В Ужгороді на міжнародному семінарі говорили про транскордонне співробітництво в період кризи сусідніх земель

У середу, 22 червня, у стінах Ужгородського національного університету відбувся міжнародний семінар на тему «Транскордонне співробітництво в період кризи сусідніх земель».

В Ужгороді на міжнародному семінарі говорили про транскордонне співробітництво в період кризи сусідніх земель

Участь у семінарі взяли представники Польщі, Словаччини, Угорщини та України, кожен з яких розповів про ситуацію, що склалася останніми роками у їхній країні, в тому числі з огляду на кризу.

Представник Центру міграційних досліджень Варшавського університету Ігнацій Йожвяк розповів про сам проект, його ідею. Каже, що початковий задум був геть іншим, планували зосередитись на співробітництві країн Вишеградської четвірки, але зрозуміли, що варто розширити рамки цієї співпраці. Проекту вже більше двох років, а співробітництво з Україною збіглося із початком розгортання подій на Майдані — це вплинуло на орієнтацію програми.

Пан Ігнацій зазначив, що зараз Польща приймає найбільше мігрантів і серед них абсолютна більшість — українці. Хоча Польщу пов’язують з Україною не лише мігранти — країни мають доволі тісні соціальні, економічні та культурні зв’язки. Поляки мають бажання підтримати українську націю, допомагати людям.

Українці часто виїздять на роботу за кордон саме до Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини. У зв’язку з цим слухачам розповіли про шляхи легального працевлаштування за кордоном. Обговорили й ризики та підводні камені під час працевлаштування — не рідкими є випадки, коли працедавці дурять робітників, буває й навпаки.

Говорили й про мовний бар’єр: з часом українці опановують мову країни, де проживають, але на доволі поганому рівні. Англійську знають ще гірше… Це особливо значимо для студентів, які виїздять на навчання до сусідніх країн.

Цікаво й те, що зараз у сусідніх країнах, орієнтуючись на українського покупця, відкривають все більше магазинів у прикордонних зонах — це великий плюс для економіки їхніх держав. У той же час наші люди спеціально їдуть туди у так звані шопінг-тури, а потім перепродають товар в Україні.

На жаль, у зв’язку з війною на сході України збільшилася кількість людей, котрі намагаються перетнути кордон за підробленими чи неправильно оформленими документами або ж оформляють статус біженця, щоб уникнути мобілізації.

Для країн, що приймають, міграційні процеси з України вигідні: наші робітники добросовісні, дисципліновані та готові виконувати важку роботу за порівняно невисоку платню. Держави не мають непокоїтися про дитячі садки чи соціальні виплати по безробіттю для мігрантів. Але доки українці житимуть із комплексом меншовартості? Такі програми допомагають зрозуміти, чого ми варті і як налагодити подальші зв’язки із країнами, котрі хочуть із нами співпрацювати.

Одна з учасниць семінару Каталін Ковай каже, що завдяки цій зустрічі нарешті особисто познайомилась із людьми, з якими вела довгу співпрацю. «Гадаю, найбільша користь такої співпраці у тому, що ми можемо вільно обмінюватися досвідом, дізнаватися, що відбувається в інших країнах. Хоч наші країни межують, ми мало знаємо про міграційні процеси. Важливими є співпраця, нові контакти, соціальний капітал», — зазначає дівчина.

Другого дня учасники семінару відвідають основний корпус УжНУ, з вікон якого видно іншу країну — Словаччину, а також громадські організації, що займаються питаннями міграції, повідомляє Медіацентр УжНУ.

23 червня 2016р.

Теги: семінар, УжНУ, транскордонне співробітництво, криза

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини