися задуму.

Тоді за «Звід пам'яток» узялася незалежна Україна. На Закарпатті редакційну групу очолив Степан Пеняк. А роботу треба було виконати колосальну. Адже йшлося про фіксацію всіх пам'яток - архітектурних, історичних, художніх і навіть природних. Кожна з них докладно описана спеціалістами, більшість мають фотографії чи схеми. Масштабний проект на такий кшталт колись здійснили в 26-ти томах «Історі міст і сіл України», але там було забагато ідеології й радянського часу.

Увесь велетенський обсяг робіт ліг на плечі вже немолодого історика та його кількох помічниць. Та й навіть цей мікро-колектив украй слабо фінансували, практично урізавши гонорари за статті чи фото. Хай там як, та на сьогодні зроблено 75%. Об'ємна книжка обсягом понад тисячу сторінок вже вимальовується.

Отож маємо на Закарпатті понад півтори тисячі пам'яток. З них третина - археологічних, третина - історичних, решта -архітектурних, природних та монументального мистецтва. У томі буде вміщено понад 800 фотографій. Там висвітлять усі 603 населенні пункти області. Серед авторів енциклопедії -понад півсотні відомих науковців.

Окрім того, будуть ґрунтовні загальні розвідки про всі чотири розділи - археологію, історію, монументальне мистецтво й природні пам'ятки. Будуть подані іменний і географічний покажчики, що значно полегшить роботу з пошуком потрібної етапі. До речі, стаття «Зводу» - це не один-два абзаци, а коротке дослідження, обсягом від півсторінки до двох-трьох.

Книжки на такий кшталт не мають не тільки наші найближчі сусіди - словаки чи угорці, а й австрійці, італійці чи французи. Хто тримав у руках два перші томи «Зводу пам'яток Києва», той розуміє грандіозність цього проекту в масштабах усієї України.

Степан Пеняк твердить, що за нормального фінансування та

уваги влади «Звід пам'яток історії та культури Закарпатської області» можна видавати вже через два роки. Роботу ускладнює те, що останнім часом відкривається чимало пам'ятників, меморіальних таблиць, про які укладачі довідуються хіба з преси. А часто про них узагалі ніде не згадується.

Степан Пеняк і на 81-му році іде до свого робочого кабінету. Опанував комп'ютер, бо без нього нині ніяк. Паралельно зі «Зводом» працює над ще однією фундаментальною працею - про історію археології Закарпаття. Зафіксувати всіх археологів, усі розкопки, усі знахідки - хіба це не благородне завдання? Просто дивуєшся скільки в цій людині світлої енергії, працелюбства та скромності!

От тільки б суспільство належно цінило невтомних ентузіастів, які продовжують працювати за скромну зарплату в не-обігрітих приміщеннях. І шанувало не після смерті, а ще за життя...

Олександр Гаврош, "СЗ "Паланок"
26 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини