Закарпатський УКРОП вимагає у Москаля внести на розгляд сесії перспективний план з максимальною кількістю громад до 53-ох

«Губернатор Закарпаття Москаль, відмовляючись розглядати це питання, тим самим саботує реформу місцевого самоврядування, - переконана голова Закарпатської обласної парторганізації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Власта Негря

Закарпатський УКРОП вимагає у Москаля внести на розгляд сесії перспективний план з максимальною кількістю громад до 53-ох

Закарпаття залишається єдиною областю в Україні, яка досі не прийняла Перспективний план формування спроможних об’єднаних громад. У той же час в інших областях України утворюють спроможні територіальні громади, які розвивають інфраструктуру міст та сіл внаслідок реформи місцевого самоврядування.

Заступник голови Закарпатської обласної парторганізації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Віталій Попович взяв участь у Форумі «Практичні аспекти децентралізації влади та побудова багаторівневого діалогу в громадах», який проводили у Тернополі провідний національний аналітичні центр «Інститут громадянського суспільства».

«Тернопільщина та Хмельниччина є лідерами у формуванні спроможних громад в Україні, - відзначає Віталій Попович. – До прикладу, на Тернопільщині їх об’єдналося аж 36. Так, Заводська об’єднана громада – одна з 3-х найкращих об’єднаних громад на Тернопільщині. Бюджет громади виріс з 3,5 млн. до 14 млн. в порівнянні з минулим роком. Загальний обсяг фінансової підтримки з боку держави, а це близько 1,7 мільярдів гривень, розподіляється між бюджетами об’єднаних територіальних громад пропорційно до площі об’єднаної територіальної громади та кількості сільського населення у такій територіальній громаді. До казни новоствореної громади також входить 60% ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), субвенції з державного бюджету, а також залишається акцизний податок, який для інших громад, які не підуть на об’єднання, можуть розділити навпіл між державним та місцевим бюджетом.

Досвід Хмельниччини цікавим є тим, що в межах чинних районів утворено одну або кілька громад. При такій конфігурації районні ради та райдержадміністрації залишились без діла, та проїдають зарплатні фонди. В тих районах за все відповідають об'єднанні громади, підзвітні звичайним людям, а не Києву».

Прийняття Перспективного плану формування об’єднань громад – одна з основних умов для визначення орієнтовних контурів спроможних громад та їх центрів.

Зауважимо, що саме голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль до виборів показово боровся із попереднім складом обласної ради та кілька разів вносив на розгляд депутатів обласної ради проекти перспективних планів на 36 та 93 громад. Після виборів та заволодіння повним контролем над більшістю ради Геннадій Москаль почав блокувати внесення на розгляд обласної ради перспективний план формування спроможних об’єднаних громад.

«Губернатор Закарпаття Москаль, відмовляючись розглядати це питання, тим самим саботує реформу місцевого самоврядування, - переконана голова Закарпатської обласної парторганізації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Власта Негря. – Ми вимагаємо у голови Закарпатської ОДА внести на розгляд найближчої сесії обласної ради Перспективний план з максимальною кількістю громад до 53-ох. Нам відомо, що ОДА готувала проект плану на 93 громади. Це профанація реформи, адже створені карликові об’єднані громади (93) не матимуть шансу стати фінансово самодостатніми та сидітимуть на субсидії. Спроможна громада має відповідати методиці та критеріям. Водночас, якщо на рівні Уряду об’єднану громаду не буде визнано спроможною, то вона ніколи не буде прирівняна до міст обласного значення. А звідси, така громада не зможе мати прямих бюджетних відносин з Урядом.

Не дозволимо, щоб Закарпаття і надалі залишалося аутсайдером, гальмом реформи! Після Майдану маємо бути чесними перед собою та людьми, без популізму просувати дієві та потрібні народу реформи. Спроможне забезпечувати якісні послуги місцеве самоврядування є базовою та принциповою позицією для нас».

30 червня 2016р.

Теги: самоврядування, УКРОП, громада, Генадій Москаль,

Коментарі

axab 2016-07-11 / 17:44:42
Якщо ви самі живете в об’єднаній громаді, або може хтось з ваших друзів живе в об’єднаній громаді чи такій, що збирається добровільно об’єднуватися – можливо їм знадобиться правова допомога, ось корисне посилання:
http://despro.org.ua/otg/

апоор 2016-07-01 / 18:33:34
А ко такий Москаль? То татаро-жид Гафіулін з файти жида Яценюка?

Уйко. 2016-07-01 / 18:29:22
А ко такиУкроп? Ко ото? беня Каламойський?

axab 2016-07-01 / 13:58:34
Як живеться Гуменецькій громаді в режимі "Сам собі господар":
http://decentralization.gov.ua/success/item/id/10

Йонко 2016-06-30 / 21:49:52
А ще там є дуполизту нього Лукша старий збоченець і експерт по обєднанню громад який накрався на єврограндах досить за ці роки

патріот 2016-06-30 / 19:14:21
Дурню, ця реформа якраз робить громади багатшими і менш залежними від центру. Тому влада Вальцмана (Порошенка) і Гайфулін (Москаль) ї і саботують.

Михайло 2016-06-30 / 19:04:51
Всяка моська корчит з себе актівіста, який горланит про реформи, хоча в світі не розумієся, яка реформа, за чий рахунок??? Влада Вальцмана зробила закарпатців нищими, кому нафіг треба та неформа??? НІКОМУ!

форестер 2016-06-30 / 16:58:53
53, чи 93, але фактом є одне - Мо скаль гальмує реформу, щоби не втратити повноваження і вплив на контрабанду і тд.

ужгородець 2016-06-30 / 16:31:38
Шановний заступник голови Закарпатської обласної парторганізації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Віталій Попович - щоб зберегти Закарптську область тому оптимальний варіант є ОДА на 93 громади .Тому що обєднана територіальна громада повинна бути для громадян ,а не наоборот -по-перше ;по-друге обєднувати громади так як на Тернопільщині на Закарпатті непідходить тому що область на 70% вкрита горами ;по-третє один із показників методики обєднання громад це наявність СШ і учнів а ця спрва демографічно- наживна. Обєднана громада повинна враховувати усі соцально-економічні показники громадян а Ви пропонуєтє тільки економічні.

москальському ужгородцю 2016-06-30 / 16:27:35
Ви, москальські пропагандисти, часом зовсім глузд втрачаєте )) Почитай хоча б см матеріал, а не лише заголовок, щоби зрозуміти, як Москаль "керує" УКРОПом )))

Ужгородець 2016-06-30 / 16:16:39
Укропу москаль поставив доручення, поставити умови публічно. А що таке укроп, це бензоколонка моцкаля, яка його утримує. От і весь укроп.) шизофреніки таке понавидумовують, що в самих в головах закрутить.)

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини