Закарпатська делегація вивчала інноваційні технології у сільському господарсті угорської області Бач-Кішкун (ФОТО)

27-28 червня на запрошення голови Загальних Зборів області Бач-Кішкун (Угорщина) офіційна делегація Закарпатської області здійснила робочий візит в область Бач-Кішкун.

Закарпатська делегація вивчала інноваційні технології у сільському господарсті угорської області Бач-Кішкун (ФОТО)

У складі делегації були: Чаба Пейтер – голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації облради та депутат облради Антон Ліврінц, а також Юлій Матей – Дерценський сільський голова Мукачівського району; Олександр Юрик – начальник відділу рослинництва, землеробства, продовольства та механізації сільського господарства департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА.

Мета поїздки – оглянути і вивчити інноваційні технології, які використовуються в  сільському господарстві області Бач-Кішкун з подальшою імплементацією цих технологій у нашому краї.

Делегацію зустрів заступник голови Загальних Зборів Рауш Шандор у будівлі Загальних Зборів та урядової інституції області та радник голови Мойшко Чілло.  

Рауш Шандор розказав про біологічну дію та оригінальну технологію виробництва ПІ-води чи то води живого організму для відновлення здоров’я людини, тварини  та збереження навколишнього середовища природним шляхом. Тут її успішно застосовують у сільському господарстві. Делегації було запропоновано оглянути окремі фермерські господарства, на яких втілюється технологія використання ПІ-води, яка дає змогу вирощувати екологічно чисті продукти рослинництва і тваринництва, без хімікатів з підвищеною врожайністю.

Першим навідалися до фермерського господарства Вокульо Іштвана у Кішкунфеледьгазі, який має три дипломи про вищу освіту і є інженером з вирощування  продукції рослинництва. Це не прості фермери, а високоосвічені фахівці, які досягають високих результатів у галузі, займаються винахідництвом та роблять успішні кроки в бізнесі.

Його господарство розляглося на площі 700 га землі, яку обробляє троє осіб власною технікою за інноваційними технологіями. Основа яких – використання ПІ-води. У результаті тут досягають рекордних показників: ріпака – 5 тон з гектара, пшениці – 7 тон з гектара. І це середній результат, буває й значно більше.

У Кішкунмойшо ознайомилися з роботою фермерського господарства А. Фуруш Ондраша – тут також використовують технологію ПІ-води. А. Фуруш Ондраш не тільки успішний підприємець, а й мер міста. На площі 2 га у парниках методом гідрокультури із використанням біозахисту від шкідників та термальної води для обігріву вирощує перець. Вегетаційний період – 10-11 місяців. Досягає висоти до 5 метрів. Для поливу використовується Пі-вода. Комп’ютер моніторить температуру та вологість. Має підприємство і власне термальне джерело, з якого й підтримується температурний режим у парнику.

Це чиста біопродукція, яка має великий попит в Угорщині, однак вона, звісно, коштує дорожче. А за діяльністю такого підприємства контролюючі органи постійно ведуть нагляд. У разі порушення стандартних вимог підприємство позбавляють ліцензії. 

Далі делегацію запросили на господарство, що поблизу міста Кечкемет, а це – ТОВ «Пілзе-Нодь», яким керує власник Шомошне доктор Нодь Одріенн. На площі 10 га землі, яка нагадує великий сучасний парник, вирощуються гливи за оригінальною технологією. З відходів підприємець виробляє біогаз, а звідси – електроенергію, яку частково продає державі та підтримує необхідне тепло в парниковому приміщенні. А ще для місцевих фермерів виробляє компост. Такий собі замкнутий цикл і нуль  відходів.

У селі Фюлопйокоб інженер Дьондьоші Шандор вирощує також гриби – лікувальні – щось із секретних технологій, оскільки така практика є тільки в Японії, Китаї, Кореї  та США. У Європі це робить тільки Дьондьоші Шандор. Він і розповів, що лікарські гриби пройшли довгий тисячолітній шлях від народного засобу до сучасних високоефективних ліків, які мають при пухлинні властивості. Сьогодні їх найбільше застосовують у повсякденній онкологічній практиці. Навіть на пізніх стадія захворюваності. Лабораторія, яку також вдалося побачити, нагадує дослідний інститут.

Вразило і господарство Немеша Матяша, який на плоші 25 га вирощує екологічно чисті овочі і фрукти. Сам Немеш Матяш у 2015 році став Екофермером Угорщини.

У селі Баллосьог делегацію зустрів підприємець Гетейні Йожеф, який займається виноградарством (вирощує 150 різних сортів винограду на площі 10 га, розводить розмножувальний садивний матеріал у кількості сотні тисяч кущів). Відомий  виноробник охоче показав винні підвали та розповів про сільський туризм, яким займається. Усе це робиться силами власної сім’ї, інколи допомагають робочі – не більше двох-трьох осіб.

Біологічні методи ведення сільського господарства, які використовуються в даній області, – високоефективні. А результати – вражаючі. Тому, представники Закарпатської делегації запевнили, що розповідатимуть фермерам краю про досвід Угорщини, й тим, кого він зацікавить, організують ознайомчу поїздку в область Бач-Кішкун, щоб допомогти їм вивчити цей унікальний досвід більш поглиблено та розпочати свій бізнес вдома, на Закарпатті. Це дасть змогу покращити економічний стан області та полегшить життя людей, які змушені виїжджати у чужі держави в пошуках заробітку для своїх сімей, повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

30 червня 2016р.

Теги: делегація, Бач-Кішкун

Коментарі

Селянин 2016-06-30 / 22:42:05
Якщо туди їздив Пийтер Чобо, значить знову завезуть корови з довгима рогами, м"ясної породи. Чобо досвід уже має, лем худобину кормити би треба, або зхрестити з Синевирськими Ведмедями, щоб отримане потомство взимку лапу сосало. То нашим піарщикам пудходить. Дивись і премію отримають.

НОВИНИ: Соціо

22:00
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
» Всі новини