Закарпаття: Що завтра чекає на Хустську гімназію-інтернат?

У середині жовтня в закарпатському місті Хусті розгорівся скандал навколо провідної школи району — Хустської гімназії-інтернату. Непорозуміння між двома Михайлами — мером міста Джандою та директором школи Онофреєм — призвело до того, що про проблему дізналися не тільки в області, а й у столиці. Ми спробували з'ясувати ситуаціютепер, через місяць після конфлікту, коли начебто він уже згасає, проблему харчування дітей вирішено і школа працює у звичному режимі. Однак, поїхавши до Хуста, дізналися, що головна проблема дотепер не вирішена.

ВСЕ ПОЧАЛОСЯ 3... ТУАЛЕТУ

Смішно, але початком кінця нормальних стосунків між директором школи та мером Ху-ста став туалет, якого навіть дотепер немає. Ще в травні санепідемстанція винесла припис адміністрації школи через відсутній надвірний санвузол і наклала штраф. Директор взявся вирішувати проблему, домовився з виконавцем робіт, який погодився на оплату за фактом. Коли про це дізнався мер міста, то зупинив будівництво, наклав на адміністрацію школи штраф (знаково, що значно більший, ніж штраф санепідемстанції) і з цього все закрутилося. Після тою пан Онофрей подав до суду, який відмінив рішення міського голови. Мер, у свою чергу, заморозив спецкошти школи, позбавивши її права будь-якої діяльності. Знову суд і знову рішення не на користь Михайла Джанди. Коли почався навчальний сезон, а грошей на харчування дітей заклад так і не отримав, його директор пішов ва-банк: звернувся зі своєю проблемою до обласної державної адміністрації, прокуратури, ЗМІ. Після того, як інформація пролунала по телебаченню, наступного дня знайшлися гроші на харчування. Далі — більше. Через колишніх гімназистів справу розкрутили аж до Києва, відповідні документи лягли на стіл одного з радників президента. І вже минулого тижня школа отримала чергову порцію необхідних грошей.

Але все-таки розпочати, певно, треба з того, що Хустська гімназія-інтернат, яка цього року відсвяткувала 60-річчя, — це однозначно найкраща школа не тільки Хустщини, а й, мабуть,

одразу кількох районів. Важливо, що тільки ЗО % її учнів -містяни, решта ж — діти із сіл Хустського, Ви-ноградівського, Тячівського, Міжгірського й Іршавського районів. Через це частково зрозумілою є позиція мера Хуста, який не дуже прагне фінансувати формально міську школу зі свого бюджету. З іншого боку, Михайло Михайлович не гоовий і розлучитися з гімназією. Кажуть, що в своїх коментарях українським телеканалам він відкрито заявляв, що гроші, які недоотримує гімназія-інтернат, йому зручно "розкидати" між іншими школами міста. А недоотримує чимало: за великим рахунком вона фінансується тільки наполовину.

Це дуже дивно, особливо, якщо зважити на те, що цього року школа дала більше призерів олімпіад, ніж усі інші міські разом узяті. Гімназисти завжди були найкраще підготовленими, найбільшими конкурентами всім іншим, зовсім не слабеньким школам району. Зрештою, свідченням доброї роботи цього освітянського колективу є бодай те, що понад 90 % випускників закладу стають студентами вишів. Дещо дивно, погодьтеся, виглядає нелюбов до гімназії з боку керівництва міста.

Це ставлення можна було би пояснити осо-бистісним конфліктом між директором школи та мером міста. Знаючі люди кажуть, що Михайло Джанда пропонував Михайлові Онофрею розійтися, як то кажуть, полюбовно. Але директор із 20-річним стажем відмовився. Виходить, Джанда мстить? Не дуже віриться, оскільки аж занадто по-дитячому. В Хусті розповідають ще одну версію: школу хочуть довести до катаст-

рофічного стану, потім її закрити, а приміщення й територію в самісінькому центрі міста продати.

У таке ще більше не віриться. Однак... S дуже цікаве рішення міської ради за номером 951, однак без дати підписання. Цим рішенням гімназію-інтернат перейменовують у Хустську гімназію № 1. Необхідність зміни назви школи пояснюють тим, що, за законодавством, вона не може бути гімназією-інтернатом, а чимось одним. У школі кажуть, що така вимога закону й справді існує, але строки, в які повинна укластися реорганізація навчального закладу, збігають аж через чотири роки. Адміністрація школи готова реорганізуватися в інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів, і проблема буде вирішеною. Але ставати гімназією №1 тут не хочуть. Керівництво боїться, що 8 такому випадку школі перекриють інтернатне фінансування, відповідно, батьки сільських дітей будуть змушені повністю оплачувати витрати на проживання й харчування своїх чад. А цього собі не зможе дозволити навіть десята їх частина. Відповідно, кількість дітей катастрофічно зменшується, а решту, що залишиться, розформують у недоукомплектовані школи міста. І все: заклад закривають...     

І САМ НЕ ГАМ, 1 ДРУГОМУ НЕ ДАМ?

Вихід із цієї ситуації може бути дуже простий. Оскільки школа, умовно кажучи, обслуговує кілька районів, її директор хотів би перейти з міського фінансування на утримання коштами обласного бюджету. Додамо, що після того, як стало відомо про скандал із призупиненням використання грошей спеціального фонду гімназії-інтернату, в ситуації розбиралася спеціально створена комісія управління освіти і науки облдержадміністрації. Показово, що висновки цієї комісії абсолютно чіткі: комплекс будівель школи належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області (тобто майно школи не є власністю міста), а Хустська міська рада не забезпечує належне фінансування цього навчального закладу. Як висновок, управління освіти і науки ОДА звернулося до голови Хустської міської ради з пропозицією передати навчальний заклад на фінансування з обласного бюджету.

Здавалося б, що ще треба? Якщо утримання школи місту обходиться дуже дорого, чому не віддати її на фінансування з обласного бюджету, позбувшись головного болю і використавши гімназійні кошти на іншіпотреби міста. Однак, кажуть, Михайло Джанда проти.

На жаль, дізнатися від самого Михайла Михайловича його позицію не вдалося. Убивши майже годину часу, очікуючи аудієнції з міським головою (ви можете повірити, що в приймальні мера Хуста немає жодного стільця?), ми не змогли поспілкуватися навіть десяти хвилин, бо пан мер їхав до Словаччини. У той же час він відмовився надати коментар телефоном. Каже, що готовий спілкуватися тільки тет-а-тет, бо говорити треба багато. Тільки про що власне говорити? У нас до Михайла Михайловича лише одне запитання: чи готовий він віддати гімназію-інтернат на фінансування з обласного бюджету? А якщо не готовий, то пояснити - чому. Ми розуміємо, що ця публікація може загострити і так непросту ситуацію, але не хочемо цього і готові надати Михайлові Джанді відповідну газетну площу для висвітлення його позиції. Тільки б усе це школі не нашкодило.

Ярослав Світлик, "СЗ"Паланок"
26 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини